Katarina Ježić

Kapetanica iz Novog Vinodolskog uoči utakmice sa Slovačkom: “Nema opuštanja, moramo pobijediti”

Igor Duvnjak

Katarina Ježić/Foto PIXSELL

Katarina Ježić/Foto PIXSELL

Definitivno moramo pobijediti. Istina, favoritkinje smo, ali to moramo dokazati na terenu. Slovakinje su dobra ekipa, igraju dobar i brz rukomet, ali smatram da smo ipak mi kvalitetnije - kaže Ježić



RIJEKA Onu staru poruku iz pjesme da »život teče, život brzo prolazi« na svoj način osjećaju i hrvatske rukometne reprezentativke. Djeca su svog vremena u kojem sve brzo teče te su tek što su se okupile u Zagrebu i otišle na skupne treninge u Prelogu, jučer krenule put Slovačke na prvi od dva kvalifikacijska ogleda za Svjetsko prvenstvo sa svojim slovačkim domaćicama.


Igra se u slovačkoj Šali u petak od 19 sati, uzvrat u Slavonskom Brodu je tjedan dana kasnije. Ekipa je krenula, vesela na čelu s iskusnom kapetanicom Katarinom Ježić, proslavljenom igračicom iz Novog Vinodolskog, čije poruke s ovog kratkog putovanja kao da prenose vibracije dobrog raspoloženja koje vlada u taboru najboljih hrvatskih rukometašica.


– Ja sam odlično, dobro sam raspoložena, reklo bi se, nikada bolje – kaže Katarina Ježić. – Uzrok dobrom raspoloženju je vjerojatno situacija u mom klubu, osim toga, volim biti s curama u reprezentaciji. Lijepo nam je zajedno, uživamo, radimo, vjerojatno je sve to rezultat ovoga stanja.




Katarina Ježić itekako je zadovoljna novom epizodom u bogatoj karijeri u kojoj su se nakon godina u riječkom društvu, Orijent Presoflexu i Zametu, kao na traci mijenjali klubovi i države, Crna Gora, Rumunjska, Turska, Mađarska, da bi Novljanka od veljače postala »Norvežanka«. U uglednom je društvu rukometašica Vipersa iz Kristijanstada, aktualnih pobjednica Lige prvakinja. Puna je riječi hvale kada spominje svoj klub.


– Definitivno mogu reći da je ovo najbolji klub u kojem sam dosad igrala. Stvarno mi je lijepo, uživam u svakom trenutku, u svakom danu. Također, definitivno volim ono što radim. Ondje se super osjećam, a i super su me prihvatili. Uistinu o ovoj sredini mogu reći samo sve najbolje.


Super klapa


Dugogodišnja reprezentativka gušta i u druženju s reprezentativnim prijateljicama koje i na terenu i izvan njega sve »složno veslaju«. Potvrđuje se pritom prastara poruka da koliko su u svakom zajedničkom poslu, tako i u onom sportskom, nužne profesionalne kvalitete, toliko je bitno i zajedništvo te dobra atmosfera u kolektivu.


– Mi smo jedna uistinu super klapa. Itekako se dobro slažemo, nema toga da netko ne može biti s nekim ili da se ne slažemo oko nekih stvari. Uglavnom, uživamo biti skupa, sve smo »kliknule«. Naravno, dogodi se, kao i sada, da nismo kompletne.


Pritom se svaka nova cura vrlo lako uklopi u našu sredinu. Ja inače smatram da smo u reprezentaciji sve jednake i ne želim pritom raditi nikakve razlike između cura kada je, primjerice, riječ o godinama ili pak iskustvu. Stoga zbilja smatram da se sve osjećaju ugodno u ovom društvu. Naravno da su bitni atmosfera i zajedništvo.


Predvečerje utakmica sa Slovačkom oslikava moderni ubrzani ritam, iza kapetanice Ježić i suigračica su ekspresne pripreme u Prelogu za ispit koji je na rasporedu već ovoga u petka.


– Na okupu smo četiri dana i sve ide po planu. Zadovoljna sam načinom na koji smo dosad trenirali i radili te vjerujem da ćemo tako i nastaviti do same utakmice, zbog toga smo ovdje. Imamo sada dvije bitne utakmice sa Slovačkom. Definitivno moramo pobijediti. Istina, favoritkinje smo, ali to moramo dokazati na terenu.


Slovakinje su dobra ekipa, igraju dobar i brz rukomet, ali smatram da smo ipak mi kvalitetnije, tako da u utakmicu moramo ući 200 posto kako bismo pobijedile i u gostima i na domaćem parketu. Stvarno se ne smijemo opustiti. Ponavljam, one imaju dobru ekipu i morat ćemo se namučiti da pobijedimo.


Analiza


Kao što je slovačka ekipa svakako analizirala igru hrvatskih gošći, tako je i hrvatski izbornik Nenad Šoštarić sa svojim igračicama pomno promotrio igru Slovačke u ovim jako važnim duelima za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj, koje može biti odskočna daska za plasman na Olimpijske igre iduće godine. Kao što su za pripremanje ukusnog jela potrebni brojni sastojci, tako je za ovaj željeni rezultat potrebno ispuniti raznorazne uvjete.


– Još smo na prošlom okupljanju krenuli sa spremanjem taktike za ovu utakmicu s obzirom na to da smo znali da kada se okupimo, nećemo za to imati baš previše vremena. Puno smo sada radili na obrani i napadu. U obrani ćemo morati zaustaviti njihovu desnu vanjsku šutercu koja igra u Mađarskoj. Stvarno je dobra. Tu je i istaknuta srednja vanjska, koja zbilja razumije rukomet, velika je »haklerica« i ući će u svaku rupu koja joj se prikaže. Mi moramo biti jako guste u obrani, ali ne i bezglave u napadu.


Moramo pritom pomagati jedna drugoj i dosta se kretati. One igraju brz rukomet, trče u polukontru i kontru, mi pak moramo trčati u obranu, ali i naprijed, kako bismo zabile što više lakih golova. U pozicijskom napadu moramo zabijati zicere te općenito realizirati svoje šanse kako bismo skratile vrijeme eventualnog mučenja te da ne dolazimo u situaciju da rješavamo utakmicu u posljednjih nekoliko minuta. Jer kada je prisutan stres i pritisak, onda je definitivno puno teže. Uglavnom, treba nam čvsta, jaka i pokretljiva obrana s puno prekida, jasno, uz dobre vratarke. To je, uz točan napad, onaj pravi recept.