OI Tokio

Kanadski sprinter došao do svojeg prvog naslova olimpijskog pobjednika, trijumfirao ispred trojice Amerikanaca

Hina

Andre De Grasse/Foto REUTERS

Andre De Grasse/Foto REUTERS

Nakon što je na Igrama u Rio de Janeiru bio treći na 100 m, drugi na 200 m i treći s kanadskom štafetom 4 x 100 m, de Grasse je u Tokiju osvojio svoju treći broncu u utrci na 100 m, ali na dvostruko dužoj dionici nije bilo bržeg od Kanađanina



TOKIO Kanadski 26-godišnji sprinter Andre de Grasse dočekao je svoj trenutak i trijumfom ispred trojice američkih trkača došao do svog prvog naslova olimpijskog pobjednika te ukupno pete olimpijske medalje.


Nakon što je na Igrama u Rio de Janeiru bio treći na 100 m, drugi na 200 m i treći s kanadskom štafetom 4 x 100 m, de Grasse je u Tokiju osvojio svoju treći broncu u utrci na 100 m, ali na dvostruko dužoj dionici nije bilo bržeg od Kanađanina.


Već je u polufinalu pokazao snagu istrčavši osobni rekord (19.73 sekundi) uz značajno usporavanje u posljednjim metrima. U finalu su dvojica američkih sprintera, Noah Lyles i Kenneth Bednarek, iz zavoja izašli ispred de Grassea, ali je Kanađanin u sjajnom finišu prvo prošao Bednareka, a potom uhvatio i do tada vodećeg Lylesa.




De Grasse je ciljem prošao u vremenu novog kanadskog rekorda (19.62), Bednarek je s osobnim rekordom (19.68) završio kao drugi, a aktualni svjetski prvak na 200 m Noah Lyles morao se zadovoljiti olimpijskom broncom (19.74).


De Grasse je u Rio de Janeiru gledao u leđa velikom Usainu Boltu, ali u Tokiju nije bilo bržeg od njega te je postao trećim Kanađaninom u olimpijskoj povijesti koji je osvojio naslov olimpijskog pobjednika u ovoj disciplini, nakon Roberta Kerra (London 1908.) i Percyja Williamsa (Amsterdam 1928.).


Zlato na 3000 m sa zaprekama iznenađujuće je osvojila 22-godišnja Uganđanka Peruth Chemutai što je prvo olimpijsko odličje u povijesti za jednu sportašicu iz ove afričke države, do kojeg je došla s novim nacionalnim rekordom.


Ovo je već treća medalja na ovim Igrama za Ugandu, a sve tri dolaze iz atletike. Već su prvog dana u utrci na 10.000 metara srebro i broncu osvojili Joshua Cheptegi i Jacob Kiplimo.


Srebrno odličje na 3000 m sa zaprekama osvojila je 28-godišnja Amerikanka Courtney Frerichs (9:04.79), a 29-godišnja Kenijka Hyvin Kiyeng (9:05.39) je srebru iz Rio de Janeira u Tokiju pridružila olimpijsku broncu.


Njezina sunarodnjakinja i aktualna svjetska rekorderka te svjetska prvakinja Beatrice Chepkoech završila je tek na sedmom mjestu.


Novi olimpijski pobjednik na 800 m je Kenijac Emmanuel Korir (1:45.06 minuta) koji je u završnom sprintu bio neuhvatljiv za sve konkurente. S petog mjesta se do srebra probio njegov sunarodnjak Ferguson Rotich (1:45.23), a broncu je osvojio Poljak Patryk Dobek (1:45.39).


Korir je na olimpijskom tronu zamijenio aktualnog svjetskog rekordera Davida Rudishu koji je Keniji zlata donosio u Londonu i Rio de Janeiru, a ova je afrička atletska velesila zlatni niz na 800 m započela još u Pekingu zahvaljujući Wilfredu Bungeiju koji je 2008. osvojio naslov olimpijskog pobjednika.


Dan nakon što je Anita Wlodarczyk po treći put zaredom postala olimpijskom pobjednicom u bacanju kladiva, Poljska je očekivano osvojila zlato i u muškoj konkurenciji. No, do svog prvog olimpijskog zlata nije došao četverostruki svjetski prvak Pawel Fajdek već ga je osvojio 32-godišnji Wojciech Nowicki koji je prije pet godina u Rio de Janeiru bio treći.


Nowicki je imao pet ispravnih hitaca i svih pet je bacio preko 81 metra. Njegovo je kladivo najdulje poletjelo u trećoj seriji, kad mu je izmjeren hitac od 82,52 m, što mu je novi osobni rekord.


Osobni i nacionalni rekord (81,58 m) postavio je Norvežanin Eivind Henriksen koji je gotovo senzacionalno osvojio srebrnu medalju. Naime, do olimpijskog finala u Tokiju najdalji hitac 30-godišnjaka iz Osla je bio 78,79 m.


Za potpunu reprizu scenarija iz ženskog bacanja kladiva, u kojem je broncu osvojila Poljakinja Makwina Kopron, pobrinuo se Fajdek svojim jedinim hicem preko 80 m, kad je u petoj seriji zavitlao kladivo do 81,53 m. Srebro mu je pobjeglo za šest centimetara.