Vrhunski vaterpolo

Ivan Krapić uoči turnira Svjetskog kupa u Zagrebu: “Puni smo motiva za dokazivanje”

Davor Petrović

Ivan Krapić/Foto PIXSELL

Ivan Krapić/Foto PIXSELL

Ovaj turnir bit će dobra prilika da dodatno radimo na sebi i privikavamo se na novitete u vaterpolu. Nadam se da ćemo imati veliku podršku s tribina u svih pet utakmica - kaže kapetan Ivan Krapić



ZAGREB Od danas pa do idućeg utorka na bazenu Mladosti bit će održan turnir skupine A elitnog ranga Svjetskog kupa u vaterpolu, na kojem će sudjelovati Hrvatska, Francuska, Italija, Japan, Mađarska i SAD. Skupina B, koju čine Australija, Crna Gora, Grčka, Gruzija, Srbija i Španjolska igra se u istom terminu u Podgorici.


– Drago nam je zbog povratka vrhunskog vaterpola u Hrvatsku. Lani smo imali predivno iskustvo s Europskim prvenstvom u Splitu, a sada smo domaćini turnira Svjetskog kupa u Zagrebu. Ovo nije takva razina natjecanja, ali nama je značajno zbog nadolazećeg Svjetskog prvenstva, koje se održava krajem lipnja u Fukuoki. Tamo će dvije prvoplasirane reprezentacije osigurati nastup na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Sada ovdje imamo šest kvalitetnih reprezentacija i pet jakih utakmica za Hrvatsku – istaknuo je Perica Bukić, izvršni dopredsjednik Hrvatskog vaterpolo saveza, na press konferenciji održanoj ovog utorka na Mladosti.


Uz sve navedeno, ovaj turnir bit će prilika za upoznavanje s promjenama pravila i novom loptom, koja je, kako tvrde upućeni, nešto lakša te bolje prianja uz ruku i lakše klizi po vodi, zbog čega je nezgodnija za vratare.


18 igrača




– Ovo je sjajna prilika da opet budemo zajedno više od nekoliko dana. U proteklom razdoblju bilo je nekoliko okupljanja za vikend, ali zbog zgusnutog kalendara klupskih natjecanja nismo imali vremena koliko bih volio. Ovdje naš primarni cilj nije prvo ili drugo mjesto, mi samo želimo da sve bude što bolje – objasnio je Ivica Tucak, izbornik hrvatske reprezentacije.


Na njegovom popisu nalazi se 18 igrača za ovu akciju, s time da će za svaku utakmicu u zapisnik ući njih 13. To su: Marko Bijač, Toni Popadić, Mauro Ivan Čubranić, Ivan Krapić, Josip Vrlić, Branimir Herceg, Antonio Dužević, Rino Burić, Matias Biljaka, Marko Žuvela, Luka Bukić, Loren Fatović, Jerko Marinić Kragić, Franko Lazić, Konstantin Harkov, Andrija Bašić, Zvonimir Butić i Dario Rakovac. Zbog ozljeda su otpali Hrvoje Benić, Filip Kržić, Goran Grgurević.


– Sada smo zajedno i ovo vrijeme moramo iskoristiti na najbolji mogući način, da vidimo na čemu moramo raditi u razdoblju koje je pred nama. Isto tako, ovo je prilika da se svi skupa priviknemo na nove lopte i novitete u pravilima. Što se ovog drugog tiče, smatram da se ide u dobrom smjeru i da je došlo do poboljšanja, iako imam zamjerku na pravilo da pet crvenih kartona na jednoj utakmici znači prekid i automatski poraz 5:0 jer mislim da je to podložno manipulaciji – dodao je izbornik.


SAD na startu


Hrvatska Svjetski kup otvara ogledom sa SAD-om.


– Oni imaju istu reprezentaciju kao i na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Podsjetit ću da su tamo za dlaku izgubili od Srbije u fazi natjecanja po skupinama. Amerikanci imaju tri-četiri vrhunska igrača i odlične pucače, s time da su vrlo agresivni i fizički jaki. Osim toga, oni već neko vrijeme igraju po novim pravilima, i tu se dobro snalaze. Za nas će to biti svojevrsni hendikep, i zato je bitno da što prije pohvatamo sve konce – rekao je Tucak.


Raspoloženje među reprezentativcima istaknuo je prvi među jednakima, kapetan Ivan Krapić, naglasivši da svi jedva čekaju početak Svjetskog kupa.


– Uvijek imamo dobru atmosferu u reprezentaciji i puni smo motiva za dokazivanje. Mislim da će nam ovaj turnir biti dobra prilika da dodatno radimo na sebi i privikavamo se na novitete u vaterpolu. Posebno mi je drago što opet igramo na svom terenu i nadam se da ćemo imati veliku podršku s tribina u svih pet utakmica – zaključio je Krapić.