Neugodan suparnik za Hrvate

Hrvatski vaterpolisti poraženi od Crne Gore u polufinalu olimpijskih kvalifikacija, ali ima još nade

Igor Duvnjak

Maro Joković/Foto Orange Pictures

Maro Joković/Foto Orange Pictures

Crnogorci su slavili pobjedu 14:12, ulazak u finale i izboren odlazak na Olimpijske igre, a hrvatska momčad će to nastojati ostvariti sutra u utakmici za treće mjesto



RIJEKA Vaterpolisti Crne Gore postaju neugodan suparnik za Hrvatsku, svladali su je u polufinalu kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre poslije izvođenja peteraca, to im je već treći uspjeh zaredom s izabranicima izbornika Ivice Tucaka u proteklih nešto više od godinu dana. Pobijedili su prethodno Hrvatsku u duelu za brončanu medalju na Europskom prvenstvu, a onda i u četvrtfinalu Svjetske lige i to također na peterce.


HRVATSKA – CRNA GORA 12:14

Polufinale kvalifikacijskog turnira vaterpolista za Olimpijske igre: Hrvatska – Crna Gora 12:14 (2:3, 3:2, 4:3, 1:2, peterci 2:4). Peterci: Ivović 10:11, Joković 11:11, Vidović 11:12, Fatović stativa, Petković 11:13, Bukić – Lazović brani, Ukropina – stativa, Vukičević 12:13, Brguljan 12.14. Plivalište u Rotterdamu. Suci Buch (Španjolska), Goldenberg (SAD).


HRVATSKA: Bijač, Macan, Fatović 1, Lončar, Joković 1, Bukić 3 (1), Vukičević 2, Bušlje 3, Miloš, Vrlić, Burić, Garcia, Popadić.
CRNA GORA: Lazović, Brguljan, Perković 2, Petković, Čučković, Popadić 2, Vidović 2, Ukropina 2, Ivović 1, Spaić 1, Matković, Radović, Kandić.




Igrač više: Hrvatska 10 (1), Crna Gora 10 (7). Peterci: Hrvatska 1 (1), Crna Gora 0.

U ovom ogledu velikana nakon izjednačenog rezultata 10:10, u izvođenju peteraca Fatović je pogodio stativu kod 12:11 za Crnu Goru, kod 13:11 Bukiću je obranio crnogorski golman Lazović te naknadni promašaj Ukropine nije bio dovoljan. Crnogorci su slavili pobjedu 14:12, ulazak u finale i izboren odlazak na Olimpijske igre, a hrvatska momčad će to nastojati ostvariti sutra u utakmici za treće mjesto.


Hrvatska je otišla na prvi odmor sa zaveslajem zaostatka u četvrtini u kojoj Maro Joković i suigrači u dva navrata nisu uspjeli iskoristiti prednost igrača više. Dubrovački ljevoruki as je poentirao iz kontranapada za prvo hrvatsko izjednačenje, nakon čega je Ante Vukičević svojoj momčadi donio i minimalnu prednost. Crnogorci su uspjeli reagirati do konca četvrtine, Popadić i Vidović su u napadima s igračem više matirali Marka Bijača za crnogorsku prednost 3:2.


U drugoj četvrtini je uspio hrvatski preokret, nakon izjednačenja kapetana Andra Bušlje, riječki centar Josip Vrlić je izborio peterac koji je Luka Bukić pretvorio u 5:4 i nakon dosta dugo vremena vratio svoju momčad u vodstvo. Ipak, ništa od vodstva na “poluvremenu”, nakon crnogorskog izjednačenja Luka Lončar nije uspio realizirati idealnu priliku. Golman Lazović mu je odlično obranio udarac iz blizine te je utakmica petim izjednačenjem poslije dviju četvrtina ostala prema očekivanjima puna upitnika.


Hrvatski brod se opasno nakrivio u trećoj četvrtini, a nakon gola Ivovića s igračem više te Vidovića iz daljine za crnogorsku prednost 7:5, izbornik Ivica Tucak je želio zaustaviti nagativan trend pozivanjem minute odmora. Nakon toga proradile su desnice Lorena Fatovića i Bukića i zaostatak je anuliran. Bušlje je kapetanski preuzeo kormilo. U samom finišu četvrtine je lansirao torpedo za 9:8 prije posljednjeg odmora svojim već trećim golom iz tri pokušaja.


Nepune četiri minute do kraja Spaić je uspio izjednačiti na 9:9, ali brzo mu je odgovorio Bukić. Ni to nije bilo dovoljno, Petković je s igračem više 24 sekunde prije kraja ostvario deveto izjednačenje (10:10) i odluka je prebačena na peterce.