Senjski vratar

IVAN PEŠIĆ Junak pobjede hrvatskih rukometaša protiv Islanda: “Trebamo skupiti glave i pokazati zajedništvo”

Igor Duvnjak

POBJEDOM ZAKLJUČITI PRVENSTVO - Ivan Pešić/Foto PIXSELL

POBJEDOM ZAKLJUČITI PRVENSTVO - Ivan Pešić/Foto PIXSELL

Protiv Islanda smo pokazali karakter. Budemo li igrali ovako kako znamo i ako ne budemo imali nekih padova u igri, mislim da smo dobra ekipa i da možemo pobijediti te se od prvenstva oprostiti sretni i zadovoljni - kaže Pešić



RIJEKA »Tko čeka, taj dočeka, neka čeka, neka, neka«, refren je popularne pjesme koji se može primijeniti na utakmice hrvatske rukometne reprezentacije na Europskom prvenstvu u Mađarskoj i čekanje na prvu pobjedu u drugome krugu. Momci izbornika Hrvoja Horvata i velika armija njihovih navijača konačno su dočekali pun pogodak, ostvarili su ga u utakmici protiv Islanda u kojoj je bilo uzbuđenja kao u napetom trileru.


Susret je, kao na filmu, okončan happy endom na kraju vratolomnog jedrenja s usponima i padovima u kojem su konačni pobjednici zaostajali za pet golova, pa onda odmicali isto toliko visokom prednošću, da bi uskoro bili dostignuti i prestignuti. Ipak, finiširali su poput Usaina Bolta i nekoliko sekundi prije kraja radovali se pobjedi zahvaljujući golu Ante Gadže. Naravno da su si time itekako podigli razinu potrebnog samopouzdanja i popravili raspoloženje uoči večerašnjeg duela s Nizozemskom (18 sati).


– Bila je to zaista čudna utakmica, s dosta preokreta u igri – kaže Ivan Pešić, junak pobjede, vratar koji je u mnogim trenucima izvrsnim intervencijama izluđivao islandske pucače, davajući pritom velik poticaj svojoj momčadi, o čemu je svakako bilo ćakule među ljubiteljima rukometa na jutarnjim kavicama i u njegovom Senju. – Svejedno mislim da smo do 50. minute dobro igrali i onda smo pali u posljednjih deset minuta, izgubili smo se iz ne znam kojeg razloga. Islanđani su se uspjeli vratiti i zaostatak od pet golova pretvoriti u vodstvo od jednoga pogotka. U tih posljednjih pet minuta oni su čak i vodili, ali mi smo pokazali karakter. Dečki su dobro posao odradili i ostvarili smo pobjedu.


Kritike




Hrvatska se bliži kraju svojeg nastupa u skupini I drugoga kruga Europskoga prvenstva na koje je doputovala bez asa Domagoja Duvnjaka, dok je Luka Cindrić uskočio u momčad evidentno nedovoljno oporavljen nakon koronavirusa. U takvoj formaciji, koja je silom prilika mijenjana doslovno iz dana u dan i iz utakmice u utakmicu, hrvatski rukometaši odigrali su solidnu utakmicu i protiv favorita Francuske, te u pobjedama nad Srbijom i Ukrajinom. U drugom krugu uslijedio je odmah hladan tuš i poraz protiv Crne Gore, nakon kojeg je na red došao ogled sa svjetskim prvacima Dancima.


U časnom porazu hrvatski rukometaši su zaslužili pohvale, ali i ostali bez šanse za plasman u polufinale. Nakon pobjede nad Islanđanima i uoči duela s Nizozemcima već se može donekle »podvlačiti crta« pod učinak Hrvata na EP-u. Ovisno o pojedinoj utakmici čule su se salve kritika ili pak pohvale hrvatskoj momčadi.


– Ne znam koliko te kritike mogu biti realne nakon svega što se događa s koronom. Mi smo, primjerice, promijenili 30 igrača. Od one prve momčadi s kojom smo krenuli na turnir ostali smo Čupić, Gadža, Martinović i ja, svi ostali su dobili koronu. Ne znam koliko je onda realno govoriti o uigravanju i sličnim stvarima. Niz igrača koji su nam se kasnije priključili imali su slobodno za Božić i Novu godinu, došli su na prvenstvo s možda dva, tri treninga.


