NBA doigravanje

Epski preokret Clippersa za prvo konferencijsko finale u povijesti kluba, gubili su 25 razlike i ostali bez Kawhija

Portal Novi list

Terance Mann (LA Clippers)/Foto REUTERS

Terance Mann (LA Clippers)/Foto REUTERS

Bojan Bogdanović ubacio je 14 poena i uhvatio četiri lopte u porazu svoje momčadi



SALT LAKE CITY Bojan Bogdanović ubacio je 14 poena i uhvatio četiri lopte u ključnom gostujućem porazu Utaha od La Clippersa – 131:119. Clippersi su srušili kletvu staru pola stoljeća i  s konačnih 4:2 u partijama prvi put u svojoj povijesti stigli do finala Zapadne konferencije. I to nakon osam neuspješnih pokušaja! I ovoga puta se činilo da Clippersi neće uspjeti, gubili su 25 razlike (75:50 početkom drugog poluvremena), ostali bez ozlijeđenog Kawhija Leonarda… Bili su predodređeni za poraz,  no onda je uslijedio epski preokret.


– Kada se Kawhi ozljedio svi su nas već proglasili mrtvima… – rekao je kapetan Clippersa Paul George, koji je zabio 28 poena.


Ivica Zubac igrao je šest minuta za Clipperse i pritom ostvario jedan blok




Junak utakmice stigao je iz debele medijske sjene – iz pričuvnih redova. Kawhijevu ozljedu iskoristio je  Terance Mann. Ubacio je 39 poena i sigurno je najzaslužniji za prolaz u finale gdje Clipperse u nedjelju očekuje prvi susret protiv Phoenixa. Bit će to ogled dva hrvatska košarkaša (Zubac – Šarić).


Clippersi su u ovoj seriji dva puta izgledali osuđeni: prvo kad su izgubili prve dvije utakmice u Salt Lake Cityju, a zatim kad se Kawhi ozlijedio. Međutim, nisu se predali. Pored fenomenalnog Manna imali su u svojim redovima još dva junaka. Reggiea Jackson i trenera Tyronna Luea. Jackson je u finalu zabljesnuo s 27 poena i 10 asistencija, solidan klupski igrač zablistao je onda kada je to bilo najpotrebnije.


Philadelphija je na krilima Tobbiasa Harrisa i Setha Currya (obojica po 24 poena) svladala Atlantu (104:99) u polufinalu Istočne konferencije i poravnala na 3:3 u utakmicama


Trenerske kvalitete Luea često su dovođenje pod znak pitanja, smatrao se samo “lutkom” LeBronakada je 2016. osvojio naslov s Cavsima s najsenzacionalnijim povratkom u povijesti finala doigravanja. U ovoj je seriji pokazao zašto je zadnjih godina bio je jedan od najtraženijih trenera na trenerskom tržištu. Vjerovao je u Manna, osmislio je kako otključati Georgea, otkrio je Nicolasa Batuma (16 poena i 7 skokova) u ulozi centra.



Jazzeri su s druge strane pali kada se činilo da imaju sve u svojim rukama, pobjedu koja im donosi meč loptu na domaćem parketu. Donovan Mitchell završio je utakmicu s 39 poena, devet skokova i isto toliko asistencija. Ubacio je tricu početkom drugog poluvremena za velikih 75:50. Nije pomoglo…


Philadelphija je na krilima Tobbiasa Harrisa i Setha Currya (obojica po 24 poena) svladala Atlantu (104:99) u polufinalu Istočne konferencije i poravnala na 3:3 u utakmicama. Ključna sedma utakmica na rasporedu je u noći s nedjelje na ponedjeljak u Philadelphiji.