Nema ni fešte...

Iza momčadi Orijenta je jedna od slabijih godina: “Promjene u svlačionici su neophodne”

Ivan Volarić

U IŠČEKIVANJU VEDRIJEGA PROLJEĆA - Niko Gajzler/Foto M. LEVAK

U IŠČEKIVANJU VEDRIJEGA PROLJEĆA - Niko Gajzler/Foto M. LEVAK

Svi se moramo zapitati, okrenuti ploču, a sigurno je i da su neophodne promjene u svlačionici. One će se sigurno dogoditi - kaže Matijaš, predsjednik Krimejčana



RIJEKA Saša Matijaš, predsjednik nogometaša Orijenta, na redovnoj godišnjoj klupskoj skupštini kluba obznanio je da se istekom ove godine neće održati tradicionalno druženje prvotimaca, uprave, predstavnika sponzora, simpatizera kluba…


Razlog? Sezona je virusa pa je uputno izbjegavati masovnija okupljanja, a što je još važnije, iza prve momčadi Crvenih je u rezultatskom smislu jedna od slabijih godina otkad su klub preuzeli Matijaš i njegovi suradnici pa je svaka fešta – suvišna. Orijent je po mnogim pokazateljima trebao biti u vrhu, a ne pri samom dnu ljestvice. Uostalom, i sam predsjednik je ustvrdio da Orijent ima drugi budžet i po vrijednosti drugu momčad u SuperSport Prvoj NL, a završio je na – desetom mjestu.


Kada se na to nadoveže jedan od pristojnijih stadiona u ligi, tradicija, navijači…, onda su to sve dodatni razlozi za nezadovoljstvo i frustracije na Krimeji.




– Naravno da je to frustrirajuće! Ne samo za mene, već i članove Uprave. Nismo ljudi koji se zadovoljaju prosjekom. S druge strane, ne stvaramo pritisak, nikad od momčadi ili trenera nismo tražili nešto što je nemoguće.


Smatram da smo realni u postavljanju ciljeva, odnosno da ne tražimo ništa što nije realno s obzirom na okolnosti u kojima radimo i koje stavljamo na raspolaganje našoj prvoj momčadi. Deseto mjesto nije nešto što zadovoljava naše ambicije i za takav podbačaj mora postojati dobar razlog – kaže Saša Matijaš.


– Mi smo se pretprošle sezone borili za ostanak do zadnjeg kola nakon što smo osvojili titulu jesenskih prvaka. No, za to smo imali logično objašnjenje. U zimskom prijelaznom roku ostali smo bez Hodže, Frigana, Fućka…, a na to su se nadovezale ozljede niza važnih igrača. Teško je tada bilo sastaviti momčad koja bi istrčala na teren. Tada smo se mogli zadovoljiti time što smo ostali u ligi, ali s ovakvim troškovima i budžetom apsolutno nisam zadovoljan desetim mjestom.


Nisam onaj tko to lako prihvaća i prirodno je da imam problem s tim da skupimo i potrošimo toliki budžet, a onda to ne prate rezultati. I ja se teško mirim s tim, kao i svaki navijač Orijenta. Međutim, navijač to proživljava u prvom redu emotivno, a ja povrh toga i kao netko tko je zajedno sa svojim suradnicima morao taj novac pronaći i potrošiti ga, a u ovom slučaju, jedini rezultat koji nije izostao je da smo treću godinu zaredom prvi na fair play ljestvici. Ne bih htio da tamo budemo i na kraju sezone. Neka budemo na dnu, a to će onda značiti da smo se pošteno potukli do kraja sezone.


Prijelazni rok


Prijelazni rok je, po naputcima novog trenera Slobodana Bobe Grubora, već počeo?


– Radimo intenzivno na tome, mislim da će do kraja godine puno toga biti jasnije i počet ćemo izlaziti u javnost s imenima.


Trener je naglasio da je vrlo bitno početi mijenjati karakter ekipe, a to je jedino moguće učiniti dovođenjem karakternijih igrača?


– To je apsolutno jasno. Temelj svake promjene je priznanje da nešto nije dobro. Tek onda kada se prizna da nešto nije dobro i kada to shvatimo, onda smo napravili temelj da nešto promijenimo. Ja sam preuzeo odgovornost, iako ne mogu igrati, trčati ili braniti, međutim, također se osjećam suodgovoran za rezultate. Očekujem i od igrača da svatko na svoj način preuzme odgovornost, a ja ne vidim da je netko od njih imao sjajnu polusezonu.


Ne da ne mogu reći sjajnu, već ne mogu izdvojiti igrača za kojeg bih rekao da je imao zadovoljavajuću polusezonu. Dakle, svi se moramo zapitati, okrenuti ploču, a sigurno je i da su neophodne promjene u svlačionici. One će se sigurno dogoditi. Nadam se da će igrači koji ostanu sve to ozbiljno shvatiti i da ćemo s dobrim pripremama i dobrim pripremnim utakmicama dobro ući u sljedeću sezonu.


Pozitivne brojke


Financijska slika kluba, sudeći po brojkama izrečenim na skupštini, izgleda vrlo pristojno?


– Na skupštini smo pokazali brojke koje su izuzetno dobre i pozitivne, i to nije samo ove godine, već je to bio slučaj i prethodnih godina. Svake godine pokazujemo rast i razvoj te bolje rezultate. U tom pravcu se kreće i kvota kapitala kluba. Što se financija tiče, sve je na visokoj razini.


Elwe je novi tehnički sponzor, uskoro stižu novi dresovi i ostala oprema?


– U završnoj smo fazi crtanja i pripreme te računanja. Potpuno nova priča koja dolazi na hrvatsko tržište. Sve će se znati idućih mjeseci. Oprema stiže krajem siječnja iduće godine pa ćemo upoznati javnost sa svime.


Na skupštini ste dobili pljesak ohrabrenja i poticaj za optimistične najave za 2024. godinu?


– Optimist sam, ne sumnjam u igrače i rad trenera i sve što ćemo napaviti. Imamo jasne ciljeve i jasne planove za proljeće. Radimo intenzivno na tome, ne sumnjam da ćemo na pravi način ući u proljetni dio sezone.