Sportska dobrodošlica

Kitesurfing postaje nova olimpijska disciplina. Jedno od mjesta na kojima je ovaj ekstremni sport popularan je i u – Hrvatskoj

Marko Dobrecović

Foto: Emica Elveđi/Pixsell

Foto: Emica Elveđi/Pixsell

Premijerno na pariškim Olimpijskim igrama



Kitesurfing – složenica i posuđenica preuzeta iz engleskog jezika u sebi susreće surfanje kao radnju te zmaja kao sredstvo pomoću kojega se radnja obavlja. Nakon što je ušla u jezičnu uporabu, ova aktivnost za cilj ima ući u pokrete mnogih zaljubljenika u adrenalin i moć prirode, a popularizaciji će zasigurno pripomoći pariške Olimpijske igre na kojima će ovaj sport doživjeti premijeru.


Ljetni mjeseci redovito donose čari i radosti boravka na otvorenom. Aktivnosti koje se rado provode u ljetnim mjesecima bude zajedništvo u igri kao i natjecateljski duh. Bilo da se radi o morskim disciplinama kao što su plivanje, picigin i ronjenje ili onim drugima poput badmintona, rolanja i odbojke, jedno je sigurno – svim turistima i avanturistima boravak i zabava u prirodi nisu strani pojam.


Jedna od aktivnosti koja vješto kombinira prirodne ljepote i čari igre posljednjih se desetljeća uvelike razvila na svjetskoj sceni, a sve je češća i u domaćim mjestima. Spomenut u uvodu, kitesurfing svoje začetke smješta u posljednje dekade 20. stoljeća, a posljednja dva desetljeća vinula su ovu aktivnost do razine popularnosti sukladno onim visinama i duljinama na koje vjetar diže najspretnije surfere.




Šlag na surfersku tortu donest će ljeto iduće godine, kada će 33. Olimpijske igre svojim olimpijskim plamenom ovom sportu zaželjeti toplu dobrodošlicu. Na put od neretvanskog Komina do južnoafričkog Cape Towna te od havajskog Mauija do olimpijskog Pariza nošeni smo vjetrom adrenalina.


Kitesurfing, ili u nekim izvorima kiteboarding, možemo prevesti kao surfanje uz pomoć zmaja. Definicija pojma predstavlja kitesurfing kao sport koji uključuje korištenje snage vjetra koji vozača na dasci povlači preko vodene, kopnene ili snježne površine. Kao takav, ovaj adrenalinski sport kombinira vještine paraglidinga, surfanja, windsurfinga, skateboardinga, snowboardinga i wakeboardinga.


Sportski prijepori


U desetljećima s kraja prošlog stoljeća mnogi su imali naum osmisliti inovativnu sportsku disciplinu koja će spojiti silu prirode i rekvizit-prometalo. Slijedom toga, Nizozemac Gijsbertus Adrianus patentirao je sportski rekvizit za kitesurfing koji se sastojao od daske za surfanje i uređaja za hvatanje vjetra tipa padobran koji je bio vezan za trapezni pojas pilota. Ovaj patent nije rezultirao komercijalnim interesom, a tijekom osamdesetih bilo je uspješnih pokušaja kombiniranja zmajeva s kanuima, klizaljkama, skijama za snijeg, skijama na vodi i koturaljkama.


Tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina na sličnim izumima radili su zaljubljenici u let Dieter Strasilla i Andrea Kuhn, no razvitak zmajeva za kitesurfing pripisuje se francuskom duu. Braća Bruno i Dominique Legaignoux u istom su razdoblju razvili i patentirali dizajn zmaja na napuhavanje.


Uz pomoć njihovog dizajna mnoge su tvrtke razvijale vlastite proizvode. Uz francusku braću, napravu za kitesurfing razvijali su otac i sin Bill i Cory Röseler, Laird Hamilton, Raphael Salles, Laurent Nass, Robby Naish i Neil Pryde. Sjevernoameričke obale postale su meka ove discipline.


Raphael Baruch promijenio je ime ovog sporta iz flysurfinga u kitesurfing. Na prijelazu stoljeća ova je disciplina iskočila iz opskurnosti, postala popularna, a letački su entuzijasti u školama i na tečajevima počeli podučavati sve zainteresirane. Prvo natjecanje u kitesurfingu održano je 1998. godine na havajskom otoku Mauiju gdje je pobjednikom proglašen Flash Austin.


