Novi izazovi

Hrvatske predstavnike u Europi iduće sezone očekuje zahtjevan posao. Rijeci prijete Club Brugge, Gent, Bodo Glimt…

Davor Petrović

Adrian Liber na prošlogodišnjem gostovanju kod Djurgardena/Foto HNK RIJEKA

Adrian Liber na prošlogodišnjem gostovanju kod Djurgardena/Foto HNK RIJEKA

Rijeku i Osijek u drugom pretkolu Konferencijske lige, ako ih pomazi sreća, ždrijeb može spojiti s klubovima iz Armenije, Azerbajdžana, Lihtenštajna, Luksemburga ili Slovačke



ZAGREB Protekli vikend zaključio je sve dvojbe ove sezone HNL-a, uključujući i raspodjelu pozicija koje vode u Europu. Istra 1961, Varaždin i Slaven Belupo dugo su se motali oko trećeg i četvrtog mjesta, ali u završnici su posustali pod naletima Velike četvorke hrvatskog nogometa.


Od ljeta prošle godine prilično je jasno da hrvatske predstavnike u Europi iduće sezone očekuje zahtjevan posao u obliku podizanja koeficijenta HNL-a. Slikovito rečeno, Hajduk i Osijek morat će skupljati ono što su u zadnje dvije-tri godine rasipali kroz rana ispadanja u kvalifikacijama Europske lige i Konferencijske lige, uz pomoć Rijeke, koja je tu bila uspješnija.


Zapravo, Dinamo je jedini hrvatski klub koji je pumpao koeficijent HNL-a, uglavnom kroz uspješne nastupe u Europskoj ligi. Na stepenici više, u Ligi prvaka, Modri su uglavnom punili blagajnu UEFA-inim nagradama, uz poneki rezultatski bljesak. Opet, i to je bilo dovoljno za održavanje pozicije HNL-a u međunarodnim okvirima. Konkretnije, Dinamo je u proteklom razdoblju donio pet puta više bodova za koeficijent nego Rijeka, Hajduk i Osijek zajedno.


Bez kikseva




Sada je pak jasno da si u novoj sezoni hrvatski nogomet ne smije dopustiti nove kikseve u ogledima protiv klubova kao što su Gzira United s Malte, kazahstanski Tobol i Kizližar, CSKA iz Sofije i norveški Sarpsborg. U protivnom, HNL bi mogao skliznuti iza dvadesetog mjesta UEFA-ine tablice europskih liga.


Svoju europsku avanturu u novoj sezoni Dinamo će otvoriti u drugom pretkolu Lige prvaka. Modri imaju iznimno dobar klupski koeficijent koji im jamči poziciju nositelja u pretkolima, a možda i na završnoj stepenici kvalifikacija najelitnijeg nogometnog natjecanja. Naravno, ako doguraju do tamo. Za nešto manje od mjesec dana, 21. lipnja, očekuje ih ždrijeb drugoga pretkola, što je na rasporedu 25. i 26. srpnja te 1.i 2. kolovoza.


Što se tiče trojke u kvalifikacijama Konferencijske lige, Rijeka i Osijek kreću od drugoga pretkola, gdje će biti nositelji, dok se Hajduk uključuje u trećem pretkolu. U ovom trenutku rano je za isticanje svih potencijalnih suparnika jer brojne europske lige tek čekaju rasplet borbi za pozicije koje vode u Europu.


Jaki protivnici


Kako sada stvari stoje, Rijeka i Osijek bi u drugom pretkolu mogli izvući nekog jakog protivnika, kao što su Club Brugge, Gent, Maccabi Tel-Aviv, Viktorija Plzen, Bodo/Glimt, Lech Poznan, Legia iz Varšave ili Rosenborg. S druge strane, ako ih pomazi sreća, ždrijeb ih može spojiti s klubovima iz Armenije, Azerbajdžana, Lihtenštajna, Luksemburga ili Slovačke. Izvlačenje parova drugoga pretkola Konferencijske lige na rasporedu je 21. lipnja, a utakmice se igraju 27. srpnja i 3. kolovoza.


Ždrijeb trećega pretkola je pak tempiran za 24. srpnja, dok se te utakmice igraju 10. i 17. kolovoza. Po logici stvari, tu bi već trebali poispadati slabiji klubovi, što znači da bi Hajduk, a možda i Rijeku i Osijek, mogli dočekati suparnici nešto ozbiljnijeg kalibra. Za sada su u tom društvu kijevski Dinamo, Vitoria iz Guimaraesa, AZ Alkmaar, LASK, Aberdeen te, vrlo vjerojatno, jaki klubovi koji će proći kroz sito drugoga pretkola.