EURO 2021

Hrvatska poražena na otvaranju EURO-a, Sterling doveo Engleze do velikog slavlja na Wembleyju

Davor Petrović

Foto Retuers

Foto Retuers

Engleska je stvorila nekoliko prilika i bila je bolja za taj jedan gol u 57. minuti, koji su potpisali asistent Kalvin Phillips i realizator Raheem Sterling



LONDON Otvaranje skupine D na EURO-u Hrvatskoj je donijelo minimalan poraz u okršaju s Engleskom na Wembleyju. Zapravo, to je i najrealniji ishod ove utakmice. Naime, za razliku od Hrvatske, koja je opet djelovala bljedunjavo u napadačkom segmentu, Engleska je stvorila nekoliko prilika i bila je bolja za taj jedan gol, koji su potpisali asistent Kalvin Phillips i realizator Raheem Sterling.


Hrvatska – Engleska 0:1

Stadion Wembley. Gledatelja 22.500. Sudac: Daniele Orsato (Italija) 6,5. Strijelac: 0:1 Sterling (57′). Žuti kartoni: Foden (Engleska), Ćaleta-Car, Kovačić, Brozović (Hrvatska).
HRVATSKA (4-1-4-1): Livaković 7 – Vrsaljko 6,5, Vida 6, Ćaleta Car 6, Gvardiol 6 – Brozović 5,5 (70′ Vlašić -) – Kramarić 5 (71′ Brekalo -), Modrić 6,5, Kovačić 6 (85′ Pašalić -), Perišić 6,5 – Rebić 5 (78′ Petković -).
ENGLESKA (4-2-3-1): Pickford 6,5 – Walker 6,5, Stones 6,5, Mings 6, Trippier 6 – Phillips 7, Rice 6 – Sterling 7 (90′ Calvert-Lewin -), Mount 6, Foden 6,5 (71′ Rashford -) – Kane 6 (82′ Bellingham -).

Nedavna prijateljska utakmica s Belgijom natjerala je Zlatka Dalića na promjenu standardnog lijevog beka. Umjesto Borne Barišića, koji se u zadnje dvije sezone ustalio na toj poziciji, izbornik je u vatru gurnuo Joška Gvardiola. Drugo iznenađenje predstavljalo je stavljanje Ante Rebića u vrh napada, s time da je njegovu poziciju na desnom krilu preuzeo Andrej Kramarić.




Vrlo brzo se ispostavilo da su analize hrvatskog stručnog stožera precizno predvidjele tijek prvog dijela. Naime, Engleska je odmah ubacila u višu brzinu i krenula po gol, baš kao u polufinalu Svjetskog prvenstva u Rusiji. Tako se već u 5. otvorila prilika za Phila Fodena, čiji je udarac s ruba šesnaesterca zatresao stativu. Bio je to vrlo sretan trenutak za hrvatsku reprezentaciju.


Nije pretjerano reći da su Englezi, slikovito rečeno, nanjušili krv u toj situaciji. Njihov pritisak nije jenjavao, a u 10. minuti otvorila im se još jedna velika prilika, i to nakon prekida. Lopta odbijena iz srca kaznenog prostora odbila se na nogu Phillipsu, koji je s osamnaest metara iz prve odapeo prizemnu bombu. Ovoga puta Hrvatsku je spasila sjajna intervencija Dominika Livakovića.


Bolji nastavak


Englezi su i dalje stvarali pritisak, s time da su u nekim situacijama prelagano osvajali loptu oko centra i kretali u napad. Opet, ako ništa drugo, barem više nisu bili toliko opasni, iako je svaka njihova akcija izazivala blagu paniku u hrvatskim redovima. Štoviše, Dalićevi štićenici su se u nekoliko navrata pogledavali, šireći ruke, kao da pokušavaju dokučiti što rade pogrešno.


Promjena je stigla s 28. minutom, kada je Šime Vrsaljko uspio probiti desni bok i uputiti centaršut u kazneni prostor, gdje je Ivan Perišić s deset metara pucao visoko preko gola. Prave opasnosti nije bilo, no nakon te akcije Hrvatska je počela hvatati konce igre, čime je Engleska prisiljena na oprezniji pristup. Tu se utakmica malo umrtvila.


Međutim, to je trajalo sve do 42. minute, kada je Kieran Trippier iznenada lansirao dugu loptu za Sterlinga, kojeg je Duje Ćaleta-Car zaustavio na metar od kaznenog prostora, odnijevši loptu rukom. Slobodan udarac u toj zoni u sjećanje je prizvao početak već spomenutog polufinala iz Rusije. Tamo je Trippier iz slične situacije zabio gol. Sada je, pak, pogodio Perišića u živom zidu.


Iako će sadržaj onoga Dalić što je rekao igračima u svlačionici tijekom petnaestominutnog odmora ostati nepoznanica za ogromnu većinu, neosporna je činjenica da je povratka na teren Hrvatska izgledala puno bolje i življe nego na početku utakmice. Ta pojačana aktivnost, doduše, nije donijela neku priliku, no definitivno je probudila optimizam.


Opet, 57. minuta ga je opet uspavala. Naime, Phillips je krenuo u prodor po desnoj strani terena i uspio se othrvati klizećem startu Gvardiola i pokušaju izbijanja lopte Ćalete-Cara, a na kraju svog pohoda je gurnuo loptu u prazni dio šesnaesterca, i to baš tamo gdje je natrčavao Sterling, koji je udarcem s devet metara matirao Livakovića – 1:0.


Rebićeva prigoda


Taj gol promijenio je odnos snaga na terenu. Englezi su Hrvatskoj prepustili blagu inicijativu, čekajući priliku za brzi udar na nepostavljenu obranu. To im se skoro obilo o glavu u 66. minuti, kada se Rebić našao sam na deset metara od gola, nakon odbijanja lopte od suparničkih braniča. No, njegov prizemni udarac lijevom nogom iz prve nije bio dovoljno precizan.


Englezi su nekoliko minuta kasnije uzvratili Mountovim neuspješnim pokušajem iz slobodnog udarca, a zatim je Marcelo Brozović raspalio pokraj gola s dvadeset metara. Uskoro je Dalić iz igre izvukao Brozovića i Andreja Kramarića, poslavši na teren Nikolu Vlašića i Josipa Brekala. Tu je bilo jasno da Hrvatska ide po izjednačenje.


Trinaest minuta prije isteka osnovnog dijela utakmice izbornik je bacio sve karte u napad i aktivirao Brunu Petkovića umjesto Rebića. Međutim, Englezi su se sve više povlačili na svoj dio terena, uspješno zatvarajući sve koridore prema svom golu.