Hrvatski bek

Josip Juranović kreće Kreilachovim tragom, Nijemci zaključili da je Union doveo pravo pojačanje

Davor Petrović

Kevin Behrens i Josip Juranović/Foto FC-UNION-BERLIN.DE

Kevin Behrens i Josip Juranović/Foto FC-UNION-BERLIN.DE

Prema njemačkim medijima, svih devedeset minuta je bio beskompromisan u duelima, vrlo aktivan u napadačkim akcijama te brz i odgovoran u obrambenom segmentu igreZAGREB Na nedavno okončanom Svjetskom prvenstvu u Kataru Josip Juranović je svojim izvedbama vrlo ugodno iznenadio sve navijače hrvatske reprezentacije, a u istom ritmu je nastavio nakon transfera iz Celtica u Union Berlin, asistiravši iz kornera s lijeve strane Kevinu Behrensu za gol vrijedan pobjede na gostovanju kod Werdera (2:1). Jednostavno, bolji debitantski nastup za novi klub vjerojatno ni sam nije mogao zamisliti.


Njegova izvedba u Bremenu zaslužila je visoke ocjene u njemačkim medijima, koji su jednoglasno zaključili da je Union doveo pravo pojačanje u borbi za pozicije koje vode u Ligu prvaka. Pri tome treba istaknuti da je Union igrao u formaciji 3-5-2, gdje je Juranović ordinirao desnom stranom. Prema njemačkim medijima, svih devedeset minuta je bio beskompromisan u duelima, vrlo aktivan u napadačkim akcijama te brz i odgovoran u obrambenom segmentu igre.


Bude li Juranović igrao na istoj razini u nastavku sezone, vrlo brzo bi mogao doći do statusa kakav je kod navijača Uniona imao Damir Kreilach, koji je tamo igrao od početka sezone 2013./14. do početka veljače 2018. godine, dok se klub natjecao u drugom razredu njemačkog nogometa. Prije odlaska u Berlin Armada je tog nekadašnjeg kapetana Rijeke ispratila transparentom: »Neka vam bude uzor svima. Kreilach – ljudina«, a u novoj sredini brzo se nametnuo kao lider i miljenik tribina.
Na kraju krajeva, dovoljno je podsjetiti da su mu navijači Uniona u nekoliko navrata posvetili svoju koreografiju, slaveći njegov doprinos klubu. Kreilach je u Berlinu ostavio dubok trag u svakom pogledu i u određenoj mjeri je utabao put za Juranovića, kojeg su tamo također predstavili kao karakternog vođu na terenu.


Zapravo, teško se oteti dojmu da se radi o savršenom spoju. Naime, Union je oduvijek bio poznat kao mali klub blizak narodu, koji je kroz svoju povijest često bio šikaniran i morao se za sve izboriti težim putem, a Juranovićeva karijera razvijala se na vrlo sličan način. Dovoljno je pogledati njegove transfere.


U siječnju 2015. godine Hajduk ga je, kao ofenzivnog veznjaka doveo iz Dubrave, koja je tada bila trećeligaš, za 200 tisuća kuna, a uoči sezone 2020./21. prodao ga je Legiji iz Varšave za 400 tisuća eura, s time da je tada već bio prebačen na poziciju desnog beka. Tada se u Splitu smatralo da je zaključen sasvim solidan posao s igračem koji povremeno dobiva pozive na okupljanja reprezentacije, i to samo zato što je Šime Vrsaljko u to doba imao dosta problema s ozljedama.


Nakon samo jedne sezone Legia ga je za tri milijuna eura transferirala u Celtic, gdje je vrlo brzo postao standardni član udarne postave i miljenik navijača. Međutim, Juranovića su i tada mnogi podcjenjivali. Zapravo, takav odnos prema njemu je trajao dok reprezentacija nije otišla u Katar. Vrhunske izvedbe na Svjetskom prvenstvu osigurale su mu odlazak u Union, koji je za njega izjednačio rekordni transfer kluba, isplativši Celticu 8,55 milijuna eura odšete.


Prvi nastup uvjerio je javnost da je dovedeno pravo pojačanje, a novu priliku za potvrdu svoje igračke vrijednosti Juranović će imati već sutra u Berlinu. Uspije li na gostovanju kod gradskog rivala Herthe ponoviti izvedbu iz Bremena, u očima navijača će se sasvim sigurno naći na tragu Damira Kreilacha.