Roko Žepina

In memoriam: Popularni Roko ostaje u lijepim sjećanjima

Igor Duvnjak

IGRAO ZA BIJELE OD 1967. DO 1972. - Roko Žepina (u sredini)/Foto HNK RIJEKA

IGRAO ZA BIJELE OD 1967. DO 1972. - Roko Žepina (u sredini)/Foto HNK RIJEKA



RIJEKA U 82. godini umro je Roko Žepina, otišao je tiho kako je i živio taj poznati nogometaš Rijeke i uspješni trener u raznim klubovima. Pamte ga rado oni stariji navijači Bijelih kao zapaženo ime sredine terena Kantride u onim romantičnim šezdesetima, kada je često bio među protagonistima. Skroman, kakav je već bio, uvijek je isticao suigrače, primjerice za slavnog labinskog veznjaka Marija Brnjca je govorio da mu je glavom loptu uvijek točno spuštao na nogu.


Među inima igrao je i s golgeterom Tončijem Gulinom, čovjekom koji je na Maksimiru dao tri gola za pobjedu Rijeke 3:2 u utakmici s vjerojatno najjačim Dinamom u povijesti. Rođen u Šibeniku 16. kolovoza ratne 1942. godine, inteligentan, veseljak i duhovit, onako vitak, tamnoput, likom poput indijanca Josea iz »Avantura Toma Sawyera«, taj druželjubivi čovjek, veliko šibensko pojačanje Rijeke, koji je svako društvo obogaćivao već samom nazočnošću, karijeru je okončao u Belgiji. Nakon toga je započeo bogati trenerski opus. Po struci nastavnik tjelesnog odgoja, radio je prvo u Grobničanu, da bi potom ostavio nezaboravne tragove na Oštrom s nogometašima Kraljevice.


Drag čovjek


– Kada sam se vratio iz vojske, bili smo zajedno u Rijeci – prisjeća se Luciano Celić, jedan od tolikih suigrača pokojnog Žepine, kasnije igrač i trener u Orijentu. – Bio je to odličan veznjak, znalac koji je uz to dobro igrao glavom te je baš glavom često znao davati golove. Iz onog doba taj sastav Rijeke je glasio: Jantoljak, Milevoj, Mugoša, Čalović, Brnjac, Vranković (naslijedio ga je Devčić), Poldrugovac, Lukarić, Gulin, Žepina i Vukoje. Momčad u kojoj sam i ja igrao vodio je slavni Angelo Žiković. Roko je bio drag čovjek, zabavan, veseo, pametan.


Dobra klima




I iz Kraljevice je na vijest o njegovom odlasku kao eho stigao niz zasluženih pohvala.


– Roko Žepina je ostavio neizbrisiv pečat u Kraljevici. Tu je kao trener naslijedio drugu legendu, Milu Tomljenovića – kaže popularni Pave Draginić, godinama alfa i omega Kraljevice, ali i nogometa ovog kraja. – Vodio je našu momčad u kojoj su bili Željko Turina, Tomić, Teo Ivić, braća Karlović, braća Tabar, Vjeko Knežević, popularni Škamp. Itekako je prijateljevao s njegovim ocem, svugdje omiljenim Joletom Kneževićem. U njegovoj drugoj epizodi za kormilom Kraljevice za pomoćnika je uzeo baš Željka Turinu koji je kasnije postao vrlo uspješan trener. Roko Žepina je bio izuzetno pošten i cijenjen čovjek, volio je društvo. Bio je duhoviti zafrkant, stvarao je jako dobru klimu unutar momčadi. Naravno, bio je i zaljubljenik u nogomet te veliki nogometni znalac. Ostat će zanavijek u povijesti našeg kluba.


Roko Žepina pokopan je jučer na mjesnom groblju u Zatonu kod Šibenika.