OPERACIJA TOKIO

Hrvatski vaterpolisti do petka treniraju na Kantridi, Tucak: “Nema pritiska, znamo da imamo kvalitetu”

Valentina Prokić

Ivica Tucak/Foto: D. KOVAČEVIĆ

Ivica Tucak/Foto: D. KOVAČEVIĆ

Nikada se nismo nabacivali s bombastičnim najavama ili obećanjima. Znamo da smo vrh svjetskog vaterpola, da smo reprezentacija koja svake godine osvoji neko odličje i s tim ambicijama ćemo putovati u Tokio - kaže izbornik Ivica Tucak



RIJEKA Hrvatska vaterpolska reprezentacija ušla je u drugi tjedan priprema za Olimpijske igre na bazenu Kantrida gdje će trenirati sve do petka.


– Kao i uvijek, Rijeka je fantastično odredište za pripreme naše reprezentacije. Uvjeti rada na bazenu, teretana i smještaj u Opatiji, sve je na vrhunskoj razini. Kad god možemo te kad prilike to dopuštaju s obzirom na popunjenost i termine zauzetosti na bazenu, dolazimo u Rijeku – započeo je izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak.


Koliko ste zadovoljni dosadašnjim tijekom priprema i stanjem igrača?


– Motivacija je na visokoj razini i jako sam zadovoljan dosad učinjenim, iako je nekim igračima sezona završila praktički tri dana prije okupljanja. Rekao sam dečkima da nema puno vremena, da je pred nama puno posla i ono što je najvažnije, da nas čekaju Olimpijske igre nastup na kojima je san svakog sportaša koji se ikada počeo baviti vrhunskim sportom, a kad već dođete na Igre, ne želite biti samo u ulozi promatrača. Igrači rade sjajno, tjedan je bio naporan, u nedjelju su dobili slobodan dan za odmor. U petak završavamo riječki dio priprema, nakon kojih će igrači dobiti dva slobodna dana jer moramo paziti da imaju potrebnu regeneraciju nužnu da bi se izbjegle ozljede i zadržao visok stupanj motiviranosti.


Nema pritiska


Osjeća li se u reprezentaciji pritisak zbog rezultata ili očekivanja javnosti koju ste navikli na medalje?




– Obnašajući ovu funkciju već devetu godinu, naučio sam se nositi s tim. Ne razmišljam ni o kakvom pritisku jer je meni ovo čast i zadovoljstvo i to pokušavam prenijeti na igrače. Ono što moramo napraviti je da uvijek s ponosom nosimo grb Hrvatske na srcu te da damo sve od sebe. Pritiska nema niti će ga ikad biti. Moramo biti sretni, nasmijani, radosni što smo ovdje i osjećati ponos. Nikada se nismo nabacivali s bombastičnim najavama ili obećanjima. Znamo da smo vrh svjetskog vaterpola, da smo reprezentacija koja svake godine osvoji neko odličje i s tim ambicijama ćemo putovati u Tokio. Uvjeren sam da imamo kvalitetu, a hoćemo li osvojiti odličje, to nitko ne zna. Na ovim Igrama je kvaliteta izjednačena kao nikad prije i od 12 reprezentacija, njih 10 ima pravo očekivati da će nastup u Tokiju završiti s odličjem oko vrata. To se dosad nije nikada dogodilo. Jedina smo loptačka reprezentacija u Hrvatskoj koja je sa zadnjih sedam ili čak devet svjetskih prvenstava donosila medalje, imamo zlato s Olimpijskih igara u Londonu i srebro iz Rija, pritiska nema, kvalitetu imamo, a hoće li biti medalje u Tokiju, to ćemo tek vidjeti.


Skraćivanje popisa


U petak ćete skratiti popis igrača za nastavak priprema u Šibeniku?


– Sada imamo 23 igrača, u petak ću njihov broj smanjiti na 19. U Šibenik dolazi reprezentacija Mađarske s kojom ćemo odigrati nekoliko prijateljskih utakmica od koje će dvije biti službene i nakon toga ćemo već imati bolju sliku. Iz ovog sadašnjeg pripremnoga dijela moramo početi igru prebacivati u bazen da vidimo koji su to detalji na kojima trebamo raditi, pogotovo kada su igrači preopterećeni radom, kao što je sad slučaj. Poslije Šibenika i kratkog odmora idemo u Budimpeštu na jaki međunarodni turnir, gdje će osim nas igrati Mađarska i Španjolska, dvije momčadi koje mnogi stavljaju u sam vrh favorita na Igrama, te Rusija, koju smo jedva prošli na peterce kada smo se plasirali na Olimpijske igre. Nakon tog turnira, na koji će putovati 16 igrača, imat ćemo puno jasniju sliku. Poslije Budimpešte smo ponovno tri dana u Rijeci, zatim nam slijedi turnir u Cagliariju, a 12. lipnja ću objaviti imena 13 igrača koji će putovati u Tokio.


Jeste li gledali utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije protiv Engleske na otvaranju EURO-a?


– Dečki su imali dan odmora, nema kod nas obveze gledanja, tko hoće gleda, tko neće, ne mora. Vjerujem da su momci gledali, da su navijali za naše dečke jer su to sve pravi sportaši, a nogometaši su naše kolege i koliko god možemo navijati i biti uz njih, to ćemo i napraviti.