EUROPSKO PRVENSTVO U KARATEU

Ivan Kvesić osigurao put u Tokio, slijedi borba za treće mjesto: “Nadam se da ću broncom uspješno završiti priču”

Ivana Vaupotić

Ivan Kvesić/Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Ivan Kvesić/Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Ne mogu reći da sam izvan sebe i da ne mogu vjerovati da idem na Igre jer mislim da mi je tamo mjesto. Sretan sam što više nemam tu neizvjesnost hoće li se netko drugi izboriti za mene - kaže Kvesić



RIJEKA Ivan Kvesić sad napokon lakše diše. Olimpijske igre u Tokiju više nisu samo njegov san. Iako je još u ožujku prošle godine izborio direktan plasman na Igre zahvaljujući bodovima, koje je od 2018. godine sakupljao na kvalifikacijskim turnirima i zasjeo na drugo mjesto na svjetskoj rang listi u kategoriji do 84 kilograma, odnosno četvrto mjesto u olimpijskoj kategoriji preko 75 kilograma u kojoj će se u Tokiju spojiti kategorija do 84 i preko 84 kilograma, uskoro je dobio hladan tuš od Svjetske karate federacije i Međunarodnog olimpijskog odbora. Katarist Hercegovine i svjetski prvak ostao je bez dijela bodova i morao nastaviti s kvalifikacijama.


Njegov odlazak u Tokio ovisio je o plasmanu Turčina Ugura Aktaša na Europskom prvenstvu, domaćin kojega će do nedjelje biti Poreč. Točnije, Aktaš je nastup u Poreču morao završiti među sedam najboljih karatista poluteške kategorije Staroga kontinenta, čime bi Ivanu Kvesiću omogućio odlazak u Tokio. Turčin je svoj dio posla bez problema odradio, ne samo da je pogurao najboljeg hrvatskog karatista u Tokio, već se plasirao se u sutrašnje finale, na putu do kojeg je svladao upravo Ivana Kvesića.


Gorak okus


– Sigurno da sam sretan što idem na Olimpijske igre, to je bio moj glavni cilj i u tome sam uspio. Ali, ostao je malo gorak okus u ustima jer sam u polufinalu izgubio od Aktaša, koji je moj najveći konkurent – započeo je Ivan Kvesić, kojega je reprezentativac Turske, višestruki europski prvak i prvoplasirani na svjetskoj rang listi, pobijedio u polufinalu 3:2. Kvesića tako sutra čeka borba za broncu u kojoj će mu protivnik biti Slovak Adi Gyurik.




– Europsko zlato je jedino odličje koje mi nedostaje u mojoj kolekciji. Odlično sam odradio turnir, kad je Aktaš pobijedio u trećem meču, znao sam da idem u Tokio i da u polufinalu nemam što izgubiti. Obojica smo uživali u borbi, ali bilo je nekoliko diskutabilnih situacija koje su suci mogli suditi u moju korist. Tada bi sve bilo drugačije. Mislim da će mi se sve vratiti na Olimpijskim igrama, najbitnije je da imam vizu za Tokio. Nadam se da ću sutra osvojiti broncu i tako uspješno završiti ovu porečku priču – kaže Kvesić, kojemu je posljednje tri godine svaki dan u mislima samo jedna stvar, odlazak u Tokio.


Jasni ciljevi


– Već tri godine svaki dan pričam o Olimpijskim igrama, koje sam izborio prošle godine, a onda i ubrzo ostao bez njih. Moj odlazak u Tokio bio je na klimavim nogama, a sada je sve opet stvarno. Ne mogu reći da sam izvan sebe i da ne mogu vjerovati da idem na Igre jer mislim da mi je tamo mjesto. Svjetski sam prvak, stalno osvajam medalje na velikim turnirima. Sretan sam što je to konačno gotovo i što više nemam taj teret na leđima. Pogotovo tu neizvjesnost hoće li se netko drugi izboriti za mene. Imam jasan cilj i sad znam zašto treniram i za što radim – nastavio je Kvesić, kojemu uoči Europskoga prvenstva u Poreču nije bilo lako. Pogotovo kad se zna da mu niti europsko zlato ne bi donijelo plasman na Olimpijske igre u slučaju da je Aktaš podbacio.


– Bilo je dosta teško, prije svega motivacijski. Bilo je teško pronaći motiv za treninge kad znaš da sam ne odlučuješ o odlasku na Olimpijske igre. Naravno da mi je bio motiv ući u finale i osvojiti zlato na domaćem terenu. Sad imam priliku osvojiti broncu i dat ću sve od sebe da to i ostvarim – kaže Kvesić, kojima ima jasne ciljeve na, za karate, povijesnim Igrama.


– Moji ciljevi su uvijek najviši, a to je finale. Ako uđem u finale, to će značiti da sam u odličnoj formi i da ću maksimalno uživati. Konkurencija će biti odlična, sve nekadašnji svjetski prvaci, što znači da će u Tokiju biti sama karate elita – zaključio je Kvesić.