Godina na izmaku u retrospekciji

Hrvatski sport u 2020.: rukometašima otvaranje, Kraljice šoka šećer za kraj olimpijske godine bez Igara

Luka Medak

NAJUGODNIJE IZNENAĐENJE - Ćamila Mičijević sa suigračicama u reprezentaciji

NAJUGODNIJE IZNENAĐENJE - Ćamila Mičijević sa suigračicama u reprezentaciji

Rukometna reprezentacija treći put ostala bez zlata u finalu EP-a, braća Sinković osvojila europsko srebro, Mate Pavić US Open sa Soaresom, Nikoli Mektiću ATP Finale s Koolhofom...



RIJEKA Godina koja je polako iza nas započela je te završila i više nego dobro za hrvatski sport. Otvorili smo je i zatvorili medaljama na europskim prvenstvima u rukometu – prvo srebrom u muškoj konkurenciji, a zatim broncom u ženskoj.


Od 10. do 26. siječnja održalo se Europsko rukometno prvenstvo u Švedskoj, Austriji i Norveškoj. Hrvatska je bez poraza prošla skupinu s Bjelorusijom, Crnom Gorom i Srbijom, dok su u drugoj fazi natjecanja pobjede protiv Austrije i Češke te remi s Njemačkom bili dovoljni za polufinale s Norveškom. To je vjerojatno utakmica koja je svima posebno ostala u sjećanju, kada su izabranici Line Červara u rukometnom maratonu pobijedili Norvešku nakon dvaju produžetaka, i to pogotkom Željka Muse četiri sekunde prije kraja, što mu je bio i jedini gol na utakmici. Hrvatska se treći put u svojoj bogatoj rukometnoj povijesti našla u finalu Europskog prvenstva, no u borbi za jedino zlatno odličje koje nedostaje bolja je bila Španjolska. Rezultatom 22:20 Španjolci su u Stockholmu obranili naslov prvaka Europe, koji su osvojili prije dvije godine na Europskom prvenstvu održanom upravo u Hrvatskoj. Kapetan reprezentacije Domagoj Duvnjak bio je izabran za najboljeg rukometaša prvenstva, što je u konačnici, uz novo srebro, veliko priznanje za hrvatski sport.


 NA KRILIMA NAVIJAČA DO FINALA – Hrvatska rukometna reprezentacija/Foto: L. STANZL/PIXSELL

NA KRILIMA NAVIJAČA DO FINALA – Hrvatska rukometna reprezentacija/Foto: L. STANZL/PIXSELL


Gotovo istovremeno s rukometnim, u Budimpešti se odvijalo i Europsko prvenstvo u vaterpolu. Ivica Tucak i njegovi izabranici to su natjecanje nažalost završili na tragičan način – najprije porazom 9:8 od Španjolske u polufinalu, a zatim porazom 10:9 u borbi za broncu protiv Crne Gore, što je bilo prvo i jedino vodstvo naših protivnika na toj utakmici. Hrvatska je tako napustila Budimpeštu i 34. Europsko prvenstvo bez medalje, ali i bez vize za Olimpijske igre u Tokiju.




Neposredno prije izbijanja pandemije COVID-19, u Melbourneu se tijekom veljače održalo i Svjetsko prvenstvo jedriličara u klasi laser. Tonči Stipanović, koji je u Riju osvojio povijesnu, prvu olimpijsku medalju za hrvatsko jedrenje, natjecanje je završio na trećem mjestu, što mu je bila druga medalja sa svjetskih prvenstava nakon što je 2012. godine u Boltenhagenu osvojio srebro. Na natjecanju je bio i Filip Jurišić te osvojio deseto mjesto, što je bio najbolji rezultat u njegovoj karijeri.


Odgode za 2021.


U ožujku sport malo-pomalo u cijelom svijetu staje, pa tako i u Hrvatskoj. Do polovice mjeseca odgođena su ili otkazana gotovo sva sportska nacionalna i internacionalna natjecanja, a UEFA donosi odluku da će odgoditi i EURO, i to za godinu dana, na kojem će Hrvatska igrati u skupini s Engleskom, Češkom i Škotskom. Nedugo nakon toga dolazi i odluka Olimpijskog odbora te se OI u Tokiju također odgađa za narednu godinu, a gubici organizatora broje se u milijardama dolara.


