Trener Dinama

Jakirović opušten i dobro raspoložen uoči uzvrata: “Prvi cilj je zabiti gol, to donosi veliku prednost”

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Tu nema kalkulacija ni iznenađenja jer se dobro poznajemo. Odlučit će trenutno raspoloženje igrača. Mi smo se osvježili i svi su na raspolaganju - govori Jakirović



ZAGREB Sada više nema sumnje da je povoljan rasplet završnog dijela sezone vratio boju u obraze Sergeja Jakirovića koji je prije samo četiri mjeseca svojim nadređenima morao dati suvislo objašnjenje za poraz od Lokomotive na otvaranju drugog dijela prvenstva. Dinamo je pronašao način za osvajanje novog naslova prvaka, večeras se nada i trijumfu pod okriljem SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, a trener naglas razmišlja o mogućem izgledu slavlja.


Doduše, tu je prilično aktivan i klub koji poziva navijače da se u nedjelju okupe na Trgu bana Josipa Jelačića kako bi zajedno obilježili osvajanje naslova prvaka. Naravno, odgovorni iz Maksimirske 128 nadaju se da će u toj slavljeničkoj kombinaciji biti i Rabuzinovo sunce. Uz sve to, u eteru se pojavljuju nategnute statistike koje govore da bi Dinamo ove sezone mogao osvojii prvu trostruku krunu nakon trinaest godina.


Maraton


Naime, nešto takvo nije moguće ostvariti svake sezone jer Superkup ovisi o prvenstvu i Kupu te se ne može igrati ako netko stigne do dvostruke krune. S druge strane, lijepo je da se ljudi imaju za što uhvatiti u ovakvim trenucima. Tako je opušteni i dobro raspoloženi Jakirović također istaknuo mogućnost osvajanja trostruke krune. Pri tome nije na odmet podsjetiti da je Dinamu Superkup donio njegov prethodnik Igor Bišćan.




– Puno toga se događalo, a ja sam stalno govorio da je prvenstvo maraton. Onaj tko je najjači u glavi, taj osvaja trofeje, a to je cijela momčad. Sada, kad se sjetim da smo u prosincu došli iz Astane, imali dvanaest bodova manje od Hajduka i išli igrati u Koprivnicu na zaleđenom terenu… To su bili teški trenuci, i zato sada želimo i Kup, da ovu tešku sezonu zaključimo sa sva tri trofeja – govori Jakirović, najavljujući da za nedjeljno slavlje namjerava nabaviti kubanske cigare.


Tko zna, možda tome doda još nešto ako Dinamo večeras stigne do Rabuzinovog dunca. Nije tajna da su mu propozicije natjecanja, protkane uporabom pravila koja u modernom nogometu predstavljaju prošlo svršeno vrijeme, namijenile ono što se u Formuli 1 naziva pole position. Naravno, riječ je o famoznom golu u gostima.


– Ovo je pravi finale. Tu nema kalkulacija ni iznenađenja jer se dobro poznajemo. Odlučit će trenutno raspoloženje igrača. Mi smo se osvježili i svi su na raspolaganju. Naš prvi cilj je zabiti gol jer to bi bila velika prednost s obzirom na pravila. Što se formacije tiče, imamo dvije varijante – tumači Jakirović.


Prema njegovim riječima, Dinamo će sada igrati ofenzivnije u odnosu na prvu finalnu utakmicu.


Plan


– Na Rujevicu vodimo sve napadački orijentirane igrače. Vjerujem da će se Rijeka postaviti agresivno. Očekujem da će nas pokušati stisnuti, a to iziskuje određeni rizik. Naravno, i mi imamo svoj plan – tvrdi maksimirski šef struke.


Na upit o Rijekinom nizu od pet utakmica bez pobjede, odnosno od četiri prvenstvena poraza i neriješenog rezultata u prvoj rundi borbe za Rabuzinovo sunce, Jakirović će reći da uvijek postoji prvi put, uz napomenu da njegova momčad nije trenirala izvođenje udaraca s bijele točke.


– Za taj negativni niz treba pitati ljude iz Rijeke. Što se nas tiče, dat ćemo sve od sebe da osvojimo novi trofej. Jedanaesterce nismo vježbali jer to ne bi imalo smisla. Jednostavno, uvjeti i ambijent nisu isti na treningu i na utakmici. Kada govorimo o izvođačima, ako dođe do jedanaesteraca, odredit ćemo ih na licu mjesta, dok vidimo tko se najbolje osjeća u tom trenutku. Ja tu ne vidim nikakav problem jer jedanaesterac nije promašio samo onaj tko nije ni pucao – zaključuje Jakirović.