EP U KARATEU

Karatist riječkog TAD-a Boran Berak uoči europske smotre: “Za ovo sam se spremao cijeli život”

Ivana Vaupotić

Boran Berak/Foto Arhiva NL

Boran Berak/Foto Arhiva NL

Fokusiran sam na nastup, očekujem vrhunsku izvedbu jer sam stvarno spreman, za ovo sam se pripremao šest mjeseci, zapravo cijeli svoj život, i znam da ću kad izađem na tatami biti pravi - kaže Berak



RIJEKA Boran Berak bit će jedan od četvero predstavnika riječkog karatea na Europskom prvenstvu što danas počinje u Poreču. Nastupi na velikim natjecanjima nisu mu nepoznanica, iza sebe ima brojna prvenstva, ali smotra Staroga kontinenta, što će u dvorani Žatika do nedjelje okupiti predstavnike 48 reprezentacija, za karatista TAD-a ipak ima posebno značenje.


– Svima nam jako puno znači što se prvenstvo održava na domaćem terenu. Presretan sam što imam priliku na velikoj pozornici nastupati kod kuće. U Poreču sam proveo dosta vremena tijekom svoje karijere, tu sam doživio puno lijepih trenutaka i uživao, a mogu slobodno reći da sam tu i odrastao. Ovdje je zrak koji svaki dan udišem i jedva čekam nastup na domaćem terenu – rekao je Boran Berak koji će nastupiti u kategoriji do 67 kilograma u kojoj će imati težak posao. Dovoljno je spomenuti Francuza Stevena Da Costu, aktualnog svjetskog prvaka i dvostrukog europskog prvaka, koji je osigurao svoje mjesto među putnicima na Olimpijske igre u Tokiju.


Jaka konkurencija


– Konkurencija će biti atomska, tu je, prije svega, Da Costa, broj jedan na svjetskoj listi, ali i ostatak konkurencije nije za zanemariti. Od Britanca, nekadašnjeg svjetskog prvaka, do odličnog Turčina, Talijana i Azerbajdžanca. Kategorija je iznimno jaka, ali to ništa ne znači. Sve su to favoriti na papiru, a kad izađemo na tatami, to može biti potpuno druga priča – nastavio je Boran Berak, koji niti ovoga puta nije htio otkriti svoja očekivanja. Do Poreča je odradio pet turnira koji su mu poslužili za dizanje forme.




– Iskreno, fokusiran sam na nastup i izvedbu, ali o očekivanjima ne bih pričao. Ono što očekujem je vrhunska izvedba jer sam stvarno spreman, za ovo sam se pripremao šest mjeseci, zapravo cijeli svoj život i znam da ću kad izađem na tatami biti pravi. Svi turniri na kojima sam nastupio, uključujući prvenstvo Hrvatske i Premijer ligu u Istanbulu, pokazali su mi da smo dobro odradili sve što smo planirali. Ali, to ionako nije bitno. U Poreču se zaključuje priča i ovaj je nastup jedino važan.


Optimizam


Hrvatska karate reprezentacija uvijek se s velikih natjecanja vraća s medaljama. No, pandemija koronavirusa ostavila je traga, zbog nedostatka turnira svaka je prognoza nezahvalna.


– Zbog manjka turnira forma nam je svima nepoznanica. Bit će medalja, o tome ne treba brinuti, ali koliko i koje boje, trebamo pričekati. Ja sam uvijek optimist i mislim da bi ovo moglo biti rekordno prvenstvo jer je većina reprezentacija sve usmjerila na ovaj nastup – zaključio je Boran Berak.