Izabranici Kuharića

Izbornik košarkaške reprezentacije u kolicima nakon četvrtog mjesta na EP-u B divizije: “Ovo je početak priče koja će donijeti i medalju”

Katarina Blažević

PREGRŠT POHVALA - Hrvatska košarkaška reprezentacija u kolicima

PREGRŠT POHVALA - Hrvatska košarkaška reprezentacija u kolicima

Imamo kvalitetu i već bismo u nekoj sljedećoj akciji trebali biti kompletni i onda ćemo sigurno odraditi dobre pripreme. A onda ciljati uvijek na najviše pozicije - kaže izbornik Siniša Kuharić



RIJEKA Hrvatska košarkaška reprezentacija u kolicima vratila se iz Atene s osvojenim četvrtim mjestom na Europskom prvenstvu B divizije. Izabranici Opatijca Siniše Kuharića na smotri Staroga kontinenta imali su tešku skupinu, upravo su prvaci Austrijanci i viceprvaci Litvanci bili suparnici Hrvatskoj u prvome dijelu natjecanja. A u susretu za broncu ostali su bez medalje, pobjedu i titulu uzela je Latvija (72:49).


– Sportski uvijek ganjaš što bolji rezultat, a kad znamo koliko smo bili blizu medalje, onda možda ostaje ta neka mala gorčina. Ali, s druge strane, kada uzmemo u obzir da smo u Atenu otišli sa skoro novim rosterom i da nismo igrali praktički godinu i pol dana, s vrlo malo zajedničkih treninga i priprema, onda je ovaj rezultat sasvim dobar. Dojam mi je, pak, odličan jer su igrači u svim utakmicama dali sve od sebe i nemam kome što zamjeriti – govori izbornik reprezentacije Siniša Kuharić, inače i trener Kostrene.


Polufinale


Hrvatski reprezentativci na kraju mogu žaliti jedino za polufinalnim susretom u kojem su poraženi od Litve 63:70. Vodili su od početka susreta do 33. minute, a na kraju su ostali bez plasmana u finale i sigurne medalje.




– Na kraju susreta je došlo do jednog pada u koncentraciji, tu smo platili danak manjku pripremnih utakmica jer su Litvanci odigrali presing protiv kojeg suparnik mora biti dobro utreniran. A mi to nismo ni mogli za ovo prvenstvo. I na kraju im je to uspjelo, potpuno zasluženo su pobijedili, ali bilo je stvarno sve u našim rukama. Imali smo i dvanaest poena prednosti, njihov najbolji igrač je bio vani već u 17. minuti s pet prekršaja. Nažalost, ovaj put smo ostali kratki za tih nekoliko koševa, ali i to je velika škola za sve nas.


Kuharić je na mjesto izbornika hrvatske reprezentacije u kolicima došao u ožujku ove godine, a na ovome je prvenstvu njegova ekipa ujedno odigrala prve utakmice nakon pauze duge godinu i pol dana.


Demirović u petorci

Hrvatska košarkaška reprezentacija u kolicima ima i svojeg predstavnika u najboljoj petorci EP-a B divizije. Ademir Demirović uvršten je u petorku turnira, a ujedno je iz Atene ponio i titulu najboljeg strijelca. Također, Ante Štimac najbolji je asistent turnira.

Dobra energija


– Dugo nije bilo reprezentativnih akcija, ali kako je bilo nama, tako je bilo i drugima. Nitko nije znao kakve će posljedice biti od te pauze. S obzirom na to što smo prikazali, možemo biti zadovoljni, dobili smo puno povratnih informacija na čemu moramo još raditi te smo od drugih ekipa dobili pohvale za način igre, pristup i zajedništvo. To je ono što nas raduje i to je jedna lijepa priča.


A nakon uspješne premijere na mjestu izbornika hrvatske reprezentacije, Kuharić bi s najboljim hrvatskim košarkašima u kolicima uskoro mogao ciljati i na plasman u A diviziju.


– To je svakako cilj u nekoliko sljedećih godina, mi smo svjesni da nismo došli u najjačem sastavu jer su neki na pripremama za Paraolimpijske igre, a neki nisu mogli ići zbog poslovnih obveza. Ali sada vidimo da imamo tu kvalitetu i već bismo u nekoj sljedećoj akciji trebali biti kompletni i onda ćemo sigurno odraditi dobre pripreme. A onda ciljati uvijek na najviše pozicije. Od jeseni treba potaknuti i klubove u Hrvatskoj da još više i kvalitetnije rade, Savez već planira organizirati neke aktivnosti i kampove.


Pokušat ćemo formirati i žensku reprezentaciju u kolicima, puno toga se radi i dobra je energija… Vjerujem da će ovo biti tek početak jedne priče koja bi trebala kad tad donijeti jednu medalju u Hrvatsku – zaključio je izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije u kolicima Siniša Kuharić.