Šarić i Žganjer

Hrvatska U-21 s riječkim stožerom uskoro počinje pripreme za EP: “Imamo sjajan napad, još samo da bolje popunimo obranu”

Denis Frančišković

DEČKI IMAJU KVALITETU I POTENCIJAL - Daniel Šarić/Foto PIXSELL

DEČKI IMAJU KVALITETU I POTENCIJAL - Daniel Šarić/Foto PIXSELL

U napadu imamo odlične opcije, no u ovome trenutku defenzivni dio je problematičniji - kaže Daniel Šarić. - Mi smo Skočiću i pomoć i logistika. On je vrlo studiozan, u potpunosti je posvećen svom pozivu - tvrdi Mladen Žganjer



RIJEKA Preostalo je još točno šest dana do okupljanja mlade hrvatske U-21 reprezentacije koju čeka skorašnje izazovno Europsko prvenstvo u Gruziji i Rumunjskoj, a nakon odlaska izbornika Igora Bišćana u Dinamo, najveće promjene doživjela je struka mladih Vatrenih. Prvo je za Bišćanovog nasljednika imenovan Dragan Skočić koji je potom osnovao stožer s riječkim potpisom. Skočić će biti glavni i odgovorni, a njegova desna i lijeva ruka bit će dvojica bivših igrača Bijelih, prvi pomoćnik Daniel Šarić te trener vratara Mladen Žganjer.


Znana su to imena riječkog nogometa, ali i struke, koja su po završetku karijere ostali u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. I jednom i drugom to je drugi povratak u U-21 vrstu, nakon što su svojevremeno također bili dio stožera koji je vodio Nenad Gračan, još jedan Riječanin.


Šarić je donedavno radio u saudijskoj Al-Batini kao dio stožera Alena Horvata, a Žganjer je bio dio stožera iranske nacionalne vrste koja je izborila SP u Kataru baš pod Skočićevim vodstvom. No, i Šarić i Žganjer doživjeli su svojevrsne avanture i prekide suradnje, ranije od očekivanog završili su posao na Istoku zahvaljujući odlukama svojih poslodavaca.


Izvući maksimum




– Skočić me nazvao i pitao jesam li zainteresiran za posao njegovoga pomoćnika. U dogovoru sa Savezom to se dosta brzo realiziralo – kaže Šarić. – Zadovoljan sam, a budući da je Skoko iz Rijeke, nekako se logično to povlači jedno s drugim. Žganjer je, primjerice, dugo radio s njim. Svi treneri koji imaju od ranije svoje stožere uzimaju nekako ljude koje poznaju. Tu smo trojica Riječana, ali analitičar i kondicijski trener nisu. Drago mi je zbog toga i naravno da je lakše raditi kada poznaješ ljude.


Šariću ne manjka iskustva s mladom reprezentacijom. Kao Gračanov pomoćnik odradio je tri ciklusa s mladom vrstom, odnosno šest godina.


– Nema tu nikakvih problema, jako sam dobro upoznat s radom struke. Svatko je zadužen za svoj dio posla, a to opet određuje izbornik. Puno je tu posla i što je više ljudi, to bolje. Lijep je to posao, radi se s dečkima koji su već u ozbiljnom seniorskom nogometu. Neki od njih već su okusili i A reprezentaciju, ali generalno, to je ono najbolje što imamo nakon seniorske vrste. Sve naše velike zvijezde također su prošle kroz tu reprezentaciju. Ovi dečki imaju kvalitetu i potecijal i sigurno će većina njih zaigrati i za A reprezentaciju.


Vremena baš i nema puno, a dobre pripreme i slaganje momčadi preduvjeti su uspjeha, za početak prolazak skupine.


– Nakon okupljanja, 19. lipnja idemo u Rumunjsku, a već 26. lipnja na rasporedu je prva utakmica. Situacija je malo specifična, pogotovo za Skočića jer nije vodio ove igrače kroz ciklus. Vremena nema puno, ali jednostavno, takva je situacija. Potrudit ćemo se maksimalno i nadam se da će sve izgledati dobro.


DOBAR RAD NAJVAŽNIJI – Mladen Žganjer


Ždrijeb je Hrvatskoj ponudio zanimljive reprezentacije.


