Novi izazov

Hrvatski rukometaši protiv Argentine traže plasman u četvrtfinale SP-a, u slučaju poraza morali bi se “spašavati”

Igor Duvnjak

Marin Šego/Foto PIXSELL

Marin Šego/Foto PIXSELL

Dosad nam obrana nije bila na nekoj razini, sve do utakmice s Bahreinom. Spremni smo za večeras, u prijašnjim smo susretima ispucali neke slabosti. Bit će sve u redu - kaže hrvatski vratar Marin Šego



RIJEKA Hrvatsku rukometnu reprezentaciju večeras (18 sati) očekuje susret s Argentinom u drugom kolu skupine II Svjetskoga prvenstva u Egiptu. Zemlja tanga i nogometa automatska je asocijacija na spomen Argentine s kojom hrvatski rukometaši igraju utakmicu visokog uloga u kojoj pobjeda izabranicima Line Červara znači plasman u četvrtfinale.


Poštapalica o Argentini kao zemlji nogometa i tanga stvarana je na temelju vječno popularnog plesa te na nogometnim podvizima brojnih nogometaša, od Omara Sivorija, Marija Kempesa, Diega Maradone do Lea Messija.


Hrvatske poklonike rukometa pak spomen Argentine vraća u nezaboravnu 2003. godinu i Svjetsko prvenstvo u Portugalu na koje je Hrvatska doputovala kao posljednjeplasirana ekipa Europskoga prvenstva i tadašnji joj je poraz od Argentine bio samo sol na ranu. Međutim, život piše romane, posrtaj od reprezentacije koja je predstavljala rukometnu egzotiku ispao je vjetar u leđa Ivanu Baliću, Petru Metličiću te riječkim asovima Valteru Matoševiću, Mirzi Džombi i Renatu Suliću, koji su postali svjetski hit osvojivši zlatnu medalju. Sada su neka druga vremena, Argentina se s godinama profilirala u vrlo čvrstu, kvalitetnu momčad od koje mnogi zaziru i gledaju je s itekakvim oprezom, tako i Hrvatska.




– Respektiramo Argentinu, vraća im se igrač Montpelliera Diego Simonet, koji je njihova važna karika. Imaju ambicioznu ekipu i nekoliko opasnih igrača. Odlični su u tranziciji – započeo je izbornik hrvatskih rukometaša Lino Červar i naglasio da njegovi izabranici moraju odigrati čvrstu obranu.


Navijači


– Moramo igrati čvrsto u obrani i diktirati igru, biti taktički disciplinirani, morat ćemo i smanjiti broj tehničkih pogrešaka. Pobjeda nas vodi u četvrtfinale, plasirati se među osam najboljih na svijetu je uspjeh. Nije to ono što mi želimo, ali ne može se podcijeniti. Sada razmišljamo samo o Argentini, Južnoamerikanci su pokazali da su nezgodni. No, mi smo dovoljno inteligentni i mudri, bolje biti koncentriran i spreman nego naivan – dodao je Červar.


Hrvatska je u skladu sa željama otvorila drugi krug, ostvarila je uvjerljivu pobjedu nad nedoraslim Bahreinom (28:18) i nalazi se na drugome mjestu skupine II, vodeća momčad je Danska s kojom će se Hrvatska, ako večeras ostvari pobjedu protiv Argentine, u ponedjeljak (20.30 sati) boriti za prvo mjesto u skupini i lakšeg protivnika u četvrtfinalu. Argentina je treća u skupini, što znači da će se dvije reprezentacije koje će se plasirati u četvrtfinale tražiti u trokutu Hrvatske, Danske i Argentine. U slučaju da Hrvatska izgubi od Argentine, našla bi se u delikatnoj situaciji i morala bi se praktički spašavati protiv svjetskoga prvaka Danske.


– Dosad nam obrana nije bila na nekoj razini, sve do utakmice s Bahreinom u kojoj u prvih 25 minuta skoro da i nisam trebao biti na golu. Spremni smo za večerašnju utakmicu, u prijašnjim smo susretima ispucali neke slabosti. Uozbiljili smo se u igri, bit će sve u redu. Bit će žestoka bitka, i s njihove i s naše strane. Lino uvijek traži oprez i govori nam da nikoga ne smijemo podcijeniti jer nam se to zna obiti o glavu, kao na početku turnira.


Uvijek drži tenziju, uvjerava nas da smo moćni, da možemo svašta, ali i da moramo poštovati svakoga protivnika – rekao je Marin Šego, hrvatski vratar koji se u utakmici s Katarom istaknuo s čak četiri obrane sedmerca, dobro je branio i protiv Bahreina, jedan je od hrvatskih hitova u Egiptu, koji je zbog ozljede propustio prve dvije utakmice u Egiptu.


– Čudno je kad dolaziš na turnir, a nisi branio mjesec dana. Radio sam s ekipom, radio sam vježbe, ali to nije isto kao kad staneš na gol na utakmici. Bilo je dobro, ovo je dobar početak, ali bilo bi najbolje da branim u kontinuitetu cijelu utakmicu. Najvažnije je da je noga dobro. Svima nama sportašima ostaje veliki žal za navijačima, naučili smo igrati pred našom mnogobrojnom publikom koja nam je sedmi, osmi i deveti igrač. Nadam se da nas prate ispred televizijskih ekrana, kao i da će se ova situacija brzo normalizirati i da će na sljedećem prvenstvu sve biti puno naših navijača – dodao je Šego.


Hrvatska itekako dobro poznaje večerašnjeg suparnika, na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru do pobjede je stigla devet sekundi prije kraja utakmice. Argentina je imala napad za pobjedu, ali je hrvatski kapetan Domagoj Duvnjak ukrao loptu i realizirao sedmerac (27:26). Okosnicu reprezentacije čini stara garda koja je već desetak godina na okupu. To su braća Diego, Sebastian i Pablo Simonet. Diego Simonet ima 31 godinu i suigrač je Marina Šege u Montpellieru, Sebastian je tri godine stariji i igra u Ademar Leonu, dok je 28-godišnji Pablo član španjolskog Benidorma.


Optimizam


– Diego Simonet je poznat cijeloj Europi, odličan je srednji razigravač koji puno toga sam rješava, nezgodan je u pasovima, kompletan je igrač i najveća prijetnja. Veliki je profesionalac, puno ulaže u svoje tijelo, zdravlje i fiziku, odličan je čovjek i igrač. Prije nego što sam stigao u klub zbog ozljeda nije odigrao dvije, tri utakmice u nizu, ali u zadnjih godinu i pol dana nije niti jednom bio ozlijeđen. Promijenio je prehranu, zdravo se hrani, pije čajeve za fleksibilnost mišića – rekao je Šego.


Argentina je u prvoj fazi natjecanja u Egiptu pobijedila Kongo (28:22) i Bahrein (24:21) i izgubila od Danske (20:31), dok je u drugom krugu svladala Japan (28:24) i tom si pobjedom zapravo otvorila vrata mogućeg prolaska u četvrtfinale.


– Argentina je ozbiljna reprezentacija, igraju ozbiljan, brz i atraktivan rukomet. Njihov motor je Diego Simonet. Moramo iskoristiti naše igrače za lakše golove. Protiv Bahreina smo odigrali dobru obranu, mislim da je prvi put bila prava. U zadnje dvije utakmice podigli smo samopouzdanje i s optimizmom gledamo na večerašnju utakmicu – rekao je Manuel Štrlek.