Ljeto puno natjecanja

Izbornici odbojkaša i odbojkašica Hrvatske objavili popise kandidata za predstojeće akcije

Hina

Samanta Fabris i Lucija Mlinar/Foto HOS

Samanta Fabris i Lucija Mlinar/Foto HOS

Burno ljeto prepuno događanja čeka hrvatske odbojkašice koje od svibnja do rujna nastupaju na tri fronta - u Zlatnoj skupini Europske lige, u Challenger kupu te na Europskom prvenstvu u Zadru od 19. do 26. kolovoza. 



ZAGREB Hrvatski odbojkaški savez (HOS) je poslao pozive svim hrvatskim reprezentativkama i repezentativcima jer sva domaća odbojkaška natjecanja diljem Eurpe moraju završiti do kraja travnja s obzirom da u početkom svibnja počinju reprezentativni programi.


Burno ljeto prepuno događanja čeka hrvatske odbojkašice koje od svibnja do rujna nastupaju na tri fronta – u Zlatnoj skupini Europske lige, u Challenger kupu te na Europskom prvenstvu u Zadru od 19. do 26. kolovoza.


“Popis reprezentativki koji smo poslali igračicama sastavljen je naravno od strane izbornika Daniela Santarellija koji prati njihov rad kroz sezonu. I tu baš moram reći da je čak malo zabrinut jer dosta reprezentativki nije imalo veliku minutažu u svojim klubovima. Baš zato je zamislio da se kroz natjecanja pripremamo za krunu sezone, a to je Europsko prvenstvo, kojem smo mi u Zadru jedni od suorganizatora”, istaknuo je tajnik HOS- Frane Žanić.




“Krajnji je cilj zapravo osigurati dogodine nastup na Svjetskom prvenstvu, obzirom da se zbog Covida-19 neće održavati kvalifikacije, već će se ekipe plasirati prema FIVB rejtingu. Mi smo trenutno na 24. poziciji, a da bi bili sigurni za SP trebamo se spustiti negdje oko 19-20. mjesta. Za to nam je potrebno izboriti finale Europske lige i Challenge kupa te četvrtfinale Europskog prvenstva. Možda zvuči ambiciozno, no isto tako, mislimo i da je realno. Mi ćemo u Savezu napraviti sve da im osiguramo najbolje moguće pripreme, a na pritisak koji nose ova velika natjecanja igračice će se morati same znati nositi”, dodao je.


Žanić će odraditi prvi dio priprema s reprezentativkama, koji počinje 25. travnja u Zadru, uz Mirelu Delić koja će biti povremeno na dispoziciji njemu i kasnije izborniku Santareliju, a koji će inače uza sebe imati kompletan talijanski stručni stožer.


 Mušku reprezentaciju čeka manje natjecanja, no to ne znači i da su im ambicije smanjene. Dapače. Žanić kaže:
“Najvažnije je pokušati se kvalificirati na Europsko prvenstvo kroz dva turnira, od 6.-9. svibnja u Zadru i 14.-16. svibnja u Rotterdamu gdje u skupini igramo s Nizozemskom i Švedskom. Prvak skupine ide direktno na Europsko prvenstvo, plus pet najboljih drugoplasiranih, s tim da su već Makedonci i Španjolci izborili EP.


Za taj ciklus je izbornik Emanuele Zanini pozvao najjači trenutno raspoloživi sastav, dok će za drugi dio ljeta, za Europsku ligu, Srebrnu skupinu, dati priliku nekim mlađim igračima pa će odmoriti Zhukouskog, Raiča i Mihalja.


Zapravo nam je cilj kroz Europsku ligu producirati novog organizatora igre, kao buduću zamjenu za Zhukouski te novog Raiča i Mihalja, iako se nadamo da će sva trojica još dugo biti na raspolaganju reprezentaciji i zajedno s njom pokušati osigurati što bolji status hrvatske muške odbojke. Nadamo se svi da će se naši reprezentativci nakon Europske lige na kraju ljeta prezentirati što bolje Hrvatsku na Europskom prvenstvu”, završio je Žanić.


Popis igračica

Organizatorice igre: Lea Deak, Klara Perić
Dijagonale: Samanta Fabris, Sanja Gamma, Dinka Kulić
Primačice-pucačice: Matea Ikić, Lucija Mlinar, Katarina Pavičić, Lea Cvetnić, Karla Klarić, Laura Miloš
Srednje blokerice: Božana Butigan, Martina Šamadan, Beta Dumančić, Ema Strunjak
Liberi: Rene Sain, Nikolina Božičević
Pretpozivi: Katarina Luketić, Andrea Mihaljević, Karla Antunović, Lara Štimac, Mirta Freund, Izabela Štimac, Astrid Popić

Popis igrača za kvalifikacije za EP

Organizatori igre: Petar Višić, Bernard Bakonji, Tsimafei Zhukouski, Gabriel Ivančić
Dijagonale: Leo Andrić, Ivan Raič, Petar Đirlić
Primači-pucači: Marko Sedlaček, Filip Šestan, Tino Hanžić, Ivan Zeljković, Marino Marelić, Stanko Stanković, Davor Bogdanović
Srednji blokeri: Kristijan Šućur, Ivan Mihalj, Sandro Dukić, Kruno Nikačević, Lovro Vranješ, Tomislav Mitrašinović
Liberi: Sven Šarčević, Hrvoje Pervan
Rezervi igrači: Ivan Barić, Luka Kraljević


Popis igrača za Srebrnu ligu 2021:
Organizatori igre: Petar Višić, Bernard Bakonji, Gabriel Ivančić
Dijagonale: Leo Andrić, Petar Đirlić, Gabrijel Cvanciger
Primači-pucači: Marko Sedlaček, Filip Šestan, Tino Hanžić, Ivan Zeljković, Marino Marelić, Stanko Stanković, Petar Jurić
Srednji blokeri: Kristijan Šućur, Dominik Brčić, Sandro Dukić, Kruno Nikačević, Lovro Vranješ, Tomislav Mitrašinović
Liberi: Sven Šarčević, Hrvoje Pervan, Luka Kraljević
Rezervni igrači: Ivan Barić, Tino Busak Vidaković