Osvrt na SP

Hrvatske rukometašice s toliko slavljenog trećeg europskog mjesta pale na dno: Kraljice šoka u nekoj krivoj priči

Igor Duvnjak

DVIJE POBJEDE U ŠEST UTAKMICA - Hrvatske rukometašice oprostile su se od SP-a/Foto HRS

DVIJE POBJEDE U ŠEST UTAKMICA - Hrvatske rukometašice oprostile su se od SP-a/Foto HRS

Život teče dalje, pitanje je je li hrvatska realnost ono treće mjesto u Europi ili ovo razočaravajuće šesnaesto na svijetu. Vjerojatno je istina negdje u sredini, no odgovore će davati idući nastupi, počevši od nastavka kvalifikacija za Europsko prvenstvo.



RIJEKA Nenad Šoštarić, izbornik hrvatskih rukometašica, ima originalni pristup poslu koji obavlja. Rječnik ovog iskusnog rukometnog stručnjaka poslije utakmica često je sve samo ne diplomatski. Na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj bilo je tako prvo kada je po porazu od Španjolki zakukao nad tretmanom rukometa te sporta u Hrvatskoj općenito, da bi nakon svega zorno iskazao razočaranje svojom ekipom poslije utakmice s Austrijom, ne samo porazom, nego i načinom na koji su njegove igračice ostale poraznih ruku na svom oproštaju sa svjetskom smotrom, koju završavaju na šesnaestom mjestu.


– Odigrali smo izuzetno loše u obrani u početku, ali nije stvar samo u obrani. Nažalost, naša krila nisu te kvalitete da mogu raditi normalnu realizaciju. Promašili smo u startu puno zicera, ne može se na taj način igrati prava utakmica – oštar je hrvatski izbornik.


Ozljede, koronavirus i slabosti


Hrvatska ženska rukometna reprezentacija je na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj u neugodnom razdoblju bolnog prizemljenja, detronizirana je s toliko slavljenog i isticanog trećeg mjesta u Europi na svjetsko dno, zauzela je neslavno šesnaesto mjesto u svijetu koje će igračicama izbornika Nenada Šoštarića još danima izazivati noćne more kao ružan san.
To su gole činjenice za ekipu koja si je nakon senzacionalnog uspjeha na kontinentalnom prvenstvu s pravom priskrbila često spominjani epitet »Kraljice šoka«. Ali kako vrhunski sport stalno traži nova dokazivanja, bez osvrtanja na prijašnja dostignuća, sada su golmanice Tea Pijević, Ivana Kapitanović, kapetanica Katarina Ježić, Ana Debelić i ostale, koje nisu bile u stanju ponoviti izdanja s Europskog prvenstva, morale iz kaleža ispijati koktel od kojeg će im još dosta vremena ostati gorak okus. Poraz s Brazilkama je već bio znak za upozorenje, poruka kako »to nije to«, a onda su iduć nastupi samo potvrdili kako svijetli crveno svjetlo, alarm na koji nije bilo adekvatne reakcije. Epilog je ovaj neuspjeh, no u opisivanju ovog hrvatskog rukometnog »silaska s konja na magarca«, uz uvažavanje da je u sportu njegovo veličanstvo rezultat jedino mjerilo svega, u ovom hrvatskom nastupu itekako valja uvažavati činjenice koje su se namnožile jedna za drugom i sve redom su išle kontra hrvatskim željama za uspjehom. Uza prihvaćanje konstatacije kako »ako laže koza, ne laže rog« i da po toj logici nabrajajući hrvatske posrtaje nema druge ocjene nego »nedovoljan«, mora se isto tako uz poraze nabrajati nedaće koje su se kao tornado obrušile na hrvatski tabor i zbog čega je često na terenu bila neka sedmorka koja izborniku svakako nije bila ni u primislima. Skraćeno rečeno, »Kraljice šoka« su izvan terena počele doživljavati šokove jedan za drugim, a da na to nisu bile u stanju reagirati u stilu one kako se »na muci poznaju junakinje«. Još prije Svjetskog prvenstva otpala je Riječanka Dejana Milosavljević, jedna od ključnih vanjskih igračica, s kojom bi u sastavu izbornik Nenad Šoštarić odjednom imao niz dobrih rješenja. Njezin izostanak je, nažalost, bio najava novih velikih nevolja, koronavirus je u Španjolskoj preko noći iz stroja izbacio glavnu vanjsku pucačicu Ćamilu Mičijević, osim ove bivše Zamećanke također i Doru Krsnik te Ivanu Dežić. Ne treba biti rukometni stručnjak kalibra legdendarnog Trogiranina Vinka Kandije ili Senjanina Josipa Šojata da bi se znalo kako bi Hrvatska sa svim ovim imenima u ekipi umjesto »ružne pačadi« bila sličnija »labudicama«. Nažalost, ovaj hrvatski »ostatak ostataka«, unatoč željama, nije nalazio izlaz iz slijepe ulice.
U utakmici s Japanom, u drugoj fazi prvenstva, dugo je bio u igri ali nije izdržao, a sa Španjolkama uz svu borbenost, nije bilo fiuriozne Hrvatske. Da sve bude u tonu, suci nisu odlučili o rezultatu, ali i njihove odluke su Hrvaticama iz ruku otimale i tu posljednju slamčicu spasa.
Život teče dalje, pitanje je je li hrvatska realnost ono treće mjesto u Europi ili ovo razočaravajuće šesnaesto na svijetu. Vjerojatno je istina negdje u sredini, no odgovore će davati idući nastupi, počevši od nastavka kvalifikacija za Europsko prvenstvo.



