Kreće spektakl

Hrvatski vaterpolisti večeras otvaraju nastup na EP-u u Splitu: “Svaka medalja bila bi ogroman uspjeh”

Igor Duvnjak

Marko Bijač/Foto PIXSELL

Marko Bijač/Foto PIXSELL

Naš fokus prvenstveno mora biti na utakmicama s Francuskom i Grčkom u skupini te da se nakon toga sto posto okrenemo k četvrtfinalu koje nas vodi u borbu za medalje koje svi priželjkujemo - kaže Marko Bijač



RIJEKA Hrvatski vaterpolisti večerašnjom utakmicom protiv Malte (21 sat) počinju nastup na Europskom prvenstvu u Spaladium areni u Splitu, na kojem po starom običaju imaju visoke ciljeve. Organizatori daju sve od sebe da bi priredili što veći spektakl, a igrači se trude sačuvati se od »Groznice vaterpolskih večeri« koncentrirajući se isključivo na svoje nastupe.


– Svakako ćemo se truditi i u bazenu pokazati što i koliko vrijedimo – poručio je Marko Bijač, jedan od najboljih svjetskih vratara i već godinama jedna od uporišnih točaka hrvatske reprezentacije.


U splitskoj priči navijači su itekako bitan faktor, očekuje se da će tribine u Spaladium Areni biti gusto popunjene navijačima koji će gromoglasnim bodrenjem biti svojevrsni »osmi igrač« ekipe izbornika Ivice Tucka.




– Sigurno da će nas u Splitu navijači doći podržati, a mi ćemo pak učiniti sve da ta podrška bude što bolja i što veća. Radujemo se tome te očekujemo da dođe što više ljudi. Siguran sam da će biti gušt igrati pred našom publikom.


Marko Bijač iza sebe ima dugačak put u kojem je imao trenutaka za pamćenje, posebno kada se uz tolike medalje u karijeri, među kojima je i srebro s Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, okitio naslovom svjetskoga prvaka 2017. godine. I sam je unatoč tolikom iskustvu kao na iglama uoči ovog velikog događaja.


– Zna se da u našoj reprezentaciji ima igrača kojima je ovo prvo veliko natjecanje. Neki su bili na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Budimpešti te su barem malo osjetili što znači igrati na velikom natjecanju.


Prognoze


Kada je riječ o rezultatu, prognoze su u sportu puno nezahvalnije od onih meteoroloških.


– Teško mi je nešto prognozirati. Mislim da smo radili stvarno naporno s obzirom na činjenicu da smo imali samo desetak slobodnih dana nakon Svjetskoga prvenstva u Budimpešti te je s te strane možda čak i mala prednost što imamo, pod navodnicima, malo mlađu ekipu. Uglavnom, radili smo dobro i mislim da smo spremni te svi jedva čekamo da prvenstvo počne. Pritom vjerujem da uz malo sreće možemo i napraviti dobre stvari.


Govor o starim ili mladim igračima se može shvatiti na različlite načine, u tom smislu na svoj način Marko pomalo relativizira govor o mladoj hrvatskoj momčadi.


– Ima nas tu pak i onih starijih. Kada sam govorio o mlađim igračima, mislio sam na činjenicu da se nije stvorio zamor, da tu ima dosta igrača koji nisu u reprezentaciji dugi niz godina, poput nekolicine nas koji smo na neki način istrošeni. To su igrači kojima je ovo praktički prva reprezentativna godina i sigurno da to može biti naša prednost jer su oni željni takvih natjecanja te neće možda biti iscrpljeni, kao što će biti neke druge ekipe koje već dugi niz godina igraju po cijelu sezonu.


Hrvatska će, kao i u Budimpešti, servirati svoj koktel iskustva i mladosti. Hrvatski zbor je na Svjetskom prvenstvu osvojio četvrto mjesto.


– Kao što smo još ranije najavljivali, trebamo ostati realni i očekivati određene oscilacije. Nije baš realno očekivati da ovako pomlađena i nova ekipa u kontinuitetu odigra cijelo natjecanje koje traje dva tjedna. Na nama i trenerima je da smo najspremniji kada je najbitnije. U ovom slučaju to su utakmice s Francuskom i Grčkom u skupini, onda kasnije za četvrtfinale. To su tri utakmice koje će, recimo to tako, odrediti naš nastup na Europskom prvenstvu. A mi ćemo učiniti sve da budemo pravi kad one budu na rasporedu.