– Sve reprezentacije koje su došle na EP su jake. Za Španjolce znamo da su izuzetno dobri u mlađim kategorijama, tu je domaćin Rumunjska, koja je bila jako dobra na eurosmotri kada sam bio na njoj s Gračanom, dok je Ukrajina u posebnoj situaciji, dio tih igrača igra njihovo prvenstvo, a glavninu igrača čine oni iz Šahtara. Sigurno su to sve dobre momčadi i sve je otvoreno. Nastojat ćemo biti što bolji.


Napad sa Šimićem, Biukom, Friganom, Ljubičićem, Vidovićem i Stojkovićem u ovome trenutku djeluje kao jači dio momčadi. Obrana je pak zasad na kvartetu igrača (Čolina, Franjić, Soldo, Sigur).


– Napadački dio reprezentacije jako je dobro pokriven. Još ne znamo hoće li Beljo završiti s nama ili ide s A vrstom na završnicu Lige nacija. Tu imamo odličnih opcija, no u ovome trenutku defenzivni dio je problematičniji jer nema niti jednog Šutala, Vuškovića, a Gvardiol je već odavno s A reprezentacijom. Tu postoji manjak igrača i zato ćemo popratiti nekoliko utakmica U-20 reprezentacije i odlučiti da li da obranu popunimo i dijelom tih igrača. Ipak smo mi reprezentacija koja nema baš toliko veliki fond igrača i širinu.


Hodža i Frigan dva su igrača iz Rijekine škole koja su zaslužila Skočićev poziv.


– Obojica su sjajno iskoristila svoje prilike. Dobro je što su kroz Hrvatski dragovoljac osjetili seniorski nogomet, a sada su se u Rijeci jednostavno potvrdili. Baš se pokazalo da ti mladi igrači mogu biti jako bitni za igru Rijeke. Hodža i Frigan su kvalitetni igrači i odigrali su zapažene uloge u redovima Bijelih koji su napravili strašan proljetni skok. Vjerujem da su pred njima dobre karijere.


Drugi mandat


Mladen Žganjer vodit će brigu o vratarima. Na popisu su Kotarski, Pandur i Čavlina.


– Nije bilo nikakvih problema oko dogovora, svi se dobro poznajemo još iz igračkih dana i, eto, evo nas opet na okupu. Zajedno smo radili i to je jedan od faktora koji je sigurno presudio – kaže Žganjer. – Sa Skočićem sam bio u Iranu, a sa Šarićem sam radio u omladinskoj školi Rijeke i također u mladoj reprezentaciji. Ovo nam je, na neki način, drugi mandat u mladoj reprezentaciji.


Bivši vratar Bijelih dobro je uočio sve razlike rada u reprezentaciji i klubu. Kad je u pitanju mlada vrsta, trenirao je i dvojicu vratara sa svjetskim odličjima.


– Moja iskustva su pozitivna, Hrvatska uvijek ima kvalitetne mlade vratare. Najvažniji je samo dobar rad. Naravno, i ono što mu prethodi, dosta skautiranja i praćenja njihova rada. Trenirao sam Livakovića dok je bio u mladoj reprezentaciji, ali i Ivušića.


Žganjer je također već na startu formiranja stožera uočio trenutni nesrazmjer popunjenosti i kvalitete linija.


– Imamo dobru kvalitetu na okupu i smatram da ne bi trebalo biti nekih velikih problema. Samo da se što bolje pripremimo i kompletiramo. Dosta je izostanaka u obrani, a napad pak pršti od kvalitete i tu postoji jedan disbalans. Na vratarskim pozicijama smo dobro pokriveni, s Pandurom sam već malo radio u Rijeci. On se super razvija i baš mi je drago zbog njega.


Žganjer je jedna od najpozvanijih osoba da najbolje opiše novog izbornika u dvije rečenice.


– Mi smo Skočiću i pomoć i logistika. On je vrlo studiozan, u potpunosti je posvećen svom pozivu. Kao trener je vrlo jak u taktičkom smislu. Euro je velik izazov, ali vjerujem da ćemo svi zajedno dobro funkcionirati.


Žganjer je napustio Rijeku 2018. godine, nakon čega je radio u Kuvajtu i Iranu. Sadašnja Rijeka?


– Rijeka se vratila tamo gdje joj je mjesto, u vrh hrvatskog nogometa. Drago mi je što su novi trener i igrači na ovako dobar način odigrali proljeće i najavili bolje dane – zaključio je Žganjer.