Košarka

Jasmin Repeša i Josip Sesar o ždrijebu kvalifikacija za EP: “Neće biti lagano, a s BiH će uvijek biti susjedskog naboja”

Katarina Blažević

Josip Sesar s hrvatskim košarkašima/Foto M. GRACIN

Josip Sesar s hrvatskim košarkašima/Foto M. GRACIN

Mislim da su to dobri protivnici, kvalitetne reprezentacije, a ono što sam jedino želio jest da budemo u skupini u kojoj nema domaćina. Međutim, što je, tu je - kaže Josip Sesar



RIJEKA Hrvatska košarkaška reprezentacija uoči ždrijeba kvalifikacija za EuroBasket 2025. nadala se i željela je samo izbjeći Cipar iz posljednje jakosne skupine, ali upravo s Ciprom, kao i Francuskom te Bosnom i Hercegovinom, će Sesarovi izabranici igrati u skupini E.


Razlog zbog kojeg je Cipar Hrvatskoj otežao posao je taj što je Cipar zajedno s Finskom, Latvijom i Poljskom domaćin sljedećeg EuroBasketa, što znači da su te reprezentacije automatski izborile plasman na smotru, te će se Francuska, Hrvatska i Bosna i Hercegovina boriti za sljedeća dva mjesta u svojoj skupini koja vode na EP.


I stoga Hrvatska ima težak posao jer je Francuska izraziti favorit za osvajanje skupine, dok Bosna i Hercegovina, koju inače predvode NBA igrač Jusuf Nurkić i euroligaški igrač Džanan Musa, uvijek može iznenaditi, uostalom kao i na prošlom EP-u kada je pobijedila Dončićevu Sloveniju.




Doduše, NBA igrači neće moći sudjelovati u kvalifikacijama, ali su se zato FIBA i Euroliga nedavno dogovorile o terminima utakmica, pa bi tako suigrači iz Real Madrida, Džanan Musa te Mario Hezonja, trebali moći igrati za svoje reprezentacije.


Sportski direktor Hrvatskog košarkaškog saveza Jasmin Repeša slaže se da je Hrvatska mogla itekako bolje proći u ždrijebu, ali cilj je jasan.


– Slažem se, to što je Cipar s nama u skupini je zaista otežavajuća okolnost jer se prolazak na Europsko prvenstvo zapravo umanjuje za jedno mjesto. O Francuskoj mislim da ne treba trošiti riječi, već je poznato koliko je to jaka ekipa. Bosna i Hercegovina ima dobre igrače i ovisi tko će se sve skupiti, kao i kod nas. Ali s Nurkićem, Musom, Garzom to je izuzetno respektabilna reprezentacija, tako da nam sigurno kvalifikacije neće biti lagane.


Ipak, moramo se vratiti na sebe i gledati kako mi trebamo raditi i funkcionirati u svojoj kući te bez straha ići na te utakmice. Cilj nam uvijek moraju biti plasmani na velika natjecanja i od toga ne smijemo odustati – kaže Jasmin Repeša, koji je 2018. godine kratko vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine.


O plasmanu na EP mogli bi odlučivati upravo susjedski derbiji puni naboja.


– Uvijek je to tako i uvijek će tu biti susjedskog naboja, isto kao što je bilo na utakmici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine u tuzlanskoj dvorani Mejdan, gdje su navijači napravili jednu fantastičnu atmosferu. Hrvatska i BiH su objektivno “na papiru” ekipe koje će se boriti za to treće mjesto koje vodi na Europsko prvenstvo, i u svakom slučaju neka pobijedi bolji, a ja se nadam da će to biti Hrvatska – kaže Repeša.


Izbornik hrvatske vrste Josip Sesar očekivano razmišlja korak po korak te je trenutno fokusiraniji na pretkvalifikacije za Olimpijske igre. Već u nedjelju Hrvatska igra protiv Belgije.


– Mislim da su to dobri protivnici, kvalitetne reprezentacije, a ono što sam jedino želio jest da smo ušli u skupinu u kojoj nema domaćina. Međutim, što je tu je. Atraktivni su protivnici i sigurno će i zanimanje javnosti biti veće. Ali predaleko je bilo što komentirati u ovom trenutku jer smo fokusirani na Istanbul i pretkvalifikacije za Olimpijske igre.


Vidjet ćemo uopće tko će tada od igrača biti na dispoziciji i hoće li sigurno euroligaški igrači smjeti nastupiti. To je sve daleko i sada smo fokusirani na prvu sljedeću utakmicu – kaže Josip Sesar, dodavši kako će danas ili sutra odlučiti i kojih će 12 igrača otputovati u Istanbul.


Inače, kvalifikacije će se igrati u tri kruga, od 19. do 27. veljače 2024., od 18. do 26. studenog 2024. i od 17. do 25. veljače 2025. godine, s time da će u svakom krugu svaka momčad odigrati po dvije utakmice. Hrvatska kvalifikacije otvara gostovanjem u Francuskoj, a zatvara također gostujućim susretom protiv Cipra.


Slovačka, koju vodi Riječanin Aramis Naglić, također ima težak posao jer je u skupini C s domaćinom Latvijom, aktualnim europskim prvakom Španjolskom te Belgijom, koju vodi Dario Gjergja.