Hrvoje Smolčić

Kapetan Rijeke uoči derbija s Osijekom: “Očekujem povišen naboj i sinergiju s navijačima”

Denis Frančišković

Hrvoje Smolčić tijekom ogleda u Kranjčevićevoj/Foto: D. KOVAČEVIĆ

Hrvoje Smolčić tijekom ogleda u Kranjčevićevoj/Foto: D. KOVAČEVIĆ

Za mene su utakmice s Osječanima uvijek one s nabojem više i uvijek na granici kartona. Mi imamo kvalitetu i odgovorit ćemo najbolje što možemo na takvu igru - tvrdi Smolčić



RIJEKA Hrvoje Smolčić nakon poraza od Lokomotive na Rujevici (1:2) ispričao se navijačima za izostanak dijela igrača na završnom pozdravljanju najvjernijim na tribinama, a već u nedjelju predvečer zajedno su opet protiv Lokosa u znanoj sinergiji u Kranjčevićevoj svjedočili važnom iskupljenju riječke momčadi.


Koliko god je Rijeka loše izgledala na Rujevici, toliko je bitno popravila obrambeni blok u Ulici pjesnika i ne baš pamtljivom, ali prije svega pragmatičnom igrom došla do bodova koji je ostavljaju na prvom mjestu. Obrana je bitno digla razinu svoje igre i treći put (Gorica, Istra 1961), prvi nakon deset utakmica, sačuvala svoju mrežu netaknutom (0:2). U riječku korist presudila su dva filigranski precizna i ubojita udarca Roberta Murića i Josipa Drmića. A to nije ništa novo, Murić je majstor slobodnih udaraca i kornera, igrač zbog čijih poteza uživaju svi oni koji vole nogomet, Drmić je znana međunarodna klasa, također igrač poteza, s jedanaest golova trenutačno prvi strijelac lige ispred Marka Livaje (7).


– Bilo je ovo pravo iskupljenje jer u prvom međusobnom ogledu stvarno nismo bili pravi. Čini mi se da nismo dali sve od sebe i to najviše sami sebi zamjeramo – kaže Hrvoje Smolčić, kapetan Bijelih. – Može se odigrati loše i to nije problem. Vjerujem da niti navijači u tome ne bi tražili grešku, ali imam osjećaj da nismo dali sve od sebe. Trebali smo brzo to nadoknaditi i evo, uspjeli smo. Zasluženo. Nismo odigrali neku fantastičnu utakmicu, ali imamo individualce koji mogu riješiti utakmicu.


Lokosi iznenadili




Rijeka je u Kranjčevićevoj bila izuzetno radna momčad. Nije se umiralo u ljepoti, bodovi su bili najvažniji.


– Istina, mislim da nam to i nedostaje u nekim utakmicama. Znači, da se svi skupa branimo i svi skupa napadamo. Sad se vidjelo koliko to znači kad svi daju svoj obol u fazi obrane. Pogotovo kad smo imali vodstvo u nastavku i željeli pametno odigrati. Zadržali smo nulu otraga, a prema gore, hvala Bogu, imamo kvalitetu. Za realizaciju ne brinemo, a sve to je na kraju i urodilo plodom.


Bijeli su ovaj put zaigrali s trojicom u zadnjoj liniji, odnosno Krešićem, Velkovskim i Smolčićem, dok su Ampem i Vukičević ordinirali na bokovima.


– Meni je ova pozicija najprirodnija, bez obzira igramo li s trojicom ili četvoricom u zadnjoj liniji. U igri s tri stopera najbolje se osjećam. Sad je sve dobro ispalo i s obzirom na naše probleme u obrani, prije svega brojne izostanke. Nismo protivniku previše dopustili izuzev nekih ubačaja, ali niti se ne može protiv ovakve Lokomotive očekivati da neće stvoriti pokoju prigodu.


I Lokomotiva je, unatoč porazu, ostavila sasvim solidan dojam. Pokazalo se da niti izbliza nije lako dobiti jednu takvu dobro posloženu momčad iz sredine ljestvice koja njeguje pas igru.


