Sve bolji nastupi napadača sa švicarskom putovnicom

Josip Drmić polako ulazi u golgetersku formu: “U Rijeci mi se vratio osmijeh na lice”

Denis Frančišković

Josip Drmić/Foto: PIXSELL

Josip Drmić/Foto: PIXSELL

Zadovoljan sam što mi se vraća osmijeh. I zato što dobivam neku rutinu. A ne sjećam se kad sam je imao. Raduje me ta rutina i osjećaj što sam među prvih jedanaest. I tako iz vikenda u vikend. I onda još pobjeđivati. To je baš ono što mi je nedostajalo - kaže Drmić



RIJEKA Nogometaši Rijeke sutra odrađuju drugo gostovanje u nizu, raspored Bijele vodi put Šubićevca, na travnjak vrlo dobrih Šibenčana. Pod vodstvom novog trenera, Španjolca Sergija Escobara, »narančasti« su u trenerskom debiju na svom terenu otkinuli vrijedan bod vodećem Dinamu, Riječani pak prije toga u golijadi nakon gotovo tisuću dana matirali trećeplasiranu Goricu. Bile su to odlične prednajave dviju momčadi pred četvrti međusobni ovosezonski sudar, od kada su se Šibenčani vratili u prvoligaško društvo. Zasad obje momčadi imaju po jednu domaću pobjedu i remi s Rujevice.


U Velikoj Gorici na Veliku subotu Rijeka je imala »prvu violinu« u Robertu Muriću koji je zabijao i asistirao, jednom i za drugi prvenstveni gol Josipu Drmiću. Hrvat sa švicarskom putovnicom na Rujevici traži novi istinski povratak u nogomet, dojam je da se pomalo vraća u pravu formu. Istina, daleko je ona od one koja ga je krasila u najboljim golgeterskim danima, ali napredak se vidi. I to je ono što posebno može radovati i Drmića i Gorana Tomića.


– Atmosfera je stvarno pozitivna nakon ove dobre serije rezultata, ali i nakon što se vratimo u prošlost i vidimo da nas nije išlo. Moramo nastaviti u tom pozitivnom tonu, sada nema opuštanja jer vidjeli smo što ono znači i protiv Gorice kad smo brzo dobili tri gola – kaže Josip Drmić. – Trebamo biti oprezniji, bolji i jači. Ne bi bilo dobro da se zadovoljimo posljednjim rezultatima, to je najveća opasnost.




Riječani su iznenadili Velikogoričane »blitz« golovima. Krije se tajna uspjeha u nešto drukčijoj pripremi utakmice?


– Iskreno, nismo se za Goricu spremali ništa drukčije niti posebnije. Uvijek se dobro pripremamo za svaku utakmicu i za svakog protivnika. Tako je bilo i s Goricom. Respektiramo svakog protivnika i nastojimo svaku utakmicu profesionalno odraditi. Imali smo, ono što se kaže, pravi »ključ« za Goricu i pravu taktiku. Postavili smo se pametno i iskoristili njihove pogreške. Znali smo da dobro igraju i kreiraju tijek utakmica te da su jaki na lopti. Iskoristili smo na pravi način njihove pogreške, iznenadili ih… Mislim da nisu mogli vjerovati da smo tako brzo došli do startne prednosti od 0:2, a poslije i do 0:4.


Iskustvo


Drmić je zabio nakon Andrijaševića, drugi je to gol nakon majstorije u Koprivnici, pogodak s kojim raste i napadačko samopouzdanje.


– Radim puno na tome, nije još to ono što želim, jer uvijek mogu puno bolje. Golovi dolaze s boljom igrom, sve to je rezultat jednog rada i u svemu mogu samo zahvaliti Muriću. Stvarno je sjajno centrirao, a dosta stvari se povezalo u toj akciji. Od oduzete lopte Tomečaka do dodavanja Murića pa do njegovog ubačaja.


Kakav je trenutačni osjećaj Drmića po pitanju forme, čime je zadovoljan, čime nije?


– Zadovoljan sam što mi se vraća osmijeh. I zato što dobivam neku rutinu. A ne sjećam se kad sam je imao. U dosta utakmica sam bio »joker« i igrač iz drugog plana, ali ne uvijek i prvi napadač. Raduje me ta rutina i osjećaj što sam među prvih jedanaest. I tako iz vikenda u vikend. I onda još pobjeđivati. To je baš ono što mi je nedostajalo. Ali osjetim i na tijelu, na sebi i u nekim akcijama da ponekad kasnim, da mogu nešto bolje uraditi što sam u prošlosti lakše odrađivao. No, to je ljudski i normalno, svi griješimo pa popravljamo greške. Treba malo vremena da sve dođe na svoje mjesto. Ali bitno je biti svjestan svojih pogrešaka i nastojati ih otklanjati.


Rijeka je dosta mlada momčad, od Drmića se očekuje da pomogne i svojim iskustvom.


– Istina, iza mene je iskustvo i pokušavam dio toga prenijeti na ostale, pogotovo mlade igrače. Još mi je malo teško s komunikacijom, dosta još koristim engleski i njemački, ali borim se. Nogomet je ipak takav da se brzo možemo sporazumjeti. No, tu je još nekolicina iskusnih igrača i to je jako dobro za ovu momčad, jedan plus i škola za Rijeku.


Fleksibilnost


Drmić se u dosadašnjim utakmicama uglavnom rotirao s Kulenovićem u vrhu napada i to uglavnom u sistemu 4-2-3-1 ili 4-1-4-1. Postoji li mogućnost možda i da zajedno zaigraju u nekoj novoj ofenzivnijoj varijanti (4-4-2)?


– Ne znam za kakav će se raspored odlučiti trener, ali moje je mišljenje da se uvijek mora biti malo fleksibilan ako nedostaju neki igrači. I prilagoditi se. Osobno mogu igrati i druge pozicije i s drugim suigračima. To čak može biti i iznenađenje za protivnika. Svaki protivnik je drukčiji, treba imati uvijek rezervnu pa i treću, četvrtu varijantu. Mislim da će nas trener za ovu utakmicu pripremiti kako treba.


Šibenčani su iznova iznenadili Dinamo, nakon pobjede u Maksimiru, uzeli su im i bod na Šubićevcu.


– Iskreno, nisam pogledao snimku te utakmice. Isključivo sam fokusiran na našu momčad i sebe. Više želim slušati svog trenera i vidjeti što on želi nego gledati protivnika i prilagođavati se njemu. Ali naravno, odradit ćemo videoanalize, ali ponavljam, zanima me kako će izgledati Rijeka i ja sâm. Ima još stvari koje moramo posložiti.


Rijeka ima dva jasna cilja do kraja sezone, a na tom putu zasad im stoje Gorica, Hajduk i Istra 1961.


– Kako gledam na konkurente? Pa iskreno, najvažnije je kako mi izgledamo na travnjaku, da smo od prve minute spremni i da idemo kao protiv Gorice u zadnjoj utakmici. Po meni, bolje je da stalno nadograđujemo svoju igru, nego da vodimo brigu o konkurenciji. Neka oni nas gledaju i prate – zaključuje Drmić.


Ugodno iznenađenje

Drmiću krajem prvenstva istječe posudba iz Norwicha. Razmišlja li možda i o ostanku na Kvarneru?
– To me dosta ljudi pita. A ono što mogu reći je da sam jako sretan i zadovoljan i puno mi stvari odgovara u Rijeci. Dosta se stvari posložilo i ugodno sam iznenađen. Raduje me ta pozitiva i kad sve to vidim, onda moram i o svemu tome razmišljati, pa i o ostanku – kaže Josip.