Odlazak u Tokio

Hrvatskim vaterpolistima upriličen svečani ispraćaj na OI, izbornik Tucak najavio borbu do zadnje kapi krvi

Davor Petrović

SRETAN PUT - Hrvatski vaterpolisti na ispraćaju u Zagrebu/Foto PIXSELL

SRETAN PUT - Hrvatski vaterpolisti na ispraćaju u Zagrebu/Foto PIXSELL

Hrvatska će svoj nastup na Olimpijskim igrama otvoriti utakmicom protiv Kazahstana 25. srpnja. Zatim su na rasporedu sučeljavanja s Australijom (27. srpnnja), Crnom Gorom (29. srpnja), Srbijom (31. srpnja) te Španjolskom (2. kolovoza).



ZAGREB Hrvatska vaterpolska reprezentacija u ponedjeljak putuje prema Tokiju, kao jedini hrvatski predstavnik u kolektivnim sportovima na Olimpijskim igrama. Uoči odlaska na Daleki istok, Ivica Tucak i trinaestorica njegovih izabranika imali su svečani ispraćaj u zagrebačkom hotelu Canopy by Hilton, koji im je bio baza tijekom završne faze priprema.


– Ovo je stvarno lijepa prigoda za prisjećanje na sve uspjehe koje su naši vaterpolisti postizali za Hrvatsku na velikim natjecanjima. Svima želim da budu uspješni u Tokiju i othrvaju se izazovima koje ove, zapravo, vrlo čudne Olimpijske igre nose sa sobom. Bilo bi lijepo da se nakon 8. kolovoza svi skupa nađemo ovdje, kod nas, i proslavimo još jedno odličje iz Tokija – poručio je vaterpolistima Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora.


Uzmu li se u obzir rezultati koji su hrvatski vaterpolisti ostvarili posljednja dva tjedna, izgledi za plasman na jednu od stepenica pobjedničkog postolja sasvim su realni. Naime, Hrvatska je početkom srpnja protutnjala kroz Budimpeštu, osvojivši vrlo jaki BENU Cup. Tamo su redom padale Španjolska (15:11), Mađarska (13:11) i Rusija (21:11).




Prije deset dana je, pak, na rasporedu bio odlazak na jug Italije. U Cagliariju je održan Sardinia Cup, koji su hrvatski vaterpolisti također osvojili. Prvo je uknjižena još jedna uvjerljiva pobjeda nad Rusijom (14:5), a zatim su na koljena bačeni Talijani, koji su aktualni svjetski prvaci (15:12). Sve skupa bilo je više nego dovoljno za stvaranje odlične atmosfere uoči odlaska u Tokio.


Obećanja


– Odlazimo na natjecanje koje predstavlja san svakog sportaša, a pripreme smo, po sudu mene i mojih suradnika, odradili na najbolji mogući način. Bitno je istaknuti da su nas pritom, na svu sreću, zaobišle ozljede. Vjerujem da smo napravili sve što je bilo potrebno, a sada nam slijedi završna glazura koju ćemo odraditi u Tokiju, gdje nas čekaju tri-četiri zajednička treninga s reprezentacijom Italije – istaknuo je izbornik hrvatske reprezentacije Ivica Tucak.


Hrvatska je smještena u skupinu B olimpijskog turnira, zajedno s Australijom, Crnom Gorom, Kazahstanom, Srbijom i Španjolskom. Četiri prvoplasirane reprezentacije izborit će plasman u četvrtfinale, gdje ih očekuju najbolje momčadi iz skupine A, u kojoj se nalaze Grčka, Italija, Japan, Južna Afrika, Mađarska i SAD.


– Vjerujem da smo potpuno spremni za početak Olimpijskih igara. Nikada do sada se nismo razbacivali obećanjima i ludim najavama pa to nećemo raditi niti ovoga puta. Kao čovjek koji je na čelu ove reprezentacija, jedino svima mogu poručiti da ćemo se boriti do zadnje kapi krvi – dodao je Tucak.


Nokaut faza


Prema njegovim riječima, svi u reprezentaciji su spremni pružiti svoj maksimum da bi se iz Japana vratili s osmijehom na licu.


– Nemojte sumnjati da ćemo predstavljati našu državu s puno ponosa i velikim srcem. U Tokio ne putujemo samo zato da bismo sudjelovali na olimpijskom turniru. Vjerujem da imamo snage za napraviti puno toga, iako mi je jasno da će nam trebati sportske sreće i koncentracije u ovim zahtjevnim okolnostima – objasnio je Tucak, ciljajući na rigorozne epidemiološke mjere koje su uslijed pandemije koronavirusa na snazi u Tokiju.


Hrvatska će svoj nastup na Olimpijskim igrama otvoriti utakmicom protiv Kazahstana 25. srpnja. Zatim su na rasporedu sučeljavanja s Australijom (27. srpnnja), Crnom Gorom (29. srpnja), Srbijom (31. srpnja) te Španjolskom (2. kolovoza). U ovom trenutku elementarna matematika govori da su za plasman u četvrtfinale potrebne barem dvije pobjede.


– Nema potrebe pretjerano govoriti o suparnicima jer su obje skupine teške na svoj način. Nama je u ovome trenutku bitna isključivo prva utakmica protiv Kazahstana i za nju se pripremamo. Jednako ćemo pristupiti i ostalim suparnicima. Uvijek govorim da je svaka iduća utakmica za nijansu teža od prethodne. Naš prvi cilj u Tokiju je prolazak u nokaut fazu natjecanja, i to sa što je moguće bolje pozicije. Zatim treba proći četvrtfinale pa polufinale. Nadam se da ćemo u Tokiju napraviti korak više u odnosu na Olimpijske igre u Rio de Janeiru. U ovome trenutku je samo bitno da svi stignemo zdravi u Tokio i aklimatiziramo se na vremensku razliku – zaključio je Tucak.