Geraint Thomas

Jedna od najvećih zvijezda biciklizma današnjice po završetku CRO Racea: “Etapa od Opatije do Labina je bila najteža”

Valentina Prokić

POSLJEDNJA UTRKA SEZONE - Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) na CRO Raceu/Foto KL-PHOTO

POSLJEDNJA UTRKA SEZONE - Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) na CRO Raceu/Foto KL-PHOTO

Peta etapa od Opatije do Labina bila je najteža i najizazovnija. Šteta je samo da vrijeme nije bilo dobro i stabilno tijekom cijelog tjedna jer bi bilo još ljepše, ali na to ne možemo utjecati - rekao je Velšanin Geraint ThomasRIJEKA Sedmo izdanje CRO Racea, koje je okupilo šest World Tour momčadi među kojima su bile i tri iz prvih osam s UCI rang ljestvice, Jumbo-Visma, INEOS Greandiers i Bahrain Victorious, prošlo je ponajviše u znaku ovogodišnjeg pobjednika Tour de Francea, 25-godišnjeg Danca Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma).


No, iako je fantastični danski biciklist ove sezone napravio sjajan posao, na CRO Raceu je vozio jedan od najvećih biciklista današnjice, 36-godišnji Velšanin Geraint Thomas, član INEOS Grenadiersa, momčadi s najvećim budžetom na svijetu. Thomas je zapravo član iste momčadi gotovo cijelu karijeru jer je 2019., momčad Sky čiji je dres do tada nosio postao INEOS. Velšanin je jedan od rijetkih biciklista današnjice koji je ostvario vrhunske rezultate na velodromu i na cesti.


U bogatoj karijeri osvojio je dvije zlatne ekipne olimpijske medalje s Velikom Britanijom, 2008. i 2012. godine, te tri zlata sa svjetskih prvenstava 2007., 2008. i 2012. godine, a dva je puta bio prvak Otoka 2010. u cestovnoj utrci, a 2018. na kronometru. Iste godine kada se okitio naslovom britanskog prvaka u kronometru, pobijedio je na Tour de Franceu te postao prvi Velšanin i Britanac u povijesti Toura kojemu je to uspjelo. Dosad je vozio čak 17 Grand Tour utrka, od kojih 12 puta Tour, četiri puta Giro i samo jednom španjolsku Vueltu. Godinu kasnije, 2019. stigao je drugi u Pariz iza momčadskog kolege Kolumbijca Egana Bernala, koji je trebao ove godine i sam nastupiti na hrvatskoj utrci.
No, Bernal je u siječnju doživio tešku prometnu nesreću koja ga je odvojila od bicikla, a nakon utrke po Njemačkoj planirao je voziti CRO Race, ali se na kraju ipak odlučio vratiti u Kolumbiju na potrebnu operaciju koljena.


– Prvi mi je ovo put da se utrkujem kroz Hrvatsku. Mogu reći da je CRO Race jako dobra utrka na koju su došli sjajni vozači, ali i teška utrka, no sve to daje dodatnu draž i zanimljivost biciklizmu i utrkivanju. Peta etapa od Opatije do Labina bila je najteža i najizazovnija. Šteta je samo da vrijeme nije bilo dobro i stabilno tijekom cijelog tjedna jer bi bilo još ljepše, ali na to ne možemo utjecati – rekla je velška i britanska biciklistička zvijezda Geraint Thomas.


Poznavatelji biciklizma su zasigurno više očekivali kada su Thomasovi rezultati u pitanju, ali momčad je odredila drugačije planove i ciljeve za CRO Race. Najbolji Thomasov rezultat u šest etapa CRO Racea bilo je 58. mjesto na posljednjoj etapi voženoj od Svete Nedelje do Zagreba, koju je osvojio njegov momčadski kolega Elia Viviani. No, INEOS Grenadiers najbolja je momčad ovogodišnjeg CRO Racea.


– Nisam imao nikakvih osobnih ciljeva prije dolaska u Hrvatsku. Bilo mi je važno samo da se utrkujem i pomognem ostatku momčadi što više mogu prije nego zima krene – dodao je Geraint Thomas.


Ove godine, uzdanica INEOS-a završila je na trećem mjestu na Tour de Franceu, iza Jonasa Vingegaarda i dvostrukog pobjednika Slovenca Tadeja Pogačara (UAE Team Emirates), ali je upisao pobjedu na 85. izdanju Tour de Suisse.


– Jako sam zadovoljan sezonom. Tour je bio dobar, a biti na postolju uvijek je super. CRO Race mi je posljednja utrka sezone, sada slijedi odmor – zaključio je Thomas, koji za razliku od brojnih drugih vozača neće sezonu zatvoriti na Giru di Lombardia, posljednjoj petoj »Monument« utrci sezone idućeg vikenda 8. listopada.


Spisatelj Thomas

Izuzev biciklizma, Geraint Thomas poznat je i po svojim knjigama. Gotovo na startu svake etape CRO Race protekli tjedan našao se neki ljubitelj biciklizma s knjigom strpljivo čekajući priliku da mu Thomas potpiše primjerak. Velšanin je ispunio sve te želje, kao i onima željnim fotografije s jednim od najboljih biciklista današnjice.


Knjiga »The World of Cycling according to G« iz 2016. godine bila je među deset bestsellera na Amazonu, ali svakako je najviše pažnje privukla knjiga objavljena nakon osvajanja Tour de Francea »The Tour According to G: My Journey to the Yellow Jersey«. Prije dvije godine objavio je knjiu »Mountains According to G« koja je kao i sve ostale, dostupna na Amazonu.