Prvenstvo pred vratima

Hrvatski boksači spremni dočekuju SP u Beogradu: “Pravu formu izbrusili smo u kampu talijanske reprezentacije”

Igor Duvnjak

VELIKA PRILIKA - Riječani Matteo Komadina i Kristijan Hodak

VELIKA PRILIKA - Riječani Matteo Komadina i Kristijan Hodak

Pripreme su bile izuzetno kvalitetne jer smo imali priliku pripremati se u olimpijskom kampu talijanske reprezentacije u Assisiju, gdje smo sparirali s gotovo najboljima na svijetu - govori izbornik Hodak



RIJEKA Svjetsko boksačko prvenstvo koje se od 26. listopada do 6. studenog održava u Beogradu je pred vratima. U srpsku prijestolnicu dolazi brojna konkurencija, među njima i hrvatska boksačka reprezentacija čiji su predstavnici u velikom sastavu i željni uspjeha. Nadmetanje će biti povijesno, prvi put će se na prvenstvu svijeta za boksače amatere dijeliti nagradni fond, i to značajan.


Svjetski boksački savez (AIBA) odlučio je podijeliti čak 2,6 milijuna američkih dolara pa će svakom od 13 svjetskih prvaka, koliko je, naime, po novom i kategorija, pripasti sto tisuća američkih dolara. Poraženi finalist, osvajač srebrne medalje, dobit će 50 tisuća dolara, dok će oba osvajača bronce inkasirati po 25 tisuća dolara.


Hrvatski izbornik Kristijan Hodak, ujedno i trener Rijeke, zadovoljan je obavljenim radom s izabranicima koji su redom, do 57 kg Filip Kolak (Coloseum Zagreb), 60 kg Diego Mamić (Pula), do 63,5 kg Matteo Komadina (Rijeka), do 71 kg Filip Kolar (Čakovec), do 75 kg Gabrijel Veočić (Slavonski Brod), do 80 kg Luka Plantić (Salona Split), do 86 kg Damir Plantić (Salona Split), do 92 kg Toni Filipi (Gladijator Zagreb) i +92 kg Marko Milun (Leonardo Zagreb).


Dobre pripreme




– Pripreme su bile izuzetno kvalitetne jer smo imali priliku pripremati se u olimpijskom kampu talijanske boksačke reprezentacije u Assisiju – govori Kristijan Hodak o treninzima u gradu Svetog Franje. – Tamo smo zapravo sparirali s gotovo najboljima u svijetu i radili dva puta po petnaest dana. Prema onome što sam vidio na završnim sparinzima ovih naših specifičnih priprema, to je bilo jako dobro. Naime, u svakom sparingu naši su boksači bili u prednosti, tako da smatram kako je forma izbrušena i očekujem rezultate od nekih naših već potvrđenih boksača, koji već imaju medalje s međunarodnih borilišta.


Izbornik se potom sa zadovoljstvom osvrnuo na neka imena koja su se istaknula u međunarodnom ringu.


– Mislim tu na Marka Miluna, Tonija Filipija, Damira Plantića. Prije svih moramo spomenuti Luku Plantića, najviše ga istaknuti jer ipak je on bio naš predstavnik na Olimpijskim igrama. Mišljenja sam stoga da se od njega najviše i očekuje. Imamo tu i mlade, recimo Mattea Komadinu, koji je već dva, tri puta bio u prilici za veliku medalju. Mislim to na Europskom prvenstvu u Bugarskoj, u Bakuu na Europskim igrama i u Kazahstanu na Svjetskom prvenstvu gdje je bio u borbi za medalju te smatram da je možda došlo njegovih pet minuta.


Svjetsko boksačko prvenstvo će biti mravinjak boraca u trinaest kategorija, konkurencija je itekako brojna i kvalitetna, za svakog borca će biti teško probiti se do pobjedničkog postolja.


Veliki apetiti


– Na samom će Svjetskom prvenstvu brojke biti ogromne, prijavljeno je 650 boksača iz 108 država u 13 kategorija, tako da je po kategorijama prijavljeno od 50 do 60, 65 boraca.


Hrvatski rezultatski apetiti, međutim, nisu nimalo mali u takvoj brojnoj i kvalitetnoj konkurenciji, razmišlja se o uspjesima, spominju čak i odličja.


– Ne, naši apetiti nisu mali, mi tu definitivno konkuriramo s najboljima. Imamo tu i mlade momke, a tu je i Gabrijel Veočić, koji se potvrdio kao jako iskusan boksač koji je na Grandprixu u Zagrebu pobijedio svjetskog prvaka na bodove. Uglavnom, mi stvarno nemamo nekog respekta prema ostalima. Idemo u Beograd po pobjede i odboksati najbolje što možemo.