– Ne zaboravimo da smo u prvom poluvremenu primili četiri, pet golova u rekontri. Umjesto da dajemo, mi primamo golove. Bili smo u kontri i napravili neke poteze koji nisu baš svojstveni našim igračicama. Bilo je presječenih lopti i umjesto da zabijemo, mi primimo pogodak. U nekim trenucima smo imali osjećaj da smo blizu, onda dođemo u napad i napravimo sve da bismo promašili čisti zicer. Branila im je Lena Ivančok, moja golmanica iz Lokomotive, koja je bila heroina utakmice. Obranila je puno više od naših vratarki.


Promašeni ziceri


Kormilar reprezentacije je potom izrekao razočaranje načinom na koji je njegova posada pristajala na koncu u luku Svjetskog prvenstva, umjesto željenog vezivanja na pristaništu, nasukala se s Austrijankama.


– Jadno je kada ovako završite prvenstvo, jasno se osjećate. Jednostavno imam osjećaj da neke igračice nisu uopće došle na utakmicu u onom psihološkom smislu. Nismo imali probojnost vanjske linije, prođemo »jedan na jedan« pa stanemo na pola puta. Nisu išle do kraja, nisu se bacale na glave. To su sve detalji, odlučujući u takvim utakmicama.


Zacrnjena slika


Hrvatska rukometna priča na Svjetskom prvenstvu je završena zamuckivanjem, koje se ne bi smjelo događati u idućim nastupima.


– Rekao sam da se moramo svi mi dobro zamisliti koja je naša snaga. Ono što smo ostvarili na EP-u, ono je čudo, a čuda se ne događaju svaki dan. Da bi se ponovili takvi rezultati, da bi se onako odigralo, kompletna ekipa mora biti na sto posto forme, mentalne i fizičke. Ovdje to nismo bili, to je bilo očito i to na dosta pozicija. Budemo li očekivali da će nam čitava igra ovisiti o tome hoće li igrati Ćamila Mičijević, onda ne možemo doći daleko.


Može se dogoditi da ona bude ozlijeđena i što onda? Sve one moraju preuzeti odgovornost, moraju shvatiti da smo isključivo jaki kao ekipa, i to kada smo na sto posto. Kada smo ispod toga, mi smo samo jedna korektna ekipa, ali ništa više od toga. Što se tiče naših pojedinki, možemo biti ponosni na puno njih do ove posljednje utakmice, koja je nažalost zacrnila sliku. Ono što su davale i sa Španjolskom i s Argentinom je bilo na velikoj razini po pitanju volje, želje. Ne može se reći da cure s Austrijom nisu htjele, ali kao da smo bili u nekoj krivoj priči – zaključio je Nenad Šoštarić.