Dean Klarić

Izbornik hrvatskih boćarica nakon uspješnog EP-a: “Još ćemo se dugo veseliti ženskim boćarskim rezultatima”

Valentina Prokić

IZBORNIK I ZLATNA - Dean Klarić i Carrolina Bajrić na EP-u u Ljubljani

IZBORNIK I ZLATNA - Dean Klarić i Carrolina Bajrić na EP-u u Ljubljani

Carrolina Bajrić je dijete izbornika, dijete trenera i htio sam joj dati odgovornost. To nije dobila zato što joj je izbornik trener u klubu, već jednostavno je svojim igrama u reprezentaciji kroz prethodnih nekoliko godina to zaslužila - kaže Klarić



RIJEKA Hrvatske boćarske reprezentativke Carrolina Bajrić i Nikol Marelja Bošnjak (Čavle-Škola boćanja), Nives Jelovica i Ria Vojković (Nova Veruda), predvođene izbornikom Deanom Klarićem i pomoćnikom Čedom Vukelićem uspješno su apsolvirale nastup na Europskom prvenstvu u Ljubljani. Hrvatske boćarice ukupno su osvojile šest medalja, jedno zlato, jedno srebro i četiri bronce. Jedina disciplina koja je ostala bez medalje je brzinsko izbijanje u kojem je nastupala Ria Vojković.


Prema vrijednosti osvojenih medalja, Hrvatska je zauzela treće mjesto iza Francuske i Turske koje imaju po dvije zlatne medalje. Po bodovanju FEB-e koja vrednuje plasman prvih osam mjesta u svakoj disciplini, Hrvatska je druga iza Francuske.


– Brzinsko je bilo vrhunski odrađeno. Jedna serija 35, druga 32 i to je bilo malo. Tih 35 je pogodak manje od nacionalnog rekorda, tu se nema što zamjeriti. Ria je odradila odlične serije – kaže izbornik ženske seniorske reprezentacije Dean Klarić.


Kraljevska disciplina




Zlato je osvojila Carrolina Bajrić u kraljevskoj disciplini pojedinačno klasično, srebro je ponijela Nives Jelovica u bližanju i izbijanju u krug, dok je dvije bronce osvojila Bajrić u preciznom izbijanju te u štafeti s Riom Vojković, a Jelovica broncu u paru s Nikol Mareljom Bošnjak.


– To je možda i više od onoga što smo očekivali. Par mi je bio jedan forte, ali nisu se posložile kockice onako kako sam kao izbornik mislio. Jednostavno nije bilo prave kohezije, ni prave igre. Uspjeli smo dobiti utakmicu za ulazak u polufinale, ali polufinale je bilo ispod realnih mogućnosti Nikol Marelja Bošnjak i Nives Jelovica – analizirao je Klarić.


Carrolina Bajrić je na ovom prvenstvu dobila veću odgovornost, nastupala je u tri discipline i opravdala povjerenje izbornika.


– Carrolina je dijete izbornika, dijete trenera i htio sam joj dati odgovornost. To je bilo moj izbor, ali to nije dobila zato što joj je izbornik trener u klubu, već je jednostavno svojim igrama u reprezentaciji kroz prethodnih nekoliko godina to zaslužila. Moje mišljenje je bilo da je dobro zamiješati malo nju i Nives u pojedinačnom i krugu.


Carrolina je bila svjetska doprvakinja u Kini 2018. u krugu, Nives je bila prvakinja svijeta u pojedinačnom, ali u zadnjih nekoliko natjecanja se vidjelo da to nije bilo na adekvatnoj razini. Zato sam promijenio discipline, da djevojke budu motiviranije u novoj igri. Moja zamisao je ispala jako dobra. Osvojili smo zlato i srebro u igrama u kojima smo zamijenili uloge tim igračicama i mislim da je to sasvim ok.


Žal ostaje za finalom kruga jer je baš bilo »našpanano«, zadnja boća je odlučivala. Ipak, krug je u prvom dijelu bio usmjeren na našu stranu, ali jednostavno nekakav pad koncentracije, neko odvlačenje pozornosti od same igre dovelo je do situacije da srpska predstavnica Kolunđija puca zadnjeg balina za titulu i uspjela je. Nema zamjerki – dodaje hrvatski izbornik.


