Damir Martin

Hrvatski veslač u samcu noćas će otvoriti Igre u Tokiju: “Nisu neki ugodni uvjeti za veslanje, ali sam u dobroj formi”

Valentina Prokić

Damir Martin/Foto PIXSELL

Damir Martin/Foto PIXSELL

Dosta se dobro snalazim na stazi. Ima vjetra i valova, što baš nisu neki ugodni uvjeti za veslanje - kaže Damir Martin



RIJEKA Veslač Damir Martin prvi je hrvatski sportaš koji će nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju i to u petak u 1.30 sati kada su na rasporedu kvalifikacije samaca. Osvajač olimpijskog srebra u Rio de Janeiru 2016. godine te dvostruki svjetski i europski prvak jedan je od hrvatskih kandidata za osvajanje olimpijske medalje. Martin je među prvima došao u Tokio da bi se što bolje prilagodio i spremio za predstojeći izazov.


– Zadovoljan sam kako sam odradio posljednje pripreme na Peruči prije odlaska u Japan. Čamac ide dobro, a dosta se dobro snalazim i ovdje na stazi. Ima puno vjetra i valova, što baš nisu neki ugodni uvjeti za veslanje. No, bez obzira na sve, mislim da sam u jako dobroj formi – rekao je veslač Damir Martin.


Martinov nastup u samcu u Rio de Janeiru jedan je od trenutaka koji će masnim slovima biti upisan u sportske kronike. Naime, zlato je hrvatskom veslaču u Brazilu izmaklo za tisućinku sekunde, možda bolje rečeno za treptaj oka. Martin i Novozelanđanin Mahe Drysdale ušli su u cilj s identičnim vremenom (6:41.34), zbog čega su organizatori morali posegnuti za mjernom jedinicom koja se izražava tisućitim dijelom sekunde. Na kraju je Martin ostao bez zlata za nevjerojatnih pet tisućinki.


RASPORED



Petak (1.30): Damir Martin (samac, kvalifikacije)
Subota (1.30): Snježana Pejčić (zračna puška 10 m, kvalifikacije); 2.00: Andrej Gaćina, Tomislav Pucar (kvalifikacije, pojedinačno); 2.00: Damir Martin (samac, repasaž); 3.00: Tin Srbić (preča, kvalifikacije); 3.00: Kristina Tomić (do 49 kg, kvalifikacije); 3.20: Martin i Valent Sinković (dvojac bez kormilara, kvalifikacije); 3.45: Snježana Pejčić (zračna puška 10 m, finale); 4.00: Marin Čilić, Ivan Dodig, Mate Pavić, Nikola Mektić, Donna Vekić, Darija Jurak (pojedinačno i parovi); 4.00: Josip Rumac (cestovna utrka), 4.00: Nikolina Ćaćić (od 54 do 57 kg); 7.15: Andrej Gaćina, Tomislav Pucar (kvalifikacije, pojedinačno).

Nakon Rija, hrvatski olimpijac imao je dosta problema, zaredale su ozljede i problemi s leđima i mišićima, zbog kojih je bio daleko od vrhunskih rezultata, a krajem listopada 2019. godine završio je na operaciji kuka u Münchenu. Zbog svega toga, jednogodišnja odgoda Olimpijskih igara hrvatskom je veslaču itekako odgovarala. Na prvom velikom natjecanju nakon operacije, Europskom prvenstvu u Vareseu, Martin je osvojio peto mjesto, no sam plasman u finale bio je velik uspjeh za njega.


Na zagrebačkoj regati Svjetskoga kupa u svibnju zauzeo je treće mjesto u finalu samca. Duh 32- godišnjeg veslača je nesalomljiv te stoga ne čudi njegov optimizam uoči nastupa u Tokiju.