Finale doigravanja

Cibona večeras traži iskupljenje u Draženovu domu, Zadrani bi pobjedom došli na korak do obrane titule

Katarina Blažević

ADUT ZADRANA - Dario Drežnjak između Roka Prkačina i Josea Vildoze/Foto HKS

ADUT ZADRANA - Dario Drežnjak između Roka Prkačina i Josea Vildoze/Foto HKS

Cibona će danas, prema riječima trenera Okorna, biti bez Amara Gegića, koji je dobio udarac u kvadriceps. U redovima Zadra je, pak, upitan Riječanin Antonio Jordano nakon što je ozlijedio gležanj u petoj minuti utakmice



RIJEKA Košarkaši Cibone i Zadra danas od 18 sati u Draženovu domu igraju drugu utakmicu finalne serije prvenstva Hrvatske. Prva utakmica pripala je Zadru (77:70), Cibosi nisu uspjeli iskoristiti prednost domaćeg terena u susretu u kojem su promašili čak 24 trice. Danas, ponovo pred svojom publikom, imaju priliku za iskupljenje, dok bi Zadar pobjedom došao na korak do obrane naslova prvaka.


– Prva greška je bila naš katastrofalan ulaz u utakmicu bez osobne pogreške u prvih pet minuta. Odgovornost tu snosi prva petorka, koja je tako ušla u utakmicu. Nikako nismo našli svoju igru kroz cijelu utakmicu. Naš loš napadački dan je primarno razlog poraza, 77 poena nije puno za primiti, ali ako ne možemo zabiti više od toga, to je jako napadački loše. Promašivali smo šutove, koje je lakše pogoditi nego promašiti. Također, imali smo dva neraspoložena »playmakera«, najbolji je bio Radovčić, koji je imao mjesec i pol pauze – rekao je trener Cibone Gašper Okorn.


Roko Prkačin poentirao je za izjednačenje 64:64 četiri minute prije kraja, ali gosti su, unatoč tome što su na parketu imali trojicu igrača s četiri osobne pogreške, bili raspoloženiji i uzvratili serijom 11:0 (75:64).




– U egalu smo bili do zadnje dvije minute i sve to prosuli u minuti, nema se tu što puno za reći. Napadački moramo biti puno bolji u današnjoj utakmici ako mislimo uzeti pobjedu. Jako smo bili loši u šutu za tri poena, a Zadar je u tome bio jako dobar. Moramo uzimati više skokova i kontrolirati igru – rekao je Cibonin centar Danko Branković.


Zadrani su, s druge strane, bili puno precizniji na šutu, ali su i dozvolili Ciboni previše pokušaja.


– U drugom susretu vrijedit će ista pravila kao i pred prvu utakmicu, a to su zaustavljanje tranzicije protivnika i kontrola skoka. Uz to, bitno je istaknuti da je Cibona promašila puno otvorenih šutova, a mi ćemo, pak, morati poraditi na tome da im ne dozvolimo toliki broj šutova – kaže trener Zadra Srđan Helbich.


Razigravač Zadra Martin Junaković naglasak je stavio na karakter ekipe.


– Skupili smo se kao momčad, pokazali smo timski duh nakon pada u zadnjem dijelu sezone, ali mislim da smo se uspjeli dignuti kroz polufinale sa Splitom i napunili samopouzdanjem te mislim da smo to u ovoj prvoj utakmici i pokazali – rekao je Junaković.


Cibona će danas, prema riječima trenera Okorna, biti bez Amara Gegića, koji je dobio udarac u kvadriceps. U redovima Zadra je, pak, upitan Riječanin Antonio Jordano nakon što je ozlijedio gležanj u petoj minuti utakmice.