U svojim nastupima kritičari su neizostavno spominjali hrvatske vratare, zazivali su njihove obrane, kao i vratarski tandem, često mijenjan tijekom prvenstva, kao i ostatak momčadi. Usput, spominje službenu statistiku na prvenstvu kojoj ne vjeruje, kao uostalom niti mi.


– Mislim da te kritike nisu u redu. Prva utakmica protiv Francuske bila je dobra, pritom statistika nije bila točna, pisalo je sedam obrana, a bilo ih je više. Protiv Islanda sam imao 15 obrana, a službena statistika ih je navela 13. To je drugi, treći put da mi uzimaju obrane. To se događalo i prošle godine na SP-u u Egiptu, o čemu je javno progovorio danski vratar Landin.


Obrana je pred hrvatskim vratarima neprestalno mijenjana, što je istaknuo i izbornik Horvat govoreći o vratarima koji su stalno tražili zajednički jezik s novim suigračima ispred sebe. U hrvatskim pričama s EP-a čula se i nesimpatična poruka o »začepljivanju usta« na račun kritičara, sada je valjda i kritizirani Pešić izdanjem protiv Islanđana ugasio vatru skeptičnih autora donedavnih kritika na svoj račun.


Upozorenje


– Ma, ja na sve te kritike i polemike ne gledam tako. Mislim da sam loše branio jedino protiv Ukrajine. To je bila treća utakmica u nizu i malo sam fizički pao jer prije ovog turnira nisam branio četiri i pol mjeseca, treniram tek od studenoga prošle godine, tako da mi nedostaje malo »fizike« i prakse. Tako je bilo i kada sam ušao u prvom poluvremenu utakmice protiv Crne Gore.


Mate Šunjić je imao dobru utakmicu protiv Ukrajine i Srbije, tako da ne vidim neki preveliki razlog za kritike. Protiv Crne Gore je bilo deset obrana, sada 15, ali pogledajte jednu stvar. Ako nam je Srbija dala dvadesetak golova, a mi smo imali šest obrana, da smo ih imali 15, kako svi priželjkuju, Srbija bi tada dala teško zamislivih 11 pogodaka. To stvarno nije moguće.


Hrvatskoj je preostala utakmica s Nizozemskom, reprezentacijom koja u donedavnom poimanju rukometa nekome može djelovati egzotično. Pitanje je što o tome misle Crnogorci, svježi, goropadni pobjednici nad Hrvatskom, kojima je Nizozemska napunila mrežu. Potvrđujući parolu po kojoj »danas svi igraju rukomet« uvjerljivo je slavila 34:30 i indirektno itekako upozorila Hrvatsku.


– Budemo li igrali ovako kako znamo i ako ne budemo imali nekih padova u igri, mislim da smo dobra ekipa i da možemo pobijediti te se od prvenstva oprostiti sretni i zadovoljni. Istina, mogli smo Crnu Goru bolje odraditi, ali što je, tu je. Nemamo širinu rostera, smatram da nam je to najveći problem, igraju praktički isti dečki koji nisu spremni, koji su bili u izolaciji po četrnaest dana. Na taj se način može odraditi jedan dio utakmica, ali svaka sljedeća je napornija jer se susreti igraju svaka dva dana. Trebamo skupiti glave, pokazati zajedništvo i mislim da tada možemo pobijediti Nizozemsku.


Svaka čast Lučinu i Načinoviću

Pešić je jedan iz buketa bivših Zamećana, istaknutih sudionika pobjede nad Islandom. Uz iskusnog Jakova Gojuna, tu su i »mladi lavovi«, Tin Lučin, proglašen igračem utakmice, te Veron Načinović.
– Dečkima je ovo prvo veliko natjecanje, nemam što reći osim svaka im čast. Tin je odradio vrhunske role, također nas je praktički spašavao u ključnim trenucima. Svojevremeno sam čak direktoru u mom klubu Meškovu iz Bresta govorio da ga dovedu, ali izgleda da je pogriješio ili je za to bilo prekasno. To je bilo prošle godine. Veron nam se tek nedavno priključio, ne znam koliko je trenirao. Svaka mu čast, ima dobre gene, otac mu je bio vrhunski rukometaš. Bio je u centralnom bloku, a tu smo promijenili pet, šest igrača, Musa je otpao, Gojun uskočio, bili su tu Srna, Šušnja…