Izbornik uoči utakmica

Hrvatski rukometaši u jeku priprema za kvalifikacije za SP: “Cilj je vratiti se u borbu za medalje”

Igor Duvnjak

Hrvoje Horvat/Foto PIXSELL

Hrvoje Horvat/Foto PIXSELL

Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo i da na protekla tri prvenstva nismo bili pravi. Želimo vratiti Hrvatsku tamo gdje je bila - kaže izbornik Hrvoje Horvat



RIJEKA Duga zima je tek ustupila mjesto toliko čekanom proljeću, a brojne navijačice i navijači najboljih hrvatskih rukometaša čekaju konačno »odleđivanje« njihovih ljubimaca i Hrvatsku opet kao nekada na pobjedničkom postolju jednog velikog natjecanja.


Isto to žele i sami igrači i stručno vodstvo nakon neuspjeha na ovogodišnjem Europskom prvenstvu s kojeg su se vratili s itekako poraznim osmim mjestom, što je uz brojne kritike izazvalo i polemike u sportskoj javnosti, a meta je najčešće bio izbornik Hrvoje Horvat. Sada reprezentacija želi »okrenuti list«, a na tom dugom putu povratka na staze uspjeha prvi je korak skorašnji dvostruki ispit s Fincima u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2023. godine, domaćini kojeg su Švedska i Poljska.


Izbornik Hrvoje Horvat sa suradnicima okupio je reprezentativce na kratkim pripremama u Varaždinu, bilo je to njihovo prvo okupljanje poslije EP-a.


Obrana




– Ovo okupljanje nam je bilo dosta bitno s obzirom na sve »šareno« u studenome i siječnju kada nikako nismo mogli uloviti neku konstantu. Stoga nam je dobro došao ovaj radni tjedan s puno treninga i ponavljanja. Prošli smo zapravo sve segmente rukometne igre. Naravno, naglasak ostaje na našoj obrani pri čemu želimo pojačati tranziciju, probati zabiti što veći broj lakših golova, što nam je bilo jako deficitarno na prošlom EP-u. Dečki su sve dobro odradili.


Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo, toga da su ove kvalifikacijske utakmice jako bitne, da na protekla tri prvenstva na kojima smo nastupali, nismo bili pravi. Želimo se vratiti u borbu za medalje, želimo vratiti Hrvatsku tamo gdje je bila, u tom smislu radimo, pričamo, promišljamo i kroz kvalifikacijske utakmice sigurno želimo zakoračiti ka Svjetskom prvenstvu – kaže Hrvoje Horvat, koji je na raspolaganju imao i nove igrače.


– Dečke koji su došli u Varaždin zdravi, vratili smo zdrave u njihove klubove, to je primarno. Na okupljanju nije bio Ivan Martinović zbog bolova u leđima, Marko Mamić je imao problema s ramenom, Marin Šipić s koljenom. Nedostajala su njih trojica te već duže ozlijeđeni Domagoj Pavlović.


Favoriti


U hrvatskoj sportskoj javnosti spominjanje Finske izaziva asocijacije na skijaške skokove, skijaško trčanje, hokej na ledu ili na atletiku, ova im zemlja djeluje kao rukometna egzotika. U hrvatskom taboru, međutim, prilaze jako ozbiljno dvama nokaut susretima sa suparnicima koji su prošli dalje bez borbe s dvije pobjede od 10:0 s nesretnom, ratom pogođenom Ukrajinom.


Izbornik i suradnici su već sada dobro proučili Finsku gdje gostuju 13. travnja i koju ugošćuju tri dana kasnije u Areni Varaždin.


– Finci su, istina, reprezentacija koja nije bila na velikim natjecanjima jako dugo tako da smo sigurno veliki favoriti. Vidjeli smo, međutim, na posljednjim natjecanjima da su te razlike s reprezentacijama koje dolaze iz »trećeg plana« sve manje i manje u odnosu na ove top reprezentacije. Danas je znanje svima dostupno, svi uče i svi rade, razvijaju se i ulažu. Tako i Finska radi korake naprijed. Uzeli su renomiranog trenera, Olu Lindgrena iz Švedske. Time su dodatno napredovali.


Utakmice će sigurno biti zahtjevne ako mi ne budemo pravi. No, tu se nas pita, a naš stav mora biti pravi. Moramo se nametnuti kao favoriti i igrati jednu ozbiljnu, čvrstu utakmicu već na njihovom terenu. Naravno da smo im veliki motiv, da će napraviti sve da nas pobijede. Dosta su agresivni, čvrsti, traže puno kontakta u igri i trebat ćemo biti na gornjim granicama mogućnosti da bismo suvereno prošli kroz ove kvalifikacije – zaključio je Horvat.