Nakon gotovo tri mjeseca, početkom lipnja, nastavila se Prva hrvatska nogometna liga, a GNK Dinamo osigurao je naslov prvaka već nakon tri od deset kola, koliko ih se još trebalo igrati. To je Dinamu bio 14. naslov prvaka Hrvatske u posljednjih 15 godina, no za preostala tri mjesta, kao i ono koje je vodilo u kvalifikacije za Ligu prvaka, do posljednjeg kola borili su se Rijeka, Lokomotva i Osijek. Rijeka je tada svladala Istru 4:2 i jedino ju je remi Lokomotive i Osijeka vodio u Ligu prvaka, no u dramatičnoj završnici s 2:1 je trijumfirala zagrebačka momčad, a Rijeka je kao treća izborila kvalifikacije za Europsku ligu. Riječani su i treći put u posljednje četiri godine osvojili kup Hrvatske, pobijedivši u šibenskom finalu Lokomotivu pogotkom Halilovića.


Važnijih događanja u hrvatskom sportu nema do listopada, kada se polako, uz razne epidemiološke mjere, održavaju nova sportska natjecanja. Jedno takvo bilo je Europsko veslačko prvenstvo u Poljskoj, gdje su Valent i Martin Sinković osvojili drugo mjesto u dvojcu bez kormilara. Iako su osvojili zlato u Glasgowu 2018. i Luzerneu 2019., u Poznanju su za tri sekunde od braće Sinković brži bili Rumunji Ciprian Tudosa i Marius-Vasile Cozmiuc pa su se Sinkovići morali zadovoljiti srebrom.


NOVO ODLIČJE U KOLEKCIJI – Martin Sinković, trener Nikola Bralić i Valent Sinković

NOVO ODLIČJE U KOLEKCIJI – Martin Sinković, trener Nikola Bralić i Valent Sinković


Osim braće Sinković, u listopadu nova odličja za Hrvatsku osvajaju i braća Fantela. Nakon bronce Stipanovića u veljači, Šime i Mihovil također osvajaju broncu u jedrenju, ali u klasi 49er, što je bila druga medalja s velikog natjecanja za sjajnu zadarsku braću nakon naslova svjetskih prvaka 2018. godine.


U listopadu je i u Dubrovniku održan Europski judo kup na kojem su Helena Vuković i Dominik Družeta osvojili zlatne medalje, Barbara Matić, Dominik Sumpor, Josip Bulić i Marko Kumrić srebrne, a Zlatko Kumrić, Lara Cvjetko i Katarina Lucija Vuković brončane. Nakon toga, na Grand Prixu u Budimpešti Matić je ostvarila jedan od najvećih rezultata u karijeri osvojivši zlatnu medalju, a na putu do odličja pobijedila je svjetsku i olimpijsku prvakinju. Taj joj je uspjeh osigurao i nagradu Sportskih novosti za najbolju hrvatsku sportašicu godine. Isti je mjesec na Europskom prvenstvu u Pragu Karla Prodan osvojila brončanu medalju, tako da možemo reći da je ovo bila posebna godina za hrvatske judaše.


Furiozna završnica


Nesvakidašnja teniska sezona, koja je pauzirala šest mjeseci, u studenome je rodila dvojicu istaknutih protagonista među hrvatskim tenisačima. U glavnim su se ulogama našli 27-godišnji Splićanin Mate Pavić i 31-godišnji Zagrepčanin Nikola Mektić. Pavić je u kombinaciji s Brazilcem Brunom Soaresom postao najboljim parom u 2020. zahvaljujući sjajnim izvedbama i rezultatima od kraja kolovoza, kad je nastavljena teniska sezona. Iako se u prvom dijelu nisu mogli pohvaliti velikim pobjedama, Pavić i Soares su na završnih devet turnira u sezoni osvojili Grand Slam trofej na US Openu, igrali dva finala u Parizu, na Roland Garrosu i Mastersu u Bercyju te nesretno ostali bez polufinala na londonskom ATP Finalu. Do trijumfa pod »izolacijskim balonom« u New Yorku Pavić i Soares došli su pobijedivši u finalu Nikolu Mektića i Nizozemca Wesleyja Koolhofa, koji su pak na završnom turniru osam najboljih u Londonu, u trećem zajedničkom finalu došli do prvog naslova, čime je Zagrepčanin postao prvim hrvatskim tenisačem u povijesti koji je osvojio trofej na ATP Finalu. Nakon ovako uspješne sezone posebno je obradovala vijest kako će od sljedeće sezone upravo Mektić i Pavić konačno igrati zajedno u paru.