Bez obzira na sjaj medalja, sve su igračice opravdale ukazano povjerenje.


– Svaka je dobila ulogu koju sam namijenio puno prije natjecanja tako da ništa za njih nije bila nepoznanica. Nepoznanica je bila za širu javnost, dosta dugo sam krio sastav. Vidio sam iz reakcija i komentara nekih sudionika da su očekivali puno drugačiji sastav hrvatske reprezentacije.


Možda je i to bio jedan od razloga zašto su i neke supanrice mrvicu lošije odigrale protiv naših boćarica. Ne možemo to znati sa sigurnošću, ali moguće je. Meni je bilo važno da same djevojke znaju što ih očekuje na tom prvenstvu, a sve ostalo je svojevrsno taktiziranje – poručuje izbornik Klarić, kojem je natjecanje u Ljubljani bilo i prvo Europsko prvenstvo od kad je postao izbornik.


Europske obveze

Ekipu Čavle-Škole boćanja, aktualne prvakinje Hrvatske, uskoro očekuju nastupi u čak dvije Lige prvaka.


– Ženski kup Adriatic Bocce Confederation od 22. do 25. rujna u Beogradu gdje je Čavle-Škola boćanja jedan od sudionika iz Hrvatske, drugi je Nova Veruda iz Pule. Uz nas sudjeluju još dvije ekipe iz Slovenije te po jedna iz Crne Gore i Srbije. Glavni Kup Europe koji je vezan na titulu prvakinja nacionalnog prvenstva je od 7. do 9. listopada u Aosti. U Ljubljani je tijekom EP-a održan ždrijeb grupa jer nastupa šest ekipa u dvije grupe po tri. Iz svake grupe po dvije ekipe idu u polufinale. Čavle-Škola boćanja će igrati s prvakinjama Srbije i Slovenije u skupini, dok drugu grupu čine prvakinje Francuske, Italije i Švicarske. Mi smo i dalje klub koji razvija mladost i vodi mlade igračice na velika natjecanja, od toga nećemo odustati. Uvijek se nadamo dobrom rezultatu s obzirom na to da imamo, dvije reprezentativke, fantastičnu mladost i iskustvo, dvije, tri starije igračice. Mi nikad ne idemo na natjecanje samo da nastupimo, uvijek idemo s natjecateljskim nabojem, sa željom i u borbu za što bolji rezultat – poručio je Dean Klarić.

Odgovornost


– Po mom mišljenju, bilo je uspješno. No, sudit će netko drugi. Mislim da su boćarice apsolutno opravdale sve što se pred njih stavilo i nadam se da sam zadovoljio kao izbornik. Meni nije strano preuzimati odgovornost, neću reći za eksperimente, ali malo drugačije razmišljam u boćarskom sportu. Djevojke predobro poznajem, 12 godina radim s djecom, vrhunskim igračicama koje su prolazile kroz hrvatsku reprezentaciju.


Uz Riju i Nives, u zadnjih 12 godina devet igračica iz Čavle-Škole boćanja je bilo ili je u reprezentaciji, tako da nije baš da sam nestručan po pitanju raspodjele odgovornosti i poimanja mogućnosti pojedinih igračica. Ovaj puta su se karte pomiješale dobro, a možda drugi puta bude bilo loše, vidjet ćemo – smatra Klarić.


Tijekom ljeta Klarić je imao puno akcija, ne samo s reprezentativkama i potencijalnim reprezentativkama, već i s mladim igračicama te je izvjesno kako Hrvatska ima svjetlu budućnost u ženskom boćanju.


– Zasad neću izdvajati imena, mada će boćarska populacija jako dobro znati imena o kojima razmišlja izbornik. Budućnost hrvatskog ženskog boćanja je blistava. U 12 godina svog trenerskog posla i sada izborničkog, nisam se nikada prevario u tom osjećaju za talent, kvalitetu, predanost, žrtvu, rad i mislim da se neću prevariti ni u budućnosti. To mi daju za pravo i puno iskusniji treneri od mene. Još ćemo se dosta dugo veseliti ženskim boćarskim rezultatima – zaključio je hrvatski izbornik i trener Čavle-Škole boćanja.