EP rukometaša

Hrvatska upisala važnu pobjedu nad Srbijom u borbi za drugi krug: Obrana hrvatski adut

Igor Duvnjak

Halil Jaganjac/Foto REUTERS

Halil Jaganjac/Foto REUTERS

Hrvatska je nagrađena za veliki učinak u vrlo važnoj utakmici, pogotovo za onaj obrambeni, za sjajno kombiniranje zona "5-1" i "6-0", koje su bile teško osvojiv bedem za suparnike, pobjednički hrvatski adut



“Večeras je naša fešta”- odjekivalo je s tribina dvorane u Szegedu gdje su si brojni hrvatski navijači davali oduška nakon sjajne prezentacije sa Srbijom nagrađene pobjedom 23:20.


Hrvatska je nagrađena za veliki učinak u vrlo važnoj utakmici, pogotovo za onaj obrambeni, za sjajno kombiniranje zona “5-1” i “6-0”, koje su bile teško osvojiv bedem za suparnike, pobjednički hrvatski adut.





Također i iskusnik Željko Musa, koji se u pravi čas vratio u “srce” te obrane i davao joj neophodni takt.


Hrvatska – Srbija 23:20

Utakmica 2. kola C skupine Europskog prvenstva rukometaša: Hrvatska – Srbija 23:20 (11:9). Dvorana “Pick Szeged”. Gledatelja 7.000. Suci: Schulze, Tennies (Njemačka).


HRVATSKA: Marić, Gadža, Pešić, Mandić, Ivić, Čupić 6, Musa, Šunjić 1, Cindrić 3, Grahovac, Lučin 5, Jaganjac, Martinović 6, Šipić, Glavaš, Jelinić.


SRBIJA: Bomaster, Borzaš 2, Sretenović, Đukić 2 (1), Pešić, Radivojević 6 (2), Pechmalbec 1, Ilić, Kukić 4, Sotić, Marsenić 2, Orbović 3, Radović, Milosavljević, Cupara, Ivanišević.


Isključenja: Hrvatska 12, Srbija 8 minuta. Sedmerci: Hrvatska 2 (1), Srbija 3 (3).

Iza njega je u ključnim trenucima uz ostale odličan i iskusni golman Mate Šunjić, u napadu je opet briljirao Riječanin Tin Lučin u utakmici u kojoj su dominirale obrane, a inače veliki adut hrvatskog napada je povratak asa Luke Cindrića koji je pravio čas ciklički zagorčavao život srpskoj obrani.


Epilog je pobjeda kojom je ulazak u drugi krug nadohvat ruke.



Srbi su već u prvom, dugometražnom hrvatskom napadu ostali bez čak dvojice isključenih igrača, onaj prvi je kažnjen tek nakon što su suci gledali snimku, inače evidentnog faula na Čupiću.


To i dugotrajna brisanja parketa su protegnule uvod derbija u kojem je prvi od strijelaca u dva navrata baš spomenuti “Čupko”.



Na kompletnu srpsku obranu, na zonu “6-0” Ivan Martinović je produžio hrvatsku uvodnu seriju na obećavajućih 3:0. Tek tada je, u 6. minuti prvi puta kapitulirala hrvatska obrambena formacija “6-0”.



Kako se polako zatvarala hrvatska “špina” u napadu tako je suparnička momčad gol po gol smanjivala početni hrvatski kapital da bi ga u 11. minuti raspoloženo krilo Radivojević sveo na minimum s igračem više, 4:3.


Izbornik Hrvoje Horvat je tada pokušao uštrcati dozu živosti napadu uvođenjem netom oporavljene zvijezde Luke Cindrića.



U fazi igre u kojem su obrane postale propusniji filteri no na početku Srbi su sredinu poluvremena dočekali s golom zaostatka da bi u 17. minuti Radivojević iz sedmerca ostvario prvo izjednačenje na utakmici, 6:6.


Srpski niz je na 3:0 produžio Marsenić, suparnici su ostvarili svoje prvo vodstvo 7:6. Hrvatska je zaigrala obranu “5-1”, odgovorila je golovima bivšeg Kozalčanina Halila Jaganjca i Cindrića, vratila se u vodstvo bez obzira što je u tom periodu Čupiću raspoloženi Cupara obranio sedmerac.



 


U igri u kojoj su carevale obrane, kod 8:8 nepunih četiri minute do odmora srpski izbornik Gerona je posegnuo za minutom odmora, nije mu pomoglo.


“Zec iz šešira” Cindrić u dva navrata i nezaobilazni bivši Kozalčanin Tin Lučin su finiš poluvremena obilježili hrvatskom serijom 3:0 dostatnom za vodstvo na odmoru 11:9.



Jaganjac je na odmoru morao tražiti liječničku pomoć osjećajući posljedice udarca kojeg je dobio u glavu a kod 12:10 njegov bivši suigrač u Kozali Lučin je već u 33. minuti zaradio prijeteće drugo isključenje.


Hrvatska je vratila obrani “5-1” iza koje je Mate Šunjić odmah imao dvije atraktivne obrane. Na drugoj strani Čupić je “vratio vodostaj”, pogodio je na asistenciju Lučina za 14:11.


Foto Reuters


 


I poslije dvije trećine utakmice Hrvatska je čuvala teško stečenu, dragocjenu prednost od tri gola da bi u 44. minuti Lučin ostvario najveću dotadašnju razliku, 17:13.


Razigrani srpski majstor Lazar Kukić ju je ekspresno prepolovio upozorivši Hrvoja Horvata koji je odmah zatražio minutu odmora.


 


Dobra hrvatska obrana je uoči ulaska u odlučujuće, završne minute pomutila ideje srpskom napadu, sve dok je i vrijeme postajalo hrvatskim saveznikom.



U 50. minuti Cindrić je asistirao Čupiću na novih “plus 4”, tih 19:15 su itekakav znak za uzbunu srpskoj klupi koja je sugestijama nastojala zaustaviti kola što su počela juriti nizbrdicom.


 


Savjeti nisu davali ploda, golom Lučina za 20:16 Hrvatska je u završnih šest minuta utrčala vodstvom 20:16.



Motivirana hrvatska momčad nije ni pomišljala ispuštati iz ruku tako izboreno visoko vodstvo, u finišu je golman Mate Šunjić nakon sjajnih intervencija pobjedu zasladio i svojim golom, strijelac je za čak 23:18 u pretposljednjoj minuti dok su navijači počeli veliko slavlje, a mogla je slaviti i hrvatska klupa do konačnih 23:20.