Popularizaciji i razvoju sportova pristupaju njihove krovne organizacije, no malo je koji sportski sveznadar upoznat s GKA-om, IFKO-om i drugim kraticama. Međunarodni kiteboarding kao sportska disciplina ima nekoliko organizacija za promicanje i prošao je kroz mnoge promjene u upravljanju. To je uključivalo dugotrajne sudske sporove između nekoliko subjekata koji su jedni drugima pokušavali uskratiti pravo na promicanje sportskih događaja.


Navedene turbulencije objašnjava gospodarski značaj svih aktivnosti, ali i intenzivna stopa inovacija koja je otežavala provedbu, regulaciju i formaliziranje novih natjecanja te pružanje prilike novim igračima i novim varijantama sporta. Global Kitesports Association (GKA) industrijska je udruga koja spaja nekoliko zainteresiranih strana unutar industrije organizatora svjetskih turneja natjecanja.


Tu je i International Federation of Kitesports Organizations (IFKO) koja je 2016. godine osnovana kao neprofitna udruga koja pokriva surfanje na kopnu i snijegu i koja tvrdi da je jedino legalno tijelo kitesurfinga. International Kiteboarding Association (IKA) sa sjedištem u Gibraltaru stvorena je od strane World Sailinga (WS) kako bi ujedinila nacionalne asocijacije kitesurfera.


Top destinacije

  • katarska Doha
  • španjolska Tarifa
  • južnoafrički Cape Town
  • hrvatski Komin

Pod olimpijskom zastavom


Međutim, prijepori unutar sporta ostat će po strani iduće godine kada će ovaj sport, u nešto razvijenijoj inačici, ući u program Olimpijskih igara u Parizu. Na Igrama će službeni format ovog sporta biti znan pod nazivom Formula Kite, a za razliku od rekreativnog kitesurfinga, natjecatelji će se utrkivati uz pomoć zmaja te električne daske za surfanje. Dolazak ovog sporta pod olimpijsku zastavu dugo je očekivan.


Međunarodna jedriličarska federacija je 2012. godine objavila da će kitesurfing na Igrama u Riju 2016. zamijeniti jedrenje na dasci, no to je na koncu poništeno. Uspješno lobiranje zadržalo je jedrenje na dasci u programu Igara u Tokiju 2021. godine, no ovaj ćemo sport zasigurno gledati iduće ljeto. Budući da francuska prijestolnica nije na obali mora, domaćinsku ulogu olimpijskog Pariza preuzet će mediteranski Marseille, gdje će se odviti olimpijsko natjecanje.


Hrvatske boje na olimpijskom kitesurfingu branit će mladi istarski kajtaš Martin Dolenc, koji je normu za Pariz dohvatio na nedavno održanom svjetskom prvenstvu u nizozemskom Den Haagu. Izraz kajtaš je, ako se pitate, u sportskim krugovima prihvaćen i iz engleskog jezika preuzet naziv za sportaša koji upravlja daskom za kitesurfing. Nije kitesurfing samo vrhunski sport u kojemu se natječu suri profesionalci.



Ovom se aktivnošću, zabave i gušta radi, bave i mnogi entuzijasti te zaljubljenici u adrenalinske sportove. Iz tog razloga, ova aktivnost pruža sjajan potencijal za sportsko-rekreativnu ponudu. Katarska Doha, španjolska Tarifa, daleki, južni Cape Town ili domaći Komin – kajtsurferska karta svijeta poznaje mnoge lokacije koje pružaju jedinstveni doživljaj leta. Na ušću Neretve u Jadransko more, nedaleko od Ploča, Komin je posljednjih godina postao vodeća domaća destinacija za kitesurfere.


To dokazuje i pregršt slika koje donose djelić atmosfere iz domaće prijestolnice kitesurfinga. U plavetnilo neba vinuti zmajevi svjedoče o umješnosti surfera koji na samoj morskoj površini upravlja plovilom. On svojim vještinama i skokovima ostvaruje dozu adrenalina i kibicima dostavlja atraktivan nastup.


Na lokalitetu gdje stanuje vjetar, o vještinama spretnih i onih koji se žele okušati u školi kitesurfinga brine mjesni kiteboarding klub Komin. Kao što stoji na internetskim stranicama kluba, četiri instruktora djeluju u maloj školi kitesurfinga na kojoj u tri dana savladavate dasku, zmaja i vjetar. Lovre i Marko Šuman, Petar Šunjić i Stanko Musa vladari su leta i morske površine. Vođeni dugogodišnjim iskustvom, ljepotu i čari ove discipline nude i pokazuju novim entuzijastima.


