Susret na Platku

FOTO Okupila se slavna generacija košarkaša Kvarnera: “Cibona nas nikad nije dobila na Trsatu!”

Igor Duvnjak

M. GRACIN

M. GRACIN

Na Trsatu nas je rijetko tko dobio, jednom Bosna, tadašnji prvak Europe, jednom Jugoplastika i Zadar, Cibona nikada, podsjetio je tehniko tog najjačeg sastava u povijesti riječke košarke Željko Frnja Kosanović



RIJEKA  Alen Udović, direktor Doma na Platku, imao je jučer veliku čast i zadovoljstvo pozdraviti ekipu košarkaša Kvarnera iz »sedamdesetih«, najjaču u povijesti riječke košarke i jednu od najjačih u povijesti riječkog sporta. »Davno je, davno bilo to«, rekao bi netko kao u poznatoj pjesmi, ali ni jučerašnja bura kao ni tolike koje su prohujale Kvarnerom nije otpuhala uspomene na slavne dane. Milan Grabovac, Milan Miličević, Boris Pilepić, Rudi Jugo, Davorin Klubočar, Ivo Maslak, Željko Poljak, Darko Marjanović, Darko Vukušić, Milan Ristić, Boris Grgurev i legendarni Nikola Plećaš okupili su se uz tadašnjeg predsjednika Radu Marelića i slavnog tehnika Željka Frnju Kosanovića.


Legendarna ekipa


– Jako sam ponosan što sam se dao u organizaciju okupljanja legendarne ekipe ne samo riječke već hrvatske i svjetske košarke. Taj Kvarner igrao je Prvu ligu, tada najjaču svjetsku ligu izvan NBA-e. Bili smo finalisti Kupa Jugoslavije i igrali Kup kupova. Ta krasna generacija igrala je pred prepunim tribinama na Trsatu, pred 5-6 tisuća ljudi. U divnoj atmosferi uz nas Riječane tu je bio legendarni svjetski igrač Nikola Plećaš, ogromno pojačanje. Okupili smo se nakon skoro 50 godina na druženje, evociranje uspomena na te slavne košarkaške dane, na mnoge zgode u igri i izvan nje. Ovo su sve i krasni ljudi, u dobrim smo odnosima, volimo se. Nažalost, neki su preminuli, zato je druženje i počelo odavanjem počasti minutom šutnje za njih. U ovoj lijepoj priči našli smo se na Platku, centru sporta i rekreacije, čemu smo jako puno i mi doprinijeli, kazao je Davorin Klobučar, organizator ovog okupljanja.


Željko Kosanović, legendarni Frnja, doajen riječkog sporta i jedan od najpoznatijih Riječana, zadovoljno je gledao igrače, svoje nekadašnje, teško pobjedive »sinove«.




– Drago mi je da se uspjela okupiti ova slavna ekipa Kvarnera, koja je šest godina sedamdesetih igrala najjaču ligu u Europi. Na Trsatu nas je rijetko tko dobio, jednom Bosna, tadašnji prvak Europe, jednom Jugoplastika i Zadar, Cibona nikada. Imali smo fenomenalnu atmosferu u dvorani s Nikolom Plećašem, rekao je Kosanović.


Jedan je Plećaš


Dolazak međunarodne zvijezde kalibra Nikole Plećaša ionako vruću sportsku atmosferu u gradu podigao je do usijanja, bilo je to »zlatno doba nijemog filma« za riječki sport, kad je nogomet na Kantridi igrao Joško Skoblar, a vaterpolo Dejan Dabović.


– Izuzetno je lijepo naći se s prijateljima bez obzira na naše godine, to je više nego zadovoljstvo. Ovo je sredina u kojoj sam se jako ugodno osjećao, ostvarili smo tada za Rijeku i dobar rezultat, rekao je Nikola Plećaš, trofejni košarkaš, svjetski prvak, olimpijski i europski doprvak, u ta doba jedan od najpopularnijih hrvatskih sportaša.


Foto galerija: Okupljanje slavne generacije košarkaša Kvarnera na Platku Foto: Marko Gracin


Jedan od suigrača slavnog »Svetog Nikole« je Rudolf Jugo, koji se sad povukao nakon više od pola stoljeća igračkog i trenerskog staža.


– U košarci sam bez prestanka bio 53 godine, zajedno smo prošli toliko lijepih trenutaka. Zadovoljstvo je biti u društvu ovih mojih prijatelja. Bili smo posebna ekipa jer smo godinama bili skupa, danas je to rijetkost, riječi su bivšeg Kvarnerovog krila Rudolfa Juga.