Košarka

Josip Sesar između pretkvalifikacija za EP i OI: “Ovu momčad krasi zajedništvo, a ne želim trošiti riječi na one koji se nisu odazvali”

Katarina Blažević

Foto FIBA

Foto FIBA

Meni su bitni oni koji su se odazvali. Napravili su sjajan posao. Nije lako pobijediti nekoga s 40 poena razlike. Samo netko tko nije igrao košarku i zločest može tako omalovažavati protivnika - kaže Sesar



RIJEKA Josip Sesar u travnju se prihvatio izazovnoga posla izbornika hrvatske košarkaške reprezentacije i na polovini ljeta može reći da je prvi dio prvog ciklusa itekako uspješno apsolvirao. Doduše, na startu nije imao pretežak posao s obzirom na to da su protivnici Hrvatskoj u pretkvalifikacijama za EuroBasket bili Irska i Luksemburg.


Ali nakon salvi kritika na Sesarov odabir za izbornika, zbog čega je i Aleksandar Petrović podnio ostavku na poziciji sportskoga direktora HKS-a, zasigurno mu nije bilo lako sjesti na klupu i svima dokazati da Upravni odbor ipak nije donio krivu odluku.


Zasad je na dobrom putu jer se Hrvatska riješila tereta pretkvalifikacija za EP, no sada ga očekuje puno veći zalogaj. Prošle subote s igračima je počeo drugi dio priprema, ovoga puta za pretkvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Parizu.




Promjene u odnosu na zadnje dvije utakmice? Sesar se zahvalio Lovri Mazalinu i Mati Kalajžiću, dok je ostalih deset igrača koji su bili na gostovanju u Irskoj i Luksemburgu nastavilo trenirati s NBA i euroligaškim igračima, odnosno Darijom Šarićem, Ivicom Zupcem, Marijom Hezonjom i Jaleenom Smithom. Na Sesaru je da do odlaska u Istanbul odabere 12 najboljih.


– Mislim da je prije svega bilo važno na početku ciklusa iskomunicirati koji igrači imaju želju i volju staviti se na dispoziciju reprezentaciji. Bilo je tu nekih opravdanih, ali i neopravdanih izgovora, ali svatko ima svoje mišljenje i ja ne ulazim u te stvari. Meni su bitni oni koji su se odazvali.


Napravili su sjajan posao, svaki trening bili su na sto posto i brzo su prihvatili sve stvari koje smo stožer i ja stavili pred njih. Prije svega smo napravili sjajnu atmosferu i ti momci su uživali na pripremama u Opatiji, gdje smo imali odlične uvjete i gdje nam je domaćin izašao maksimalno u susret pa smo imali sve što nam je bilo potrebno – započeo je izbornik hrvatske košarkaške vrste Josip Sesar, kojemu je ovoga ljeta itekako teško bilo sastavljati popis igrača s obzirom na broj odbijenica.


Promjene


Mnoge je razočaralo što ovoga ljeta u dresu Hrvatske neće vidjeti Luku Božića, MVP-ja regularne sezone ABA lige, ali on je prijavio sitnu ozljedu, jednako kao i Dominik Mavra, Luka Šamanić, Karlo Matković


– Svatko ima svoju volju, želju i osjećaj prema nacionalnom dresu. Oni koji su htjeli su došli i ne želim trošiti riječi na one koji nisu došli. Želim naglasak staviti na ovih 16, koji su sjajno odigrali i iako su svi očekivali prolazak protiv Irske i Luksemburga, vjerujte da nije lako pobijediti nekoga s 40 poena razlike dvije utakmice zaredom. Samo netko tko nije igrao košarku i tko želi biti zločest može tako omalovažavati protivnika.


Opatija je definitivno bila sretna jer su u dvorani »Marino Cvetković« Sesarovi igrači nadigrali Irsku i Luksemburg s 40, odnosno 36 poena razlike. I na gostovanju u Dublinu bili su uvjerljivi (95:61), dok su tek u Luksemburgu dopustili protivniku da mu se malo približi (91:79).


– Protiv Irske smo možda i nerealno odigrali jer smo ih u prvoj četvrtini ostavili na samo pet zabijenih poena. Ali ta prva utakmica nam je puno pomogla kada smo išli na gostovanje jer nam više nisu mogli napraviti neke taktičke zamke i iznenađenja. U Dublinu smo stvarno od početka do samoga kraja, izuzev dva kratka pada, odigrali jako dobro, prije svega u defenzivnom smislu. Ovu je momčad napadački krasilo zajedništvo, uvijek se tražio suigrač u najboljoj poziciji i to me jako raduje.


