OI Tokio

Hrvatska slavljem protiv Srbije izborila četvrtfinale u Tokiju! A sada protiv Španjolske za prvo mjesto skupine

Hina

Maro Joković/Foto REUTERS

Maro Joković/Foto REUTERS

Hrvatska je protiv aktualnih olimpijskih prvaka sjajno otvorila reprizu finala s prethodnih Olimpijskih igara u Rio de Janeiru. Nakon dvije i pol minute izabranici Ivice Tucka vodili su 3-0 zahvaljujući pogocima Mare Jokovića i Andre Bušlje...



TOKIO Hrvatski vaterpolisti pobijedili su Srbiju sa 14-12 (5-3, 1-1, 4-4, 4-4) u utakmici 4. kola u skupini B te osigurali plasman u četvrtrfinale olimpijskog turnira u Tokiju, a u ponedjeljak će protiv Španjolske igrati za utakmicu prvo mjesto u grupi.


Po četiri pogotka za Hrvatsku postigli su Maro Joković i Paulo Obradović, a tri gola zabio je Luka Bukić. Briljantan je bio vratar Marko Bijač s 15 obrana. Kod Srbije je najbolji bio Nikola Jakšić s tri pogotka.


Hrvatska je protiv aktualnih olimpijskih prvaka sjajno otvorila reprizu finala s prethodnih Olimpijskih igara u Rio de Janeiru. Nakon dvije i pol minute izabranici Ivice Tucka vodili su 3-0 zahvaljujući pogocima Mare Jokovića i Andre Bušlje.




Nažalost, uslijedilo je dugačko, devetminutno razdoblje napadačke neefikasnosti hrvatskih vaterpolista u kojem su propustili svih pet prilika s igračem više. Srbija je već do kraja prve četvrtine smanjila zaostatak na dva gola (5-3), golovima Duška Pijetlovića i Filipa Filipovića. Isti je igrač i na početku druge četvrtine svojim drugim pogotkom doveo srpske vaterpoliste na samo jedan gol zaostatka.


Srećom, iako napad nije funkcionirao, hrvatska obrana predvođena vratarom Markom Bijačem je bila na vrhunskoj razini, pogotovo u igri s igračem manje. Hrvatska se u drugoj četvrtini obranila u sve četiri takve situacije.


Napadački post je minutu i pol prije kraja druge četvrtine prekinuo Paulo Obradović i svojim drugim pogotkom donio prednost Hrvatskoj 6-4, što je bio i rezultat prvog poluvremena.


Nakon što je pogotkom Ante Vukičevića u situaciji s igračem više Hrvatska povela 7-4, hrvatski napad je ponovno postao efikasan kao na početku utakmice. No, Srbija je većinu napada u trećoj četvrtini igrala s brojčanom prednosti. Iz pet takvih situacija Srbi su postigli tri od ukupno četiri pogotka u tom dijelu utakmice i preko Mitrovića došli do prvog izjednačenja na utakmici (8-8) na 2:48 minuta prije kraja treće dionice.


Odgovor Hrvatske je bio sjajan. Obradović i Bukić su golovima do kraja treće četvrtine podigli prednost na dva razlike (10-8), a na početku posljednjeg perioda Bukić je iskoristio igrača više za 11-8. Isto je učinio i Obradović minutu i pol poslije za 12-8. Hrvatska je do najvećih pet pogodaka prednosti došla 4:16 minuta prije kraja kad je Joković iskoristio kontranapad.


Srbija je do kraja utakmice uspjela samo ublažiti poraz s tri uzastopna pogotka. Hrvatska je s 14-12 osigurala drugo mjesto u skupini B, a u ponedjeljak će protiv Španjolske igrati za prvo mjesto.


Španjolska je s maksimalnih osam bodova na vrhu ljestvice skupine B. Hrvatska je druga sa šest bodova, a po četiri boda imaju Srbija i Crna Gora. Peta je Australija s dva, a zadnji Kazahstan bez bodova.


U posljednjem kolu Hrvatska će u ponedjeljak (8.30 sati po srednjoeuropskom vremenu) igrati protiv Španjolske, a preostali parovi u skupini B su: Srbija – Crna Gora i Australija – Kazahstan.