– Baš smo u svlačionici nakon utakmice komentirali kako nije nikome lako uzeti bodove. Na kraju krajeva, mi smo izgubili dva boda od trenutačno posljednjeplasirane momčadi. Ova momčad Lokomotive iznenadila je cijelu našu momčad. Stvarno su jako mirni na lopti, igraju lijep i atraktivan nogomet. Moram priznati da nismo očekivali da će nam Lokosi stvoriti toliko otpora i problema u dvije utakmice. Mogu slobodno reći da će oni uzeti i dosta bodova našim konkurentima. Stvarno liga kvalitetom ide prema gore.


Samopouzdanje


Očekivano, najnoviji trijumf popravio je ozračje u svlačionici Bijelih.


– Nakon onog poraza očekivano se stvorila neka negativa i malo lošije ozračje. Ali to ne čudi, očekivali smo pobjedu. Stvarno nismo bili zadovoljni, ali brzo je nakon tri dana došla šansa za popravni koju smo jako dobro iskoristili. Sad je puno bolja atmosfera i s optimizmom čekamo nastavak prvenstva.
Posljednja nedjelja u listopadu nudi poslasticu. Na Rujevicu dolazi Osijek koji ima isti broj bodova kao i vodeća Rijeka.


– Svako drugo, treće kolo u HNL-u igramo derbije. Osijek je jedna organizirana momčad, imaju konstantu i neki svoj stil igre. Dosta su čvrsti i igraju agresivno. Igraju i na duge lopte i očekuje nas jako borbena utakmica. Za mene su te utakmice s Osječanima uvijek one s nabojem više i uvijek na granici kartona. Mi imamo kvalitetu i odgovorit ćemo najbolje što možemo na takvu igru.


Utakmica sa sastavom Nenada Bjelice nije odlučujuća, ali opet može biti prekretnica.


– Tek je počeo drugi krug prvenstva i ti bodovi ne nose baš jako puno da mogu biti presudni, ali svakako su važni. Tko god pobijedi, sigurno će mu puno značiti za samopouzdanje. A onda, kad si prvi na ljestvici možeš i nekako malo opuštenije igrati. Nadam se da ćemo kvalitetno odigrati, svih 90 minuta biti na razini, nadam se kao u prvom poluvremenu protiv Dinama. Ako se tako postavimo protiv Osječana, možemo do pobjede.


Nedjelja i predblagdansko vrijeme sigurno će prema Rujevici usmjeriti i velik broj navijača.


– Nažalost, na zadnjoj utakmici protiv Lokomotive, odnosno nakon nje, napravili smo pogrešku. Ne smije nam se to ponavljati jer navijači su naš vjetar u leđa. Guraju nas i bodre i kad loše stojimo na terenu. Nadam se da će nam dati svoju prepoznatljivu podršku i u nedjelju doći u što većem broju. Želimo da skupa dođemo do nova tri boda.


Rijeka svoj optimizam može graditi i na jako povoljnom rasporedu.


– Malo sam analizirao raspored i mogu reći da nam ide na ruku bez obzira što nema unaprijed upisanih bodova. Raspored je povoljan i uz naše navijače na Rujevici možemo skupiti dosta bodova. A onda vjerujem da ćemo na kraju polusezone biti zadovoljni i navijači i mi – zaključuje Smolčić.


Kapetanska vrpca velika čast, kod brata vidim napredak

Smolčić je propustio prvu utakmicu s Lokomotivom zbog ozljede koja je prošlost.


– Protiv Dinama zaradio sam jedan udarac, ali srećom nije bilo ništa ozbiljno. Protiv Lokomotive sam potom bio na klupi mada sam bio spreman za igru. No, medicinska služba je zaključila da je možda bolje da propustim taj susret. Oporavio sam se i sada je sve OK.


Snalaženje u ulozi kapetana?


– Drago mi je zbog toga. Velika je to čast. Klub, momčad i struka daju mi podršku, ali tu je i odgovornost. Biti kapetan ovakve momčadi i kluba s 21 godinom je velika čast. Nažalost, već sam okusio neke pogreške protiv Lokomotive, ali mlad sam i učim. Trudit ću se opravdati povjerenje.


Brat Ivan također je na Rujevici s prvom momčadi kao povratnik s Krimeje?


– Brat je tu i trenira jako dobro. Stvarno vidim u njemu napredak i želju da se nametne i dokaže. Nažalost, još nije dobio priliku. Iskreno, vide se pomaci na njegovoj igri otkad se vratio ljetos. S pozitivom gledam na to i nadam se da će i on dočekati svoje vrijeme – kaže Hrvoje.