DOŽIVLJAJI IZ KATARA

Kako je poznati lički hrvač Dane Šimić postao čovjek koji živi sport u ulozi navijača

Marin Smolčić

S obzirom na pokazanu igru svi mi navijači iz Hrvatske bili smo uvjereni da nam slijedi zlato!



GOSPIĆ Među brojnim poklonicima nogometa na nedavno okončanom Svjetskom prvenstvu održanom u Kataru bili su i Gospićani Dane Šimić (64) s kćerkom Anom. Dani je ovo bilo svjedočenje trećem po redu Svjetskom nogometnom prvenstvu: U Francuskoj kada je naša reprezentacija bila trećeplasirana, u Rusiji kada smo bili drugi… Dane Šimić nastavlja niz.


-U Kataru je bilo krasno. To su moji osnovni dojmovi. Cijeloga života sam aktivan u sportu pa sam odlazak u Katar gledao i kao svoju moralnu obavezu. S obzirom na pokazanu igru svi mi navijači iz Hrvatske bili smo uvjereni da nam slijedi zlato! Možda bi tako i bilo da nas protiv Argentine nisu izbacili iz takta s onim nepostojećim penalom. Argentinci su inače u Kataru imali jak lobi jer su domaćini vlasnici kluba u kojem igra Messi. Prisjetimo se i Svjetskog prvenstva kada su Argentinici bili prvi, kada se u sve umiješala „Božja ruka“, odnosno kada je Maradona igrao rukom. To su te nijanse koje su i nama ove godine išle na štetu.





U Kataru smo se družili s našim izbornikom Dalićem, sa svim igračima i ostalim navijačima. Bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović velika je zaljubljenica nogometa pa je bilo neizostavno biti s njom, družiti se i razgovarati. Nas navijača iz Hrvatske je na Svjetskom nogometnom prventstvu bilo jedva oko 2 000. Tome su krive i pogrešne percepcije naših građana o cijenama smještaja i boravka u toj zemlji, ističe Dane, inače živa legenda ličkog i hrvatskog sporta.


Doajen ličkog, hrvatskog i svjetskog hrvanja


Dane se vrlo aktivno bavi hrvanjem još iz dječačkih dana, od daleke 1967. Bio je višestruki prvak Like, Hrvatske, ex-Jugoslavije, dok je u seniorskom hrvačkom stažu bio u dva navrata prvak svijeta u dobnoj kategoriji 50+, težine 100+. Iako cijeni napore i dosege u svakom sportu, Dane Šimić svoja osvojena druga mjesta i bronce niti ne spominje. Bilo ih je toliko da ih je teško pamtiti. Dane je i ove godine u kolovozu sudjelovao na svjetskim Olimpijskim sportskim igrama policije i vatrogasaca u Roterdamu. Ondje se takmičio i osvojio zlatnu medalju kao član DVD-a Pazariše kod Gospića. Na ovoj je olimpijadi sudjelovao oko 10 tisuća takmičara u brojnim disciplinama.



-Iz svoje hrvačke biografije pamtim da sam bio najprije prvak Gospića u tada iznimno jakoj konkurenciji. Zatim sam postao prvak Like. Tada sam još bio klinac. U životu sam se borio doslovno na svim natjecanjima u bivšoj Jugoslaviji, dakle na svim iole „važnijim strunjačama“. Malo je iz te hrvačke zlatne ere bilo gradova i sportskih dvorana gdje se nisam borio. I najčešće pobjeđivao ili osvajao medalje.


Treba reći da su Lika i Gospić nekada davali mnoštvo vrhunskih hrvača, prvaka države. Hrvanje je tada bilo popularnije nego li danas. Meni je drago što se zadnjih godina hrvanje opet vratilo u Gospić, što i sada imamo mnoštvo odličnih hrvača svih dobnih i težinskih kategorija, dodaje Dane.


Budući je hrvanje sport od kojega je inače teško živjeti Dane Šimić je dugogodišnji uspješni privatni poduzetnik i ugostitelj. Vlasnik je hotela i dva restorana. Budući je posla podosta, u svemu pomaže obitelj, supruga i dvoje odrasle djece. Razgovor se brzo vraća na „sportski kolosjek“. Zbog mnoštva kolajni, pehara i sportkih diploma ovome doista kršnom Ličaninu trtebalo bi podosta prostora da bi pohranio sve stečeno.


-Trebalo bi srušiti neki unutarnji zid u našoj kući da bi sve to bilo na jednome mjestu. Zato u svojim kućama u Gospiću i Karlobagu imam teretane. Ne da bih intenzivno vježbao, nego da bih bio u dobroj životnoj kondiciji. Te teretane koriste i neki moji prijatelji. Dobro je malo se naprezati, vježbati, zatim otuširati i biti u „feet“ formi.


Kao još uvijek aktivnom i iskusnom hrvaču Dani Šimiću nedavno je pripala čast i obveza postati selektorom državne hrvačke veteranske izborne vrste.