Premijer u Opatiji

Andrej Plenković uživao je u Liburnia kupu, otkrio zašto se divi Kevinu Durantu i Luki Dončiću, ali i koji sport još voli poput košarke

Zlatko Horvat

Miroslav Ćiro Blažević, Nikolina Brnjac i Andrej Plenković/Foto PIXSELL

Miroslav Ćiro Blažević, Nikolina Brnjac i Andrej Plenković/Foto PIXSELL

Igram košarku samo ona tri tjedna u Opatiji kada sam na godišnjem odmoru. To bude otprilike dva puta tjedno, znači šest puta. Nemam šut poput Duranta, ali šut nije loš - rekao je PlenkovićOPATIJA  Košarkaši Cibone ostvarili su dvije vrijedne pobjede za trijumf na Liburnia kupu, međunarodnom turniru što je održan prvi, ali sigurno ne i posljednji put. Ideja o održavanju ovakvog turnira pala je na plodno tlo, dva mjeseca kasnije organizatori su zaslužili visoke ocjene sudionika i svih nazočnih, počevši od premijera Andreja Plenkovića, koji za vrijeme godišnjeg odmora u Opatiji zna odigrati koju haklu s »Marinovim prijateljima«. Tako je sve počelo…


– Cibona je bila impresivna. Zaista sam oduševljen načinom na koji igraju. Moramo raditi na popularizaciji košarke, i dalje vjerujem da je to jedan od naših glavnih kolektivnih sportova i jednom se mora otvoriti, kada god to bilo – rekao je premijer Andrej Plenković nakon utakmice, oduševljen igrom Vukova. Njegova Vlada stala je i iza kvalifikacija za Olimpijske igre, što su održane u Splitu, na kojima Hrvatska unatoč uloženom i domaćinstvu nije uspjela izboriti Tokio.


– Razgovarao sam s predsjednikom Hrvatskog košarkaškog saveza Stojkom Vrankovićem. Mi smo kao Vlada učinili sve, bilo nam je drago da je Hrvatska dobila domaćinstvo turnira baš u Splitu, gdje su igrači željeli igrati. Jednostavno nije išlo. Bilo sam na prvoj utakmici protiv Brazila i žao mi je što nije išlo, a protiv Njemačke jednostavno je stalo. Sve su se pipe zatvorile u posljednjoj četvrtini, a onda je malo nezgodno. Možda smo imali nesreću što su Bogdanović, Zubac i Šarić igrali tako daleko u »play-offu« NBA lige, da su došli ranije natrag i imali koji dan treninga više s ekipom, možda bi bilo bolje. Ali, sada je gotovo.
Plenković je veliki fan – Kevina Duranta. Pogledao je malo i košarkaški turnir na Olimpijskim igrama.


Dončić i Durant


– Ispratio sam samo da je Durant osvojio treće olimpijsko zlato. Kako je turnir odmicao, nakon onih nekoliko kikseva, Amerikanci su ušli u super formu i sve pobijedili. No, zaista sam oduševljen Lukom Dončićem. Gledao sam ga prvi put prije četiri godine u ovoj istoj dvorani. Izrastao je u mega zvijezdu i igrača vrhunske NBA klase. Žao mi je čak što Slovenija nije osvojila medalju. Bilo bi mi drago da su uspjeli. Luka je čudo. Nakon Dražena mi nismo imali igrača takve klase na ovim prostorima i to svi vidimo i znamo. Sve ima, sve zna, ima potez, šut, ulaz. Sve…


Idućeg tjedna premijer će primiti olimpijce, koji su se iz Tokija vratili s osam medalja.


– To je sjajno. Čestitam svima, to je zaista ogroman uspjeh. Hrvatska s ovolikim brojem stanovnika kontinuirano u sportu igra iznad svoje kategorije, tu nema dileme. Ovoga puta smo bili malo skromniji u pogledu rezultata kolektivnih sportova, ali popravit ćemo to. Žao mi je što u Tokiju nisu bili rukometaši i košarkaši. Vaterpolisti su izgubili u četvrtfinalu, a to je najgori poraz koji možeš doživjeti u sportu. Žao mi je. Volim vaterpolo jednako kao i košarku. Koliko gledam košarku? Nemam baš puno vremena i na mobitelu pogledam isječke. Nemam u svojem rasporedu dva cijela sata kako bi pogledao cijelu utakmicu u miru, to nije realno. Pogledao bih eventualno najzanimljivije trenutke utakmica doigravanja, to mi je bilo zanimljivo. Uz LeBrona Jamesa, koji traje 15 godina, meni je Kevin Durant fenomenalan. Odigrao je nekoliko maestralnih utakmica za Netse u »play-offu«. On mi je izvanredan, trenutačno igrač s najviše olimpijskih medalja od NBA igrača. Jedinstven je, visok, brz, ima šut i ulaz. Vretenast, što bi se reklo. I pobjeđuje.


Brojni talenti


Ima li premijer ruku poput Duranta? To najbolje znaju Bobo Jurković i njegova ekipa.


– Igram košarku samo ona tri tjedna u Opatiji kada sam na godišnjem odmoru. To bude otprilike dva puta tjedno, znači šest puta. Nemam šut poput Duranta, ali šut nije loš. Dečki misle da treniram u Zagrebu… Ne vjeruju mi da je to samo ljetna sreća. To je prijateljski »hakl«, ozljede se mogu dogoditi samo slučajno. Ima drugih terena na kojima je situacija »živahnija«. Eto, čestitam Bobi Jurkoviću i cijeloj ekipi na organizaciji turnira, mislim da je bilo sjajno.


Ulaganja u sport i velika sportska događanja povećana su u Plenkovićevu mandatu, a bit će i povećanja.


– Dodajemo stalno. I mislim da ćemo nastaviti s povećanjem. Zato smo i spojili Središnji državni ured za sport s Ministarstvom turizma. Mislim da su turizam, sport i kultura dodatna vrijednost brendinga Hrvatske i na tome ćemo raditi. Imamo puno talenata i moramo što više ulagati u sport i rezultati će doći. Još uvijek imamo bolje rezultate nego što ulažemo, ali smo povećali ulaganja u našem mandatu za više od sto posto u odnosu na ono što smo zatekli. Pomažemo sve saveze, sva bitna natjecanja. Sa zadovoljstvom smo podržali i skupinu EP-a odbojkašica u Zadru. Hrvatske reprezentativke su u Zadru odigrale sjajno i izgubile u osmini finala, taman kada ideš dalje prema medaljama. To je jedna prekrasna mlada ekipa.