Plan


Iza Hrvatske su uobičajeni trening susreti, dva kvalitetna međunarodna turnira, na Sardiniji te nedavno u Beogradu.


– Teško je ocjenjivati takve nastupe jer smo bili stvarno pod velikim opterećenjem kada je riječ o treningu te stoga ta slika nije realna. Na tim turnirima je bilo dobrih, ali i loših partija. Sada smo se malo odmorili. Vjerujem da ćemo biti pravi.


Razni se glasovi i ocjene čuju iz redova mnogih hrvatskih vaterpolskih uglednika o dometima i mogućnostima hrvatske reprezentacije. Među njima iz tog neformalnog žirija snažno odjekuje ocjena itekako meritornog procjenjitelja Ratka Rudića koji vidi i predviđa lijepu budućnost Hrvatske.


– Ja se nadam i isto tako vjerujem da ova reprezentacija može pružiti dosta toga. Sigurno je da imamo kvalitetu. Ovo prvenstvo bit će još jedan test i ja vjerujem da smo spremni.


Hrvatski navijači već poslovično sanjaju o najvećim dometima u raznim sportovima, tako je to i u vaterpolu, a pitanje za sebe je jesu li ta nadanja megalomanska ili ne. Bilo kako bilo, hrvatske sportašice i sportaši redaju velike uspjehe, taj niz žele nastaviti i vaterpolisti kojima bi svako odličje na Europskom prvenstvu bio itekakav uspjeh.


– Mislim da bi svaka medalja bila ogroman uspjeh za našu novu ekipu. Ali ponavljam, ne smijemo se opterećivati nikakvim imperativima. Mislim da s takvim najavama ne bi trebalo opterećivati mlade igrače, kojima je ovo prvo ili drugo veliko natjecanje. Naš fokus na neki način prvenstveno mora biti na one dvije utakmice u skupini te da se nakon toga sto posto okrenemo ka četvrtfinalu, utakmici koja nas vodi u borbu za medalje koje svi priželjkujemo ili pak u borbu za plasman od petog do osmog mjesta. Moramo biti sto posto fokusirani na taj plan i onda ćemo vidjeti što će biti. Na kraju će biti vremena za analize. Vjerujem da imamo kvalitetu te ako budemo pravi, da možemo napraviti dosta toga dobroga.


Favoriti


Nezaboravni Oliver Dragojević je u Skalinadi ponavljao »svaki korak, jedna skala«, po toj formuli reprezentacije pristupaju velikim natjecanjima, idu korak po korak.


– Naravno da moramo ići utakmicu po utakmicu, pogotovo jer ovdje ima mlađih igrača. Ako im počnemo nametati imperative, to nam se može obiti o glavu. Mislim da je to jedini ispravan put.


Bijač i prijatelji pritom izlaze na impozantnu pozornicu Spaladium Arene.


– U četvrtak smo u Spaladium Areni odradili prvi trening, stvarno izgleda sjajno i jedva čekamo da prvenstvo počne. Bit će sigurno užitak igrati pred domaćom publikom.


I ovo Europsko prvenstvo u prvi plan gura imena reprezentacija, među kojima su osvajači medalja na najvećim natjecanjima, te vaterpolske velesile su praktički pretplatnice na odličja i za očekivati je nešto slično i u Splitu. Bijač među njima vidi svoje favorite za uspjeh kao glavne hrvatske konkurente.


– Sigurno da je posljednje Svjetsko prvenstvo pokazalo da su se svemu ovome nekako najbolje prilagodile Španjolska i Italija, reprezentacije koje su igrale finale. Tu je i Grčka, koja je nakon Tokija igrala još jedan izvrstan turnir. Tu su, naravno, uvijek Srbija, Crna Gora i Mađarska, koje neće biti u najjačem sastavu, no uvijek su jako opasne. Te sve ekipe su po mom mišljenju naši najveći konkurenti za dobar plasman.