Kvalifikacije za OI

Hrvatski rukometaši velikim preokretom na krilima Cindrića ostali u igri za plasman na OI

Igor Duvnjak

Luka Cindrić/Foto REUTERS

Luka Cindrić/Foto REUTERS

Hrvatska se nije predavala ni kada je Portugal početkom nastavka odmakao na 16:10 i za veliku želju nagrađena je punim pogotkom i nadom u plasman u Tokio



RIJEKA Luka Cindrić je bio matador dramatične hrvatske rukometne završnice s Portugalom u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Montpellieru. Ogulinski majstor je kod 24:24 u posljednjoj minuti solo-prodorom okrunio veliki preokret svoje momčadi za pobjedničkih 25:24. Hrvatska se nije predavala ni kada je Portugal početkom nastavka odmakao na 16:10 i za veliku želju nagrađena je punim pogotkom, kojim je iz sportske drame izašla nasmiješena.


Hrvatska – Portugal 25:24

Utakmica 2. kola skupine kvalifikacija rukometaša za Olimpijske igre: Hrvatska – Portugal 25:24 (9:12). Dvorana u Montpellieru. Suci: Kurtagić, Wetterwik (Švedska).


HRVATSKA: Marić 2, Duvnjak 2, Pešić, Horvat, Karačić, Štrlek 1, Čupić 9 (5), Musa 1, Mamić, Šebetić, Cindrić 4, Mandić 4, Kozina, Martinović 2, Šego, Pavlović.




PORTUGAL: Portela 2, Iturriza 5, Martins 3, Moreira, Gaspar, Silva 2, Salina 1, Rocha, Branquinho 1, Cavalcanti, Areia 3 (1), Gomes 3, Fernandes, Capdeville, Frade 2, Magalhaes 2.


Isključenja: Hrvatska 34, Portugal 6 minuta. Sedmerci: Hrvatska 5 (5), Portugal 1 (1).

Hrvatska nije imala puno vremena za žalovanje za prokockanom prilikom s Francuskom, koja je na koncu slavila (pre)uvjerljivo 30:26 jer je trebala zagristi portugalski zalogaj, suparnike koji su Tunis matirali čak 34:27. Trebale su tri minute dok hrvatski napad nije prostudirao svoje prvo rješenje za portugalsku zonu “6-0” i Marina Marića koji je s crte prvi sinoć deblokirao rezultat.


Pogodak je za spomen jer su potom hrvatski golovi stizali kapaljkom, dok su s druge strane Portugalci pronalazili rješenja za hrvatsku zonu “5-1” toliko da su stalno odmicali za pogodak-dva. Osim toga, u 11. minuti su i taj razmak povećali kada su ukrali loptu pa je Portela lako povećao na 6:3 u kontranapadu.


Namočen barut


Dalekometna artiljerija Horvatovih haubica, osim Martinovićeve, kao da je imala “namočen barut” pa je opet adut bio Ivan Čupić da bi onda digao glavu Luka Cindrić i smanjio na 6:5 u 17. minuti. Hrvatski napad je kratkotrajno počeo demontirati konačno portugalsku zonu i samim time je suparnicima puhao za vrat, ali kako je na drugoj strani i portugalski napad pronalazio rješenja za hrvatsku obranu, izjednačenje je opet postalo samo željeni i teško dohvatljiv plod na grani.


Portugalci su tako golom Martinsa odmaknuli opet na prijeteća tri gola razlike, 11:8 u 24. minuti. Nije to sve od suparnika, nepune četiri minute do odmora “zepelinom” Areje je već 12:8, dok se hrvatski napad opet počeo gubiti u portugalskim prolazima kao da je u labirintu. Osam minuta dug hrvatski post prekinuo je Čupić iz sedmerca, a na odmoru uz samo devet hrvatskih golova, Portugalci su imali tri gola prednosti, 12:9.


Sjajna reakcija


Hrvatska je loše okončala poluvrijeme, a početkom nastavka je popustila. Za nekoliko minuta Tokio je odjednom postao još mnogo udaljeniji, Portugalci su u 35. minuti vodili već 16:10 sa suparnikom koji je asocirao na utopljenika. Hrvatska je konačno reagirala i serijom 4:0 smanjila je na 16:14 nepunih 20 minuta prije kraja. U novom hrvatskom refulu Čupić je razmak sveo na minimum, 17:16 u 44. minuti.


Dugi lov okončan je u 54. minuti, Čupić je iz kontre svojim osmim golom izjednačio na 21:21, prvo izjednačenje nakon početnih 1:1. U 59. minuti stiglo je i prvo vodstvo nakon onih 1:0 kada je Domagoj Duvnjak u prazna vrata zabio za 24:23 minuti i pol do kraja, a onda je Cindrić donio pobjedu, Portugalci nisu uspjeli realizirati posljednji napad.


Hrvatska sutra u posljednjem kolu od 18.30 sati igra s Tunisom.