EURO u Danskoj

Hrvatske rukometašice napravile iznenađenje u prvom susretu Eura, pale su mađarske favoritkinje

Igor Duvnjak

Ćamila Mičijević/Foto PIXSELL

Ćamila Mičijević/Foto PIXSELL

Sjajna hrvatska obrana tijekom cijelog susreta, djelotvorna zona "5-1" u kojoj je dominirala Ćamila Mičijević, često je nasukavala mađarske napade, bila je najjače oružje u ovom uzbudljivom ogledu



KOLDING Utakmica 1. kola C skupine Europskog prvenstva rukometašica: Hrvatska – Mađarska 24:22 (12:12). Arena u Koldingu. Sutkinje: Mitrović, Kazanegra (Crna Gora).


HRVATSKA: P. Posavec 1, Krsnik 2, P. Posavec 2, Mičijević 4, L. Kalaus 2, D. Kalaus, Ježić 3, Japundža 1, Simara, Debelić 3, Mamić 1, Vidak 2, Blažević 3, Prkačin.


MAĐARSKA: Szikora, Biro, Szolloszi – Zacsik 2, Tovizi 1, Schatzl 2, Kovacsics 1, Marton 2, Lakatos, Csizar – Szekeres, Klujber 9, Kacsor, Hafra 1, Faluvegi, Lukacs 2, Helembai, Tomori 2.




Isključenja: Hrvatska 6, Mađarska 12 minuta. Sedmerci: Hrvatska 4 (2), Mađarska 5 (5).


Veselje hrvatskih rukometašica nakon pobjede u teškom, iscrpljujućem nadmetanju s Mađarskom na startu Europskog prvenstva u danskom Koldingu. Hrvatice su pobijedile mađarske favoritkinje s konačnih 24:22, nakon dugih šest godina je tako dočekana pobjeda na jednoj kontinentalnoj smotri.


Izbornik Nenad Šoštarić i njegova desna ruka Snježana Petika, nekadašnja sjajna igračica, odlično su raspolagali s ovim suženim izborom igračica, sastavom desetkovanim radi koronavirusa.


Hrvatice su već od početka najavljivale da imaju itekakve ambicije. U ovom rukometnom ratu živaca poslije jedanaest izjednačenja razigrana Ćamila Mičijević, sjajna golmanica Tea Pijević i suigračice su u završnici definitivno ugasile mađarski otpor i osigurale su prve bodove na početku Europskog prvenstva.


Sjajna hrvatska obrana tijekom cijelog susreta, djelotvorna zona “5-1” u kojoj je dominirala Ćamila Mičijević, često je nasukavala mađarske napade, bila je najjače oružje u ovom uzbudljivom ogledu. Stoga ni razna kriva dodavanja i druge tehničke greške, kao i promašeni šutevi, nisu mogli utjecati na krajnji ishod.


U prvom poluvremenu smo svjedočili izjednačenom nadmetanju u kojem se igralo gol za gol, ispadalo je da se nitko značajnije ne odvaja kada se i nađe u prilici za to. Konkretno, Hrvatska koja se odličnom obranom dovela u ugodnu situaciju da dvije minute do odmora vodi s 12:10 i ima priliku još povećati razmak, ali je za kratko vrijeme sve stečeno prosula, Mađarice su izjednačile, skoro su i povele, ali nisu bile brže od sirene.


Igra u nastavku je bila s istim obilježjima kao u prvih 30 minuta, kod 18:17 Dora Kersnik u 44. minuti nije iskoristila sedmerac i ekipe su se bližile finišu u kojega su Hrvatice dobile boltovski. Bilo je 19:18 za suparnice kada je krenula hrvatska serija od čak 5:0, Ana Debelić, Katarina Ježić, Valentina Blažević i prijateljice ispred Tee Pijević nisu primile gol duže od deset minuta, odmaglile su na nedostižnih 23:19.


U istoj skupini je susret Srbije i Nizozemske odgođen radi koronavirusa u srpskom taboru, bude li moguće, igrat će se sutra. Hrvatska novi susret igra za dva dana s Nizozemskom u 18,15 sati.