Nema nijednoga koji je iskakao iz sustava, nego su svi našli svoju poziciju i poene. Protiv Luksemburga ne bih rekao da je došlo do opuštanja, nego sam i ja malo »miksao«, imali smo dvojicu ozlijeđenih igrača i dao sam više prilike onima koji su kroz tri utakmice manje igrali.


Sesar je napravio nekoliko promjena u prvoj petorci. Gnjidić je prvi put s pozicije razigravača pomaknut na »dvojku«, dok je Prkačin s pozicije čistog centra vraćen na onu krilnog centra. Roko je ujedno prvi put dobio i kapetansku traku, iako mu je tek 20 godina.


Novi početak u Dinamu

Sesar je nedavno potpisao ugovor s Dinamom, na čiju klupu dolazi nakon što je prošlu sezonu vodio Cibonu s kojom je osvojio Kup Krešimira Ćosića. Odlazak iz Cibone ipak nije bio neočekivan jer pod Tornjem nije dobio nijednu plaću.


– Ne mogu reći da mi je žao što sam morao otići, iako je, naravno, Cibona dio mene i ja sam bio njezin dio. Ali žao mi je što se općenito u hrvatskim klubovima, i Zadru te Splitu, najviše potencira priča da nema novaca. Ja sam trener i izbornik i normalno da mi je žao da naši reprezentativci traže mjesto pod suncem negdje u inozemstvu i da im se takvi ugovori ne mogu dati u Ciboni, Zadru, Splitu… Da je to moguće, odmah bi bila i veća zainteresiranost medija, televizije, gledatelja… Ali život je takav i mora se gledati prema naprijed. Ja nisam zatvorio vrata ni Ciboni niti nekome drugome, ali Dinamo je moja sadašnjost i budućnost i nadam se što boljim rezultatima. Ondje je jako zdrav kolektiv i imam samo pozitivne reakcije od samog starta – kaže Sesar.

Želje


– Prve dvije opcije na poziciji playmakera od početka su bili Filipović i Kapusta, a većinu je iznenadilo što je Gnjidić uopće pozvan s obzirom na prošlu sezonu u kojoj je imao gotovo pa nikakvu minutažu u Cedevita Olimpiji. Ipak, mislim da se nemamo pravo nikog odreći. To je igrač koji ima talent i kroz treninge u Opatiji mi se svidio na poziciji »dvojke« i »trojke«. Dobio sam od njega neku kreaciju, još jednog igrača koji je jak na lopti.


Mogu reći da je u pojedinim trenucima odigrao sjajno, u pojedinim lošije, ali nije se lako prebaciti s pozicije playmakera, gdje imaš stalno loptu i trebaš sve kontrolirati. Dobro se snašao i trebat će vremena da to prihvati, ali s talentom i visinom mislim da će se jako dobro prilagoditi te ga vidim na toj poziciji. Prkačin kao kapetan? Kroz razgovore s pojedinim igračima i stožerom, najviše je nekako »stršilo« njegovo ime.


Hrvatski će igrači nakon gotovo mjesec dana boravka u Opatiji sada nastaviti trenirati u Zagrebu, a prvu utakmicu u Istanbulu igraju 13. kolovoza protiv Belgije. Dan kasnije na rasporedu je ogled sa Švedskom, a 16. kolovoza s Nizozemskom. Samo pobjednik turnira izborit će kvalifikacije za OI, zbog čega Sesaru i igračima neće biti lako. Belgija je na posljednjem EuroBasketu jedina uspjela svladati i prvaka Španjolsku…


– Otkad sam preuzeo mjesto izbornika rekao sam da ne želim razmišljati što će biti za 15, mjesec ili dva. Svi imamo neke svoje želje, netko realne, a netko nerealne, ali svi imamo ambicije. Sada za početak skautiramo individualne karakteristike igrača koji su na popisu Belgije, Švedske i Nizozemske. Pogledat ćemo njihove utakmice i onda ići korak po korak. Meni je najbitnije što više iskoristiti pripreme u Zagrebu. Cilj je da se ova četiri NBA i euroligaška igrača uklope s ostalima koji su tu mjesec dana. I onda idemo utakmicu po utakmicu. Bit će vremena za daljnje analize – zaključio je Josip Sesar.