Nezaobilazne stanice


Osim Komina, na Jadranu se surfa u Viganju na poluotoku Pelješcu, a u Istri u Ližnjanu i medulinskoj laguni. Dalmacija na svome sjeveru nudi plažu Ždrijac u Ninu kao jednu od opcija za kitesufring, a na njezinom jugu zmajevi vijore u bračkome Bolu.


Jadranska areosol i ne prejak vjetar dobra su garancija da prvo treba skočiti uz vjetar pa tek onda reći: »Hop!« Rtovi španjolske Tarife jedni su od nezaobilaznih stanica kitesurfinga. Odškrinuta Gibraltarska vrata izmjenjuju utjecaj Atlantika i Sredozemlja, a ta geografska odrednica jedan je od razloga zašto se ovaj lokalitet smatra europskom prijestolnicom zmajeva. Poznata destinacija svakog ljeta vrvi posjetiteljima, a na plažama Tarife upražnjavaju se mnoge surferske discipline te izmjenjuju razni uvjeti pogodni za takve aktivnosti.


Plaže Bolonia, Punta Paloma, Valdevaqueros, Arte Vida, Los Lances Norte, Rio Jara, Los Lances te Balneario čine oktet najčuvenijih mjesta za surfanje na rubu Europe. Bogatstvu uvjeta doprinose istočni vjetar levant te pulenat s istoka, prema kojima se ravnaju spretni surferi. Na nekim od lokaliteta je, iz sigurnosnih razloga, kitesurfing ograničen, a gdjegdje i zabranjen u ljetnim mjesecima.


Osim same Tarife, jug Španjolske kao opciju za surferske aktivnosti nudi i Los Canos de Meca, Getares, Palmones, Sotogrande i druga mjesta. S druge stane Mediterana, točnije u Perzijskom zaljevu, Katar je sve češće odredište zmajevima i njihovima pilotima. Blaga klima Katara produžuje ljetnu sezonu gotovo na cijelu godinu. Sezona u Kataru počinje već u siječnju i traje do lipnja, nakon čega, uslijed visokih temperatura, u srpnju i kolovozu dolazi kratka stanka.


Kada kod nas dođu jesenski mjeseci, stanovnici Katara i njihovi gosti nastavljaju morskim radostima. Mirne i plitke katarske vode u kombinacijom sa stabilnim vjetrom dobar su teren svim početnicima u kitesurfingu. Vjetroviti rtovi donjeg ruba Afrike uskoro će biti poprište završnice Red Bullovog natjecanja u kitesurfingu.


Jedanaesto izdanje natjecanja Red Bull King of Air okupit će u Cape Townu 18 kajtaša koji će svojim egzibicijama loviti prvo mjesto. Neveliku kvotu od 18 sportaša upotpunit će trojica najboljih s lanjskog izdanja natjecanja, dok ostala petnaestorica dolaze kao kvalifikanti prethodnih Red Bullovih natjecanja.


Jedno takvo počelo je upravo prekjučer u danskom ribarskom mjestu Nørre Vorupør i trajat će dva tjedna. Duž jadranske obale, na rubovima Sredozemlja ili drugih kontinenata, kao aktivnost i rekreacija ili kao novi olimpijski sadržaj za praćenje, kitesurfing je jedan od prijedloga kako provesti iduće ljeto do kojeg ćemo dugo odbrojavati.


Najbolji

Stranica svjetske kajtaške organizacije Global Kitesports Association (GKA) nudi poredak najboljih ovosezonskih sportaša koji se natječu u Svjetskom kupu pod okriljem navedene organizacije.


Poredak najbolje trojice u muškoj konkurenciji drži Airton Cozzolino s 2510 iza kojeg slijede Matchu Lopes i Pedro Matos. Na vrhu ženske konkurencije nalazi se Capucine Delannoy s 2740 bodova, a prve tri kompletiraju Moona Whyte i Camille Losserand.


Sezona svjetskog natjecanja GKA organizacije započela je u ožujku na Kapverdskim otocima i nastavila se u Brazilu i Njemačkoj. Do kraja sezone natjecatelji će put Maroka te ponovno u Brazil gdje će se rasplesti ovogodišnje kitesurfing natjecanje po GKA standardima.