Kreće egipatska avantura

Hrvatska protiv Japana otvara nastup na Svjetskom prvenstvu, igrači Line Červara veliki favoriti

Igor Duvnjak

Zlatko Horvat/Foto PIXSELL

Zlatko Horvat/Foto PIXSELL

Svi smo maksimalno koncentrirani i jedva čekamo da počne utakmica. Analizirali smo Japance, jako brzi u kontri, igraju nezgodnu 5-1 obranu. Ali mislim da neće biti problema - kaže Mandić



RIJEKA Hrvatska počinje svoju egipatsku avanturu na japanski način, hrvatski rukometaši danas će odigrati prvu utakmicu skupine C na Svjetskome prvenstvu u Egiptu, a protivnik će im biti Japan (18 sati).


Susret je odmah podigao prašinu zaborava s već starih almanaha, toliko da je u sjećanje došla činjenica da je Hrvatska svoj prvi međunarodni susret nakon samostalnosti odigrala baš s Japancima davnog 14. siječnja 1991. godine u zagrebačkoj Kutiji šibica (23:23).


Za Hrvatsku su tada nastupili dugogodišnji vratar Zameta Tonči Peribonio, Vlado Šola, Goran Stojanović, Ivo Glavinić, Nenad Kljaić, Ivica Obrvan, Iztok Puc, Ratko Tomljanović, Bruno Gudelj, Stjepan Obran, Tomislav Farkaš, Robert Ipša i Željko Zovko, izbornik je bio Josip Milković, a njegov pomoćnik bio je sadašnji trofejni strateg Lino Červar. Hrvatska još nije bila članica IHF-a, a za utakmicu je zaslužno bilo hrvatsko-japansko društvo prijatelja.




Veze su i dalje vezale dvije reprezentacije, nekoliko mjeseci kasnije na America kupu u Colorado Springsu, prvom inozemnom putovanju reprezentacije, Hrvatska je slavila 28:21. Nakon toga, s Japanom je igrala još četiri puta i ostvarila četiri pobjede. Dvaput u kvalifikacijama za Olimpijske igre, dvaput na svjetskim prvenstvima. U svibnju 2008. godine u Zadru na olimpijskim kvalifikacijama bilo je 37:22, u Varaždinu četiri godine poslije 36:22.


Na svjetskim prvenstvima Hrvatska i Japan igrali su 2005. godine u Tunisu, Hrvatska je slavila u skupini 34:25, odnosno na posljednjem SP-u u Njemačkoj i Danskoj 2019. godine, na kojem je Hrvatska u skupini ostvarila pobjedu 35:27.


Analiza protivnika


Vrijeme čini svoje, u tih 30 godina Hrvatska je postala jedna od najboljih rukometnih nacija svijeta. Japan je pak tek prije tri godine krenuo u ozbiljan projekt i ulaganje. Cilj su mu Olimpijske igre čiji je domaćin u srpnju ove godine. Japanci napreduju, već tri godine vodi ih slavni Islanđanin Dagur Sigurdsson. On je ne tako davno Njemačku odveo do naslova europskih prvaka. Japanu je ovo 15. nastup na svjetskim prvenstvima.


Najbolji rezultat mu je deseto mjesto iz davne 1970. godine. Na posljednjoj smotri u Njemačkoj Japanci su bili pozvani kao gosti i završili su na 24. mjestu. Izgubili su svih pet susreta u teškoj skupini, s Hrvatskom, Španjolskom, Islandom, Sjevernom Makedonijom i Bahreinom. Sada su dvije godine iskusniji. Tehnički i brzinski su vrlo dobra ekipa, poslovično taktički disciplinirani. Svi igrači dolaze iz japanskih klubova. Imaju i dvometraša, Hiroyasu Tamakawa (200 cm), također i visoke Kohei Narita (199 cm), Kenya Kasahara (198 cm). Inače, na prošlom azijskom prvenstvu bili su brončani.


Hrvatska je, naravno, favorit večerašnjeg susreta, važan joj je taj prvi sudar u skupini C u kojoj igraju Katar i Angola.


– Ovo je jako složeno natjecanje, odnosno uvjeti, ali drago mi je da se dečki polako prilagođavaju i jedva čekam da počne utakmica s Japanom – poručio je izbornik Lino Červar. – Ne smijemo nikako misliti da će utakmica biti laka. Mislim da su Japanci reprezentacija u usponu, domaćini su Olimpijskih igara, uigrani su. Mi se moramo maksimalno mobilizirati jer su iznimno pokretljivi, dosta anticipiraju u dubini, imaju dvije sjajne obrane, tako da moramo biti jako oprezni.


Igrači su svakako na oprezu, ali je jasno da im pripada uloga favorita koju, međutim, trebaju opravdati na parketu. Jedan od najiskusnijih hrvatskih reprezentativaca, 36-godišnji Zlatko Horvat, pritom ističe da su dobro analizirali Japan.


– Za prvu utakmicu uvijek imaš malo više vremena za pripremu – rekao je iskusni Horvat, iza kojega je čitav niz ovako velikih natjecanja. – Analizirali smo ih, vidjeli sve njihove značajke i vjerujem da ćemo spremni ući u susret. Moramo biti koncentrirani i ne smijemo im dati da se razmašu.


Odlična atmosfera


Hrvatska je u suši pripremnih susreta uoči SP-a odigrala samo jednu utakmicu, 5. siječnja u Poreču, gdje je svladala europskoga prvaka Španjolsku 31:28.


– U tom susretu netko je bolje, a netko lošije reagirao, ali to sada nije važno. Bitno je da na SP-u iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje i na to se treba fokusirati – rekao je Horvat, uz kojega je na desnom krilu još jedan trofejni iskusni igrač Ivan Čupić.


– Na prijašnjim natjecanjima igrao sam po 60 minuta. Sada će biti puno lakše jer je i Čupić ovdje. Inače, zbog ove situacije s koronavirusom svima nedostaje kontinuitet jakih utakmica, osim Nijemcima koji kroz svoje prvenstvo imaju dovoljno takvih susreta. Zbog toga je i širi krug favorita. No, nadam se da neće biti većih problema s COVID-19 tijekom SP-a. Što se smještaja tiče, nismo u prevelikoj izolaciji, ipak je to resort u kojem možeš prošetati. Puno je većeg kapaciteta nego da smo u Kairu. Jedini problem je što imamo skoro sat vremena vožnje do dvorane. No, nije to nešto strašno, možemo se malo zabavljati u autobusu.


Nestrpljiva je i mlađa garda u reprezentaciji, jedva čeka početak nadmetanja.


– Svi smo maksimalno koncentrirani, atmosfera je sjajna i svi jedva čekamo da počne utakmica. Analizirali smo Japance, jako su nezgodni, brzi u kontri, igraju nezgodnu 5-1 obranu. Ali mislim da neće biti problema i da ćemo s našim sjajnim srednjacima to rješavati. I naravno, obrana mora biti dobra. U mislima nam je domovina, igrat ćemo za Petrinju i krajeve pogođene potresom, ginut ćemo za Hrvatsku – rekao je David Mandić.