Transat Jacques Vabre

Ivica Kostelić dobro napreduje u transatlantskoj utrci jedrilica: “Veseli smo i ponosni što smo među prvih deset”

Zlatko Horvat

Ivica Kostelić/Foto: Facebook (Ivica Kostelić)

Ivica Kostelić/Foto: Facebook (Ivica Kostelić)

Veseli smo i ponosni što se nakon polovice regate nalazimo među deset najboljih. Ovo premašuje sva očekivanja - poručuje KostelićRIJEKA Ivica Kostelić, legenda hrvatskog alpskog skijanja, zajedno s Francuzom Antoineom Callisteom na jedrilici »Croatia Full of Life« nalazi se na sjajnom devetom mjestu transatlantske jedriličarske utrke dvojaca Transat Jacques Vabre u klasi 40. Kostelić je napredovao u poretku klase, a sada zaostaje 73 milje za vodećim Volvom iz Belgije na ruti nakon Zelenortskih otoka, dok u ukupnom poretku i dalje vodi 32-metarski trimaran »Edmond de Rothschild« koji vozi puno dužu rutu i nalazi se pred obalama Brazila.


Kostelića i Antoinea dijeli još oko 2.350 nautičkih milja do cilja na karipskom otoku Martinik, a prošlo je 11 dana otkad su napustili luku Le Havrea u Normandiji.


– Prije svega moram reći koliko smo veseli i ponosni što se nakon polovice regate nalazimo među deset najboljih. Da mi je netko prije regate rekao da ćemo biti pri vrhu poretka kod Zelenortskih otoka, rekao bih da je preveliki optimist. Potajno sam se nadao da bismo mogli biti medu prvih dvadeset ili čak petnaest, ali ovo premašuje sva očekivanja – poručio je Kostelić na Facebooku.
Utrka se od 1993. godine tradicionalno jedri od Francuske do Južne Amerike, rutama trgovaca kavom. Kostelić je odlučio iskoristiti ovu utrku kao pripremu za prijelaz preko Atlantika kao samac…


– Noć je donijela neočekivano zadovoljstvo: bezvjetrica je izostala, a dobili smo povoljan vjetar od oko 12 čvorova te smo klizili po gotovo mirnoj površini mora ravno prema otoku Sal. Nebo je prekrivala gusta naoblaka, ali umjesto mrklog mraka, kakav bismo mogli očekivati, oblaci su ravnomjerno i blago rasporedili mjesečevu svjetlost po cijelom morskom krajoliku. Brod se lagano ljuljao, klizeći kroz more, što je stvaralo ugodan zvuk u kabini. Kako je lijepo zaspati uz taj šapat nakon noćne gvardije! San umornog mornara dublji je od oceana ispod njega. S obzirom na neka predviđanja prema kojima bismo mogli biti na moru do početka prosinca, medu posadama su počele kolati informacije o zalihama hrane i vode uz neizbježan cinizam, u kojem ima i mnogo istine. Nemojmo zaboraviti da nekoliko vrhunskih posada, uključujući i neke favorite, znatno zaostaje iza vodećih, a nisu predviđali tako dugu regatu i vjerojatno nisu uzeli toliko hrane i vode, kao one posade koje ne očekuju vrhunski rezultat. Za sada je sve kao šala, ali svi ćemo morati zaviriti u svoje zalihe prije ili kasnije. O stanju naših zaliha izvijestit ću vas poslije Zelenortskih otoka – poručio je Kostelić.