Igrač za velike utakmice

Klub s Rujevice u novu sezonu će zasigurno ući bez nekih ključnih imena, nova Rijeka mogla bi se graditi oko Tibora Halilovića

Mateo Sučić

Tibor Halilović/Foto PIXSELL

Tibor Halilović/Foto PIXSELL

Tibor Halilović sudjelovao je u čak 26 posto napada iz kojih je postignut gol. Na uzorku od 60-ak utakmica pokazao je da može biti igrač koji preuzima dirigentsku palicu »bijelih«



RIJEKA Alexander Gorgon je otišao u Pogon iz Szczecina, Franku Andrijaševiću je istekla posudba iz Genta i razgovori za njegov ostanak po svemu sudeći će biti dugi i iscrpljujući, a ljetni prijelazni rok sigurno je najbolji tajming za transfer najboljeg strijelca HNL-a Antonija Mirka Čolaka.


Iako je nogomet ušao u jako teška vremena u kojima je nezahvalno bilo što prejudicirati, realna je mogućnost da će Riječani iz ljetnog prijelaznog roka izaći bez tri značajne karike iz prošle sezone pa će od nekih novih imena početi slagati momčad koja će se ponovo boriti za ostvarenje klupskih ciljeva.


Nema dvojbe da struku (Juričića i Mancea) očekuje nezahvalan zadatak pronalaska igrača koji će ih moći zamijeniti, a sve nekako upućuje da će se nova Rijeka graditi oko Tibora Halilovića. Veznjak koji je u siječnju 2019. godine došao iz poljske Wisle sa statusom prinove, ove se sezone prometnuo u jednu od ključnih figura riječke momčadi i nepravedno je jedan je od najpodcjenjenijih igrača HNL-a.




Halilović je nedugo po dolasku na Rujevice sa sebe skinuo etiketu prinove i stavio onu pojačanja te izrastao u veliku vrijednost za »bijele« na sredini travnjaka. Uostalom, takva su očekivanja čelnici Riječana i imali kada su ga doveli iz Poljske.


Impresivna statistika


– Riječ je o zanimljivom mladom igraču koji može igrati na više pozicija u veznom redu i koji ne bi trebao imati problema s adaptacijom. Sve ostalo je na njemu, da se na treninzima dokaže i izbori za svoju minutažu – govorio je Ivan Mance, zamjenik sportskog direktora Rijeke na Halilovićevom predstavljanju na Rujevici.


Ovaj 25-godišnji veznjak brzo je prešao na djela i nakon sedam, osam utakmica uzeo dres prvotimca koji više nije skidao. Neovisno da li Rijeka napada ili se brani, Halilović je uvijek u središtu igre, a prema specijaliziranim statističkim servisima, koji nastupe igrača analiziraju kroz razne parametre, koeficijente i indekse, ove je sezone bio peti najbolji igrač lige iza Livakovića, Mora, Lovrića i Oršića.


U 36 ovosezonskih nastupa postigao je četiri pogotka i dodao tri asistencije, ali se istaknuo u brojnim drugim statističkim kategorijama. Osim što je redovito jedan od najboljih trkača u riječkoj momčadi (na utakmici protiv Dinama je istrčao 12.2 kilometara), Halilović je ove sezone od 1923 odigrana dodavanja čak 84 posto odradio točno. Uz to je imao 153 driblinga (78% uspješnih), 117 osvojenih lopti, 74 udaraca prema golu…


– Kada uzmeš loptu, ako je dobro kontroliraš i siguran si u pasu onda centimetri i kilometri ne igraju ulogu – rekao je jednom prilikom Halilović nakon pohvala za sjajan posao odrađen u europskim utakmicama protiv Aberdeena i Genta gdje je pred sobom imao fizički moćnije suparnike.


Ugovor do kraja sezone, ali Rijeka ima opciju do 2022.

Tibor Halilović ušao je u zadnju godinu ugovora, ali u njegovom slučaju nema stresa oko nastavka suradnje budući da postoji klauzula prema kojoj Rijeka može produžiti njegov ugovor za još godinu dana, odnosno do 2022. godine. Nema dvojbe da će na Rujevici aktivirati takvu klauzulu, Halilović se prometnuo u jednog od najboljih igrača Rijeke i osim ako se ne dogodi ponuda za transfer koja se ne može odbiti i ove sezone će biti dio riječke momčadi.

Zanimanje klubova


To ga nikada nije sputavalo, ni u HNL-u ni u Europi, a zanimljiv je podatak da je ove sezone sudjelovao u čak 26 posto napada iz kojih je Rijeka postigla pogodak i prometnuo se u igrača za velike utakmice. Dvije godine zaredom strijelac je u finalima Kupa, u Europskoj ligi je Gentu zabio pogodak koji je mogao »bijelima« otvoriti vrata grupne faze, zabijao je i u derbijima (Osijek, Hajduk) i na uzorku od 60-ak utakmica odigranih za Rijeku definitivno pokazao da može biti igrač koji preuzima dirigentsku palicu »bijelih«.


Naravno, nije isključeno ni da Halilović ode ovog ljeta, Rijeka će se i u njegovom slučaju ponašati na način da će poštivati tržište, a društvu s Rujevice, pogotovo treneru Simonu Rožmanu, sigurno ne ide u prilog činjenica da će se prijelazni rok protegnuti skroz do polovice listopada. Za Halilovića je već ranije postojao interes, zbog dobrih igara neće biti iznenađenje ako se i sada nešto dogodi po tom pitanju, ali u ovom trenutku ni za njega, ni za bilo kojeg drugog igrača Rijeke, nema službene ponude.


– Rijeka sigurno neće prodavati u bescjenje ili zato što mora, Rijeka će prodavati ono što bude željela i za odštetu koja će klubu biti prihvatljiva – rekao je nakon finala Kupa u Šibeniku predsjednik Riječana Damir Mišković.


Baš zbog tih njegovih riječi neće biti iznenađenje ako Rijeka oko Halilovića bude gradila momčad poslije velikih prodaja, baš kao što je to napravljeno s Filipom Bradarićem 2018. godine. I Halilović je, poput prvog igrača Rijeke koji je s Mundijala donio medalju, pokazao da može biti pokretačka figura momčadi.