GRAND SLAM TROFEJ – Bruno Soares i Mate Pavić

GRAND SLAM TROFEJ – Bruno Soares i Mate Pavić


U studenome je završila i UEFA-ina Liga nacija. Hrvatska reprezentacija uspjela je osigurati ostanak u elitnoj skupini, ali samo na račun gol razlike. Izabranici Zlatka Dalića od šest odigranih utakmica izgubili su čak njih pet, što je vrlo razočaravajući rezultat za jedne viceprvake svijeta i u 2021. će jednostavno morati biti bolji.


Ipak, prosinac je donio nove sportske radosti za Hrvatsku. Na početku nove skijaške sezone Filip Zubčić je potvrdio svoju formu iz prethodne i u talijanskoj Santa Caterini doskijao do svoje druge pobjede u karijeri. Dva dana poslije napravio je novo čudo, kada je nakon 21. mjesta u prvoj vožnji u drugoj bio uvjerljivo najbrži te na kraju osvojio treće mjesto. Skijaška sezona još je uvijek u tijeku i sve upućuje na to da će Zubčić prenijeti vrhunske rezultate i u 2021. godinu.


Europsko prvenstvo u sportskoj gimnastici, koje je u prosincu održano u turskom Mersinu, ostat će upamćeno kao najuspješnije u povijesti za hrvatske gimnastičarke i gimnastičare. Hrvatska je dobila čak tri europska doprvaka – Tina Srbića na preči, Aurela Benovića na tlu i Filipa Udea na konju s hvataljkama. Gimnastičarke Ana Đerek, Tijana Korent, Christina Zwicker, Tina Zelčić i Petra Furač prvi put su se ekipno kvalificirale za finale u višeboju te završile na šestom mjestu, a 18-godišnja Zagrepčanka Christina Zwicker nastupila je u dva finala te također osvojila šesto mjesto na dvovisinskim ručama, što je najbolji rezultat hrvatskih gimnastičarki na europskim prvenstvima.


Kao šećer na kraju, 2020. su godinu zaokružile fenomenalne rukometašice. Sada već dobro poznate kao Kraljice šoka, izabranice Nenada Šoštarića ostvarile su najveći uspjeh u povijesti ženskoga reprezentativnog rukometa. Kao najveće iznenađenje turnira osvojile su treće mjesto na Europskom prvenstvu u Danskoj, pobijedivši u dvoboju za medalju upravo domaće rukometašice. Na putu do povijesne pobjede nad Dankinjama mahom su padale Mađarke, svjetske prvakinje Nizozemke, Srpkinje, a nakon njih Rumunjke i Njemice. Jedina dva poraza došla su od finalistica Norvežanki i Francuskinja, što znači da su u potpunosti zaslužile biti treće na postolju.


SENZACIONALNA BRONCA – Hrvatske rukometašice/Foto: REUTERS

SENZACIONALNA BRONCA – Hrvatske rukometašice/Foto: REUTERS


Rastanci

Godinu na izmaku pamtit ćemo i po odlascima u dobra spominjanja. Napustili su nas novinari Milka Babović (26. prosinca) i Orlando Rivetti (20. listopada), nekadašnji hrvatski nogometni izbornik Otto Barić (13. prosinca), otac bjelovarskog rukometa Željko Seleš (12. prosinca), Hrvatski tigar Branko Cikatić (23. ožujka), ali i Dina Pervan Rabelo (8. prosinca). Bivša hrvatska stolnoteniska reprezentativka preminula je u 30. godini nakon duge i teške bolesti.

U godini koja je iza nas za Hrvatsku nije bilo mnogo dobrih vijesti, ali one koje su stizale najviše su bile iz svijeta sporta. Usprkos pandemiji, lošim trenažnim uvjetima i manjku financijskih sredstava, hrvatski su sportaši svejedno ostvarili povijesne uspjehe predstavljajući našu zemlju i možemo biti sigurni da će tako nastaviti i u novom ljetu.