Dvoboji u Madridu

Hrvatski tenisači danas protiv Srbije love finale Davis Cupa: Đoković i ekipa su blagi favoriti, ali…

Zlatko Horvat

Marin Čilić/Foto HTS

Marin Čilić/Foto HTS

Očekuje nas zasigurno teška borba sa Srbijom. Radi se o nevjerojatno kvalitetnoj ekipi. Osim Novaka, imaju još tri-četiri sjajna igrača - kaže prvi Marin Čilić



RIJEKA Hrvatska Davis Cup reprezentacija danas (16 sati) će u Madridu pokušati preko Srbije, koju predvodi prvi tenisač svijeta Novak Đoković, izboriti ulazak u četvrto finale, prvo u novom formatu natjecanja. Srbija je u četvrtfinalu svladala Kazahstan s 2:1.


Nakon što je Mihail Kukuškin u prvom meču svladao Miomira Kecmanovića sa 7:6 (5), 4:6, 7:6 (11), spasivši četiri meč-lopte, Novak Đoković je izjednačio rezultat pobijedivši Aleksandera Bublika (6:3, 6:4), a zatim je u paru s Nikolom Ćaćićem donio ukupnu pobjedu, nadmašivši Andreja Golubjeva i Aleksandra Nedovjesova sa 6:2, 2:6, 6:3. Bit će to treći dvoboj Hrvatske i Srbije. U prethodna dva slavila je reprezentacija Srbije, u četvrtfinalu u Splitu 2010. s 4:1, te prije šest godina u meču prvog kola svjetske skupine u Kraljevu (5:0).


– Ući ćemo u taj meč kao u svaki drugi. Na papiru su oni blagi favoriti, imaju Đokovića koji je broj 1 na rang listi, njihov drugi igrač je bolje rangiran od našeg, a u paru smo mi blagi favoriti – kaže izbornik hrvatske reprezentacije Vedran Martić. – Ušli smo u polufinale, među četiri najbolje reprezentacije na svijetu, što je već veliki uspjeh. Ali, pokušat ćemo doći i do finala.


Druga ploča




Ulazak u nedjeljno finale, osim borbe za »salataru«, donosi i izravan plasman na završni turnir Davis Cupa za sljedeću sezonu. Ključ je »druga ploča«, na kojoj Borna Gojo (2-0) i debitant Nino Serdarušić (1-0) imaju stopostotan učinak, baš kao i najbolji par svijeta Nikola Mektić i Mate Pavić (3-0). Marin Čilić je donio važan bod protiv Australije, dok je od dvojice 21-godišnjaka, Mađara Zsombora Pirosa i Talijana Jannika Sinnera, bio korak do pobjede. Slijedi Novak Đoković, protiv kojeg ima omjer 2-17. Slavio je 2016. u četvrtfinalu Bercyja (6:4, 7:6), te u finalu Queen’sa 2018. (5:7, 7:6, 6:3), kada je spašavao meč-lopte.


– Očekuje nas zasigurno teška borba sa Srbijom. Radi se o nevjerojatno kvalitetnoj ekipi. Osim Novaka imaju još tri-četiri sjajna igrača, koji su uvijek jako neugodni. Ali, dat ćemo sve od sebe i nadamo se pozitivnom ishodu – rekao je Marin Čilić, koji se nada nastavku torinske pobjedničke serije.


– Rezultati u Torinu su nam drastično digli samopouzdanje, duh u reprezentaciji je veoma pozitivan. Borna Gojo je pokazao još jedanput da je stvarno fenomenalan igrač za Davis Cup i nadam se da će pobjede iz ovog natjecanja pretočiti u individualne pobjede i uspon na ATP Touru. Nikola i Mate su uvijek spremni odigrati odlične mečeve, kao u cijeloj sezoni. Ja sam odigrao odličan meč sa Sinnerom, uz naravno nekoliko stvari koje nisu funkcionirale, ali vjerujem da to mogu ispraviti i protiv Novaka odigrati sjajan meč.


Nema sumnje da je hrvatskim tenisačima na putu do polufinala pomogla i glasna podrška s tribina Alpitour Arene, što su i sami istaknuli u više navrata.


– U Torinu su nas stvarno nevjerojatno podržali. Imali smo malobrojnu skupinu, ali veliku podršku naših navijača koji su nas nosili, čak i protiv Talijana na njihovu terenu. Do Madrida je dalji put, ali čujemo da će doći naši navijači i ovamo i sigurno će nas motivirati da igramo što bolje – zaključio je Čilić.


Poštovanje


Dvoboj Hrvatske i Srbije na rasporedu je u 16 sati, a izbornici obiju reprezentacija, Vedran Martić i Viktor Troicki, moraju prijaviti igrače najkasnije sat vremena prije početka prvog meča. Za Hrvatsku će vjerojatno zaigrati Borna Gojo i Marin Čilić u pojedinačnim mečevima te Nikola Mektić i Mate Pavić u paru, dok je kod suparnika izvjesno da će Novak Đoković imati ulogu prvog igrača kako pojedinačno, tako i u paru s Nikolom Ćaćićem, dok ostaje otvoreno mjesto na »drugoj ploči«, za koju konkuriraju Dušan Lajović, Filip Krajinović i Miomir Kecmanović.


– Želim vam puno sreće u sutrašnjem dvoboju, Hrvatska je uz vas! – poručila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta, koja je obišla reprezentativce u Madridu. Na drugoj strani bit će Srbija koja računa na Đokovićev bod…


– Ponosan sam na naš borbeni duh. Ponosan na svoju momčad, zaslužili smo polufinale. Davis Cup uvijek budi posebne emocije, uvijek sam motiviran kada treba igrati za svoju zemlju – rekao je Novak Đoković, čest posjetitelj Hrvatske.


– Rivalstvo između naših reprezentacija je veliko, ipak smo susjedi. Uvijek je to neki dodatni pritisak, motiv, očekivanje, obje zemlje žele pobjedu. No, ono što je lijepo, bitno i šalje pozitivnu poruku jest da između nas postoji poštovanje i prijateljstvo na terenu i izvan njega