Uoči Osijeka...

KIŠNA GOLIJADA Rijeka očekivano rutinski svladala Hrvatski dragovoljac, Murić hat-trickom vratio Bijele na prvo mjesto

Denis Frančišković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Jednostavno, bila je to večer Roberta Murića koji je »hat-trickom«, s nekoliko sjajnih poteza, presudio posljednjeplasiranoj momčadi. U svom stilu zabio je dva majstorska pogotka, a treći nakon velikog kiksa domaće obrane



RIJEKA Nogometaši Rijeke opravdali su pred praznim tribinama ulogu velikog favorita i očekivano matirali »fenjeraša« Hrvatski dragovoljac za novi skok na prvo mjesto ljestvice ispred Osječana. Upravo to bio je priželjkivani scenarij Bijelih nakon remija u Velikoj Gorici koji je išao na ruku sastava Gorana Tomića, a ususret velikog derbija s Osijekom ove srijede u zaostaloj utakmici. Mnogi su već taj derbi označili ključnim u utrci za jesenskog prvaka…


RIJEKA – H. DRAGOVOLJAC 4:1

Stadion HNK Rijeka. Sudac: Jakov Titlić 6,5 (Potravlje). Strijelci: 1:0 Obregon (16′), 2:0 Murić (44′), 3:0 Murić (47′), 3:1 Petković (67′), 4:1 Murić (80′). Žuti kartoni: Čerin (Rijeka), Bagadur (H. Dragovoljac).


RIJEKA: Labrović -, Tomečak 6,5, Smolčić 6,5, Velkovski 6, Vukčević 6, Čerin 6 (od 87′ Jurišić), Pavičić 6 (od 61′ Lepinjica 6), Murić 8, Vučkić 6 (od 85′ Mudražija -), Bušnja 5,5 (od 61′ Abass 5), Obregon 6,5 (od 61′ Vuk 6).




HRVATSKI DRAGOVOLJAC: Šubarić 6, Bagadur 5, Lukić 5, Ćosić 5,5, Majstorović 6, Vuco 5, Mioč 5 (od 87′ I. Mamić), Viduka 5 (od 46′ Turčin 5,5), P. Mamić 5 (od 68′ Vego), Petković 6, Štrkalj 5 (od 75′ Perić).

Jednostavno, bila je to večer Roberta Murića koji je »hat-trickom«, s nekoliko sjajnih poteza presudio posljednjeplasiranoj momčadi. U svom stilu zabio je dva majstorska pogotka, a treći nakon velikog kiksa domaće obrane.


Foto galerija: Prva HNL: Rijeka - H. Dragovoljac Foto: Mateo Levak


Očekivalo se da će se utakmica pretvoriti u jednosmjernu ulicu, no Dragovoljac se došao nadigravati. Skupo su ga stajale dvije velike pogreške, Rijeka je stvorila još nekoliko jako dobrih šansi (Abass) i mogla još uvjerljivije slaviti, ali i Sigećani su bili u situaciji da možda budu nagrađeni s još jednim golom.


Gostujući darovi


U ravnopravnom prvom poluvremenu Dragovoljac je pružio sasvim solidan otpor Bijelima, u pojedinim trenucima bio ofenzivno naglašen, imao pet kornera… No, Rijeka je sve to nekako držala pod kontrolom i ono najvažije – zabijala.


U 14. minuti gosti su složili dobru kontru, a Viduka ostao sam, zaboravljen u šesnaestercu te tukao visoko preko grede iz jako obećavajuće situacije. Dvije minute kasnije Rijeka je povela, nakon akcije koju je inicirao Murić stvorila se gužva u petercu, Bagadur je nespretno izbio loptu točno na nogu Obregonu, koji je s par metara lako poentirao za svoj prvenstveni prvijenac – 1:0.


Gosti su i dalje djelovali napadački orijentirani, u 21. minuti Mamić je s 18 metara opalio desnom nogom, ali nedovoljno jako da ozbiljnije ugrozi Labrovića. Nakon toga Riječani su bili poduzetniji i konkretniji, a glavninu napada orijentirali su na desni bok preko Tomečaka i Murića. Murić je stvarao najviše problema gostima i u 44. minuti postigao gol u svom stilu. Takve njegove udarce već je lako predvidjeti, ali opet djeluju majstorski, kobno i nezaustavljivo za protivnike. Murić se namjestio na rubu šesnaesterca i uslijedila je poluprizemna dijagonala, Šubarić je poletio, ali lopta je bila milimetarski točna, od vratnice se zakoprcala u mreži – 2:0.


Abassovi promašaji


Već brzo, početkom drugog poluvremena sve je rezultatski definitivno riješeno. Nade su ugasili sami gosti, točnije bivši igrač Bijelih Petar Mamić kardinalno je pogriješio (47’) kao zadnji igrač i servirao loptu Murić, kojem nije bilo teško rutinski pogoditi mrežu u bliskom susretu sa Šubarićem – 3:0.


Rijeka je tako maksimalno koristila darove Crno-plavih, koji su se nastavili nadigravati, svjesni da nemaju što izgubiti. Nakon toga stvorili su nekoliko obećavajućih šansi, a potom i u 67. došli do pogotka. Mamić je dao povratnu loptu za Petkovića na kojeg su svi zaboravili, a on neometan s petnaestak metara zatresao mrežu – 3:1. Bio je to njegov drugi pogodak Bijelima ove sezone.


Rijeka je mogla povećati vodstvo preko Abassa, koji u dva navrata nije iskoristio »zicere« (70’, 73’) kada je Šubarić izašao kao pobjednik. No, onda je opet na kišnu scenu stupio Murić, nakon jedne kontre i povratne lopte (80’) opet je u svom stilu sa 16 metara odmjerenim udarcima efektno ljevicom pogodio mrežu – 4:1. Za svoj prvi »hat-trick« u bijelom dresu.


Do kraja Abass je mogao odvesti Bijele i do petog gola, no Šubarić je i treći put izašao kao pobjednik u međusobnom bliskom susretu.