Liga prvaka

Izazov u nogometnom spektaklu: Samo tri boda protiv velikog Milana mogu primaknuti Modre prema proljeću u Europi

Davor Petrović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Milan je favorit, ali mi ne bježimo od velikog izazova. Napravit ćemo sve da naši navijači budu zadovoljni, a uz dozu sportske sreće možemo i do željenog rezultata - kaže trener Dinama Ante Čačić uoči dvoboja s prvakom Italije



ZAGREB Večerašnja utakmica s Milanom pred Dinamo stavlja vrlo jasnu računicu koja sa sobom donosi imperativ pobjede jer samo tri boda mogu primaknuti Maksimirsku 128 prema novom proljeću u Europi. Teorija kaže da ni remi ne bi bio loš, ali pri tome u obzir svakako treba uzeti dosadašnje rezultate, ljestvicu i raspored zadnjeg kola.


Modri bi, naime, nakon takvog raspleta bili bodovno izjednačeni s Milanom, koji bi imao bolji skor u međusobnim ogledima, s time da ih 2. studenoga očekuje gostovanje kod Chelseaja. Neosporna je istina da je u nogometu sve moguće, ali ipak je prehrabro nadati se saniranju štete i novom velikom iznenađenju u srazu s klubom iz vrha engleskog nogometa, i to na Stamford Bridgeu. Samim time se neumoljivo nameće zaključak da večeras pobjeda predstavlja imperativ za modri ansambl. Padne li Milan u Zagrebu, a Chelsea u večerašnjem ranijem terminu pobijedi na gostovanju kod Salzburga, Dinamo će osigurati najmanje treće mjesto u skupini, odnosno još jedno proljeće u Europi.


Toga su itekako svjesni apsolutno svi u Maksimirskoj 128. Uostalom, da im je netko na početku natjecanja ponudio ovakvu situaciju, sasvim sigurno bi je prihvatili u roku jedne sekunde. Doduše, Ante Čačić svim silama pokušava progurati tezu da je imperativ na leđima suparnika, a za pretpostaviti je da to radi kako bi smanjio napetost kod svojih igrača.


Kontre




– Milan i Chelsea imaju visoke ambicije i žele nastaviti natjecanje u Ligi prvaka. Držim da to nama ide u prilog jer sada oni moraju napadati, dok mi u tranziciji imamo dobrih igrača – kaže Čačić, prizivajući u sjećanje pobjedu nad Chelseajem u Zagrebu po istom receptu. Opet, tu postoji i druga strana.


Naime, logično je pretpostaviti da Stefano Pioli i njegovi suradnici nisu, kako bi se to reklo u Zagrebu, veslo sisali, a pritom im na ruku ide i raniji termin druge utakmice u skupini. Preciznije, ako Chelsea pobijedi Salzburg, Milanu večeras igra i bod jer mu austrijski prvak u zadnjem kolu dolazi na San Siro. Naravno, Rossonerima bi u tom slučaju tri boda iz Zagreba značila osjetno više od jednog jer tako bi skočili na drugo mjesto, no teško je vjerovati da bi Pioli takvim okolnostima zapovijedio totalni juriš.


Na kraju krajeva, ako je netko majstor taktike, onda su to Talijani, a Dinamov način igre u Ligi prvaka nije baš toliko raznovrsan.


– Moramo biti hrabriji kada imamo loptu u posjedu i nastojati biti što je moguće okomitiji i kontrolirati igru. Isto tako, svih devedeset minuta moramo biti maksimalno koncentrirani. Milan ima moćne pojedince, koje ćemo pokušati limitirati. Bude li tako, natjerat ćemo ih u nervozu – rezonira Čačić.


Nedavno sučeljavanje sa Salzburgom u Zagrebu pokazalo je da Dinamo može pritisnuti suparnika koji drži visoku nogometnu razinu. Doduše, drugo poluvrijeme te utakmice je pokazalo da modri ansambl fizički ne može držati takav ritam igre kroz svih devedeset minuta.


– Sretan sam što Hrvatska ima ovakav nogometni spektakl. Milan je sigurno favorit, ali mi ne bježimo od velikog izazova. Napravit ćemo sve da naši navijači budu zadovoljni, a uz dozu sportske sreće možemo i do željenog rezultata. Želim da si nakon ove utakmice nemamo što predbaciti – tumači Čačić, koji večeras ne može računati na ozlijeđenog Boška Šutala.


Velika šansa


Svi ostali igrači su zdravi i spremni za okršaj s Milanom.


– Neću reći da je stanje u svlačionici idilično, ali ovo nam je 26. utakmica u sezoni. Zato smatram da je veliki uspjeh imati toliko zdravih igrača i ostvarivati učinkovite rezultate – tvrdi maksimirski šef struke.


Sve ulaznice za utakmicu rasprodane su vrlo brzo, a Čačićevi štićenici vjeruju da imaju snage i znanja za podvig, uz vjetar u leđa s tribina.


– Idemo probati odigrati dobru utakmicu, a onda ćemo vidjeti za što će to biti dovoljno. Na San Siru smo osjetili kakvi su igrači Milana i sada imamo malo bolju sliku o suparniku. Igramo pred našom publikom i imamo veliku šansu za veliki rezultat. Ovo bi bila kruna svega i nadam se da ćemo to i napraviti – zaključuje Mislav Oršić.