PRIPREME ZA EUROPSKO PRVENSTVO JUNIORKI

Juniorska vrsta rukometašica priprema se u Delnicama, cilj plasman u drugi krug i borba za medalju

Marinko Krmpotić

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija juniorki/Foto: M. KRMPOTIĆ

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija juniorki/Foto: M. KRMPOTIĆ

U našoj skupini je Francuska favorit, a Austrijanke, Crnogorke i mi borit ćemo se za drugo mjesto, što znači da moramo više od naših suparnika željeti učiniti korak dalje - kaže izbornica Adrijana Prosenjak



DELNICE Hrvatska ženska juniorska rukometna reprezentacija na svježem gorskom zraku priprema se za što bolji nastup na Europskom prvenstvu, što će se od 8. do 18. srpnja održati u Sloveniji. Dvadesetak djevojaka i stručni tim brinu se o stjecanju što veće količine snage i uigranosti, a glavna i odgovorna za rad s njima je izbornica Adrijana Prosenjak, svojedobno jedna od ponajboljih svjetskih vratarki i nekadašnja trenerica rukometašica Zameta.


– Nakon nedavnog uspjeha seniorske reprezentacije sve je ljepše, ali je, što se priprema tiče, i dalje sve fizički zahtjevno. No, svakako da taj posljednji uspjeh hrvatskog ženskog rukometa znači puno jer se puno više i puno ljepše priča o ženskom rukometu, a isto tako se cure iz juniorskog uzrasta sad itekako imaju na koga ugledati i željeti ostvariti slične rezultate. Pripreme teku dobro, što smo i očekivali, jer su nam Delnice, posebno hotel Risnjak, stalna baza. Uvjeti za rad su odlični, od dvorane do terena na otvorenom. Prati nas prekrasno, ali ne i pretoplo vrijeme, pa baš sve zasad štima i sigurna sam da ćemo ovaj dio priprema odraditi baš kako smo i zamislili – konstatira izbornica Prosenjak, koja se osvrnula i na očekivanja na Europskome prvenstvu.


– Velikoj većini igračica ovo je drugo Europsko prvenstvo i to iskustvo može itekako puno značiti. U skupini smo s Francuskom, Austrijom i Crnom Gorom, a da bi se ušlo među osam najboljih reprezentacija, treba osvojiti jedno od prva dva mjesta. U našoj skupini je Francuska favorit, a Austrijanke, Crnogorke i mi borit ćemo se za drugo mjesto, pri čemu je riječ o ekipama podjednake kvalitete, što znači da moramo biti fizički i psihički što spremnije te više od naših suparnika željeti učiniti korak dalje. U prvom kolu igramo s Austrijom, potom je na redu Francuska i za kraj najvjerojatnije utakmica odluke s Crnom Gorom. Naravno, vjerujem u djevojke. Sve su to prvoligaške igračice s manje ili više iskustva, a neke, poput Ane Buljan, imaju i iskustva igranja Lige prvaka. Dobro smo pokrivene na svim pozicijama i preostaje nam spremiti se što bolje, dati sve od sebe kad krene turnir te ući u drugi krug, odnosno borbu za medalje, što nam je i cilj – rekla je izbornica Adrijana Prosenjak, koja će s hrvatskom juniorskom rukometnom reprezentacijom u Delnicama trenirati do nedjelje, nakon čega slijede jednotjedne pripreme u Ivanić Gradu.




Dio djevojaka očekuje polaganje mature pa im je trebalo osigurati i vrijeme za učenje. O svemu tome, kao i treninzima, brine se stručni stožer koji uz Adrijanu Prosenjak čine još i trener Goran Bobić, trenerica vratarki Ana Križanec, kondicijski trener Sandro Gulja, fizioterapeutkinja Tina Krmpotić i tehniko Dejan Vučić.