Traže još jedno odličje

Hrvatski vaterpolisti sutra imaju premijeru u Tokiju: “Važno je krenuti s pobjedom”

Valentina Prokić

POHOD NA MEDALJU - Hrvatska vaterpolo reprezentacija/Foto HVS

POHOD NA MEDALJU - Hrvatska vaterpolo reprezentacija/Foto HVS

Kazahstan je vjerojatno najslabija momčad u skupini, ali pripremit ćemo se dobro, bez obzira na njihove mogućnosti. Važno je otvoriti turnir s pobjedom kako bismo podigli samopouzdanje - kaže Luka Bukić



RIJEKA Hrvatska vaterpolska reprezentacija jedan je od glavnih kandidata za osvajanje još jednog olimpijskog odličja. Nakon srebra u Atlanti, zlata u Londonu i srebra u Rio de Janeiru prije pet godina, vaterpolisti su spremni za novi uspjeh.


Izbornik Ivica Tucak nakon sedam tjedana priprema odabrao je 13 igrača koji su spoj mladosti i iskustva, ali bez obzira na godine, svi oni već su se u svojim sredinama, ali i reprezentaciji iskazali igrama.


Na olimpijskom turniru sudjeluje 12 reprezentacija podijeljenih u dvije skupine. Hrvatska je u skupini B zajedno s Kazahstanom, Australijom, Srbijom, Crnom Gorom i Španjolskom.




– Idemo utakmicu po utakmicu i pokušat ćemo igrati što bolje kako bismo napravili čim bolji rezultat u skupini kako bi eventualno olakšali plasman u četvrtfinale – poručio je hrvatski reprezentativac Luka Bukić uoči početka olimpijskog turnira.


Kazahstan s kojim Hrvatska otvara turnir je najlakši protivnik u skupini. Kazahstanci imaju iza sebe nastupe na trima Igrama, s dva 11. i jednim 9. mjestom, imaju šest zlata s Azijskih igara te šesto mjesto u Svjetskoj ligi prošle godine. Izbornik im je Crnogorac Nemanja Knežević.


Sparing s Talijanima


– Kazahstan je vjerojatno najslabija momčad u skupini, ali pripremit ćemo se dobro, bez obzira na njihove mogućnosti. Važno je otvoriti turnir s pobjedom kako bismo podigli samopouzdanje. Mislim da smo se dobro pripremili tako da se nadam da ćemo i dobro otvoriti turnir. Posljednjih nekoliko dana u Tokiju smo trenirali s Talijanima u sparing utakmicama kako bismo popravili još neke sitnice koje nisu funkcionirale. Zbog toga se nadam da da ćemo biti sve bolji i bolji kad krenu jače utakmice – zaključio je Bukić. – rekao je Bukić.


Nakon Kazahstana slijedi Australija koju vodi bivši hrvatski vaterpolist Elvis Fatović, ali samo do kraja Igara u Tokiju. Naime, Fatović nakon Japana preuzima momčad španjolskog prvaka Barcelonete te se vraća u europski vaterpolo nakon osam godina. Zanimljivo, Fatović je bio pomoćnik Ratka Rudića kada je Hrvatska osvojila zlato u Londonu. Prije dvije godine Australci su u Beogradu osvojili broncu u Svjetskoj ligi, a godinu ranije srebro.


Reprezentacija Crne Gore koju vodi Vladimir Gojković još uvijek nema olimpijsku medalju. U Riju su prije pet godina poraženi u borbi za broncu od Italije 12:10. No, imaju broncu s prošlogodišnjeg EP-a u Budimpešti kada su pobijedili Hrvatsku 10:9.


Srbija i Španjolska


Srbija, kao i Hrvatska ima tri olimpijske medalje, dvije bronce i zlato koje su osvojili u Riju. Dupini su u Brazilu prije pet godina u finalu pobijedili Hrvatsku 11:7 te će im zasigurno biti najtvrđi orah na ovim Igrama. Srbija se nije proslavila na posljednjem EP-u, bili su tek peti te su željni novih uspjeha, posebno zato jer ova generacija u Tokiju ima posljednju priliku za osvajanje olimpijske medalje.


– Znamo kakav smo pritisak stavili sami sebi u Riju, ova generacija imala je imperativ osvajanja zlata i sada kad se opraštamo bilo bi idealno ponoviti taj uspjeh. Volio bih da se sve ponovi, ali u sportu to ne ide tako lako. Većina nas će završiti reprezentativne karijere i svima je cilj da ostavimo srce u bazenu i pokažemo sve, ali nismo jedini koji se pitaju na turniru. U Tokiju je još veća konkurencija nego što je bila u Riju, neće biti lako. S obzirom na to da nam je ovo posljednjih osam utakmica, želimo da svaka sekunda bude vrijedna toga jer nemamo što izgubiti – kaže Filip Filipović, kapetan Srbije.


Španjolska novu olimpijsku medalju čeka već dugo, posljednju su osvojili još 1996., onu zlatnog sjaja, a četiri godine ranije uzeli su srebro. Posljednje dvije godine postali su svjetski i europski viceprvaci te nisu nimalo jednostavan protivnik.


U skupini A igraju Italija, Mađarska, SAD, Grčka, Japan i Južna Afrika.