Nogomet

Ivor Pandur jedan je od četvorice Riječana u Skočićevoj U-21 vrsti: “Upijamo izbornikove ideje i sve je super”

Davor Petrović

OKRUNITI DOBRU SEZONU - Ivor Pandur/Foto PIXSELL

OKRUNITI DOBRU SEZONU - Ivor Pandur/Foto PIXSELL

Meni je jako drago što nas je tu četvero rođenih Riječana, Matija Frigan, Veldin Hodža, Moris Valinčić i ja. Svi imamo slično odrastanje, i to mi je super priča - kaže Pandur



MEDULIN U zavjetrini priprema A reprezentacije za završni turnir Lige nacija U-21 vrsta u Medulinu brusi formu za nastup na Europskom prvenstvu, koje hrvatskom nogometu može donijeti debitantski nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, pod uvjetom da bude ostvaren plasman u polufinale.


– Svaki dan treniramo ujutro i poslijepodne, upijamo izbornikove ideje i sve je super. Atmosfera je odlična, svi se dobro slažemo, a meni je jako drago što nas je tu četvero rođenih Riječana, Matija Frigan, Veldin Hodža, Moris Valinčić i ja. Svi imamo neke slične priče, slično odrastanje, i to mi je super priča – kaže Ivor Pandur, koji je branio četiri prve utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo, a zatim je u jesen 2021. godine doživio neugodnu ozljedu, nakon koje je na gol U-21 reprezentacije stao Dominik Kotarski.


Sreća u Fortuni


Kada ste se oporavili, Verona vas je poslala na posudbu u Fortunu iz Sittarda. Kakvi su dojmovi iz vaše prve sezone u Nizozemskoj?


– Puknula mi je tetiva u ramenu i imao sam težu operaciju. Kote je stao na gol reprezentacije i odlično je odradio posao. Mi golmani potičemo jedan drugog i maksimalno radimo na treninzima. Mislim da će tu izbornik imati slatke brige. Što se tiče kluba, baš sam zadovoljan. Kada sam došao u Fortunu, tamo je bio kaos jer su baš smijenili trenera. Prve tri utakmice nisam branio, a zatim sam završio na golu. To mi je, praktički, bila prva puna seniorska sezona i mislim da je sve bilo jako dobro.




Nikada u životu nisam imao toliko puno posla, i to mi je baš bio gušt. Nizozemska liga je atraktivna, puno se napada i puca po golu. Sve u svemu, rekao bih da sam odradio jako dobru sezonu. Mislim da će tek sada doći na naplatu sve ono što radim na treninzima i utakmicama. Cilj mi je da iduće sezone napravim dodatni korak naprijed i budem još bolji.


Trener vam je bio Španjolac Julio Velazquez. Je li od vas tražio da više sudjelujete u igri?


– Znate kakvi su Španjolci. Tražio je da više sudjelujem u igri, a to mi je odgovaralo jer volim takav stil nogometa. Nismo igrali baš klasičnu tiki-taku, ali na početku smo težili tome. Kako je sezona odmicala, tako je tražio da sve više igramo na sigurno. Tražio je kompaktnost i rezultat, pogotovo protiv jačih momčadi. Na kraju je sve dobro završilo.


Respekt


Kada smo već kod Španjolaca, njihova U-21 reprezentacija je, uz Rumunjsku i Ukrajinu, suparnik Hrvatske u skupini na Europskom prvenstvu…


– Mi respektiramo svakog suparnika, ali Španjolska, na papiru, ima najveću kvalitetu. Njihovi igrači su iz La Lige, imaju Sergija Gomeza iz Manchester Cityja… Jasno je da se tu radi o vrhunskoj momčadi. Međutim, i mi imamo kvalitetu i imamo se pravo nadati prolasku u četvrtfinale. Ukrajina je u kvalifikacijama izgubila samo od Francuske, s kojom je igrala 3:3 u zadnjem kolu.


Očigledno je da i tu postoji kvaliteta. Rumunjska je tu kao domaćin i sigurno će imati snažan vjetar u leđa s tribina. Naše je da se što bolje pripremimo i prezentiramo ono što izbornik traži od nas. Moramo biti spremni na sve i vjerujem da će tako i biti.


Za plasman na Olimpijske igre treba proći skupinu, a zatim i četvrtfinale. Razgovarate li na pripremama o tome?


– Iskreno, to nismo ni spominjali. Svi smo maksimalno fokusirani na to da odradimo pripreme najbolje što možemo, a zatim ćemo ići korak po korak.


Kada dođe vrijeme, razmišljat ćemo samo o prvom suparniku koji slijedi. Smatram da smo vrlo kvalitetna momčad, iako su nam u A reprezentaciji Josip Stanišić, Joško Gvardiol i Josip Šutalo, a Luka Sučić, Hrvoje Smolčić i Boško Šutalo su ozlijeđeni. Kamo sreće da na Europskom prvenstvu odemo daleko pa sa svima njima zaigramo na Olimpijskim igrama. To bi bila